E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD tahvil getirilerinin artması borsaları aşağı çekmeye devam ediyor---

ABD tahvil getirilerinin artması borsaları aşağı çekmeye devam ediyor

ABD tahvil getirilerinin artması borsaları aşağı çekmeye devam ediyor
26 Şubat 2021 - 14:20 borsagundem.com

ABD’de tahvil getirilerinin yükselmesi borsaları aşağıya çekerken, Merkez bankaları destek sözlerini somut adımlarla destekleyene kadar bu durumun devam edebileceği belirtiliyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de tahvil getirilerinin yükselmesi borsaları aşağıya çekerken, Merkez bankaları destek sözlerini somut adımlarla destekleyene kadar bu durumun devam edebileceği belirtiliyor.

Yatırımcıların çoğu bu yıl boyunca getirilerin yükselmesini bekliyordu, Marketwatch haberine göre çok azı geçen Cuma günü % 1.34'e kıyasla 10 yıllık Hazine bonosu gösterge değerinin % 1.5'in üzerine sıçradığı son yükselişin hızına hazırdı.
Bu artış göz önüne alındığında, tahvil piyasası emektarlarından bazıları bile tarihsel karşılaştırmaları aramaya başladı.

Perşembe günü, 10 yıllık Hazine bonosu getirisi 13 baz puan yükselerek bir yılın en yüksek seviyelerine yaklaşarak % 1.51'e yükseldi ve yatırımcıların hisse senetleri ve kurumsal borç üzerine ağırlık vermeye başladığını söylediği eşiklere ulaştı.

Tahvil fiyatları getirilerin tersi yönde hareket ediyor.Dalgalanmanın kesin nedenini belirlemek zor olsa da, işte bazılarının son yükseliş trendine atfettiği nedenler:

Enflasyon beklentisi:

Birçok analist için, artan enflasyon beklentileri, getiri artışının en basit nedeni. Aşılama çabaları, trilyonlarca dolarlık mali yardım ve destekleyici para politikası sayesinde iyileşen ABD ekonomisinin birleşiminin, 2008 mali krizinden bu yana görülmemiş türden bir enflasyonu yaratabileceği bekleniyor.

Tüketici fiyatlarına ilişkin tahvil piyasası tahminleri, enflasyonun uzun bir süre için merkez bankasının hedefini aşabileceğini öne sürüyor ve bazı yatırımcılar, bu tür uzun süreli fiyat baskılarının devam edip etmeyeceğinden daha az emin olsalar bile, bu yıl en az % 3 enflasyon öngörülüyor.

Hazine enflasyon korumalı menkul kıymetler sahipleri arasında enflasyon beklentilerini izleyen 10 yıllık başa baş oranı farkı % 2,15 oldu. Bu, Fed’in tipik yıllık hedefi olan % 2’nin oldukça üzerinde.

Brown Brothers Harriman'ın baş yatırım stratejisti Scott Clemons, bu yılın ilerleyen günlerinde fiyatları yukarı çekebilecek bir başka faktörün, evlerinde kalmaya zorlanan ve restoran, eğlence ve seyahat harcamalarını kısıtlayan ABD'li haneler arasındaki bastırılmış tasarruflar olduğunu söylüyor.

COVID-19 salgını yatıştırıldıktan sonra, tüketiciler tasarruflarını ekonomi üzerinde serbest bırakacak, hizmet fiyatlarını yükseltecek ve genellikle merkez bankasını oranları yükseltmeye sevk edecek türden yüksek fiyat baskılarına yol açabilir.

Yetersiz Fed eylemi:

Merkez bankasının yükselen tahvil getirilerine karşı eğilim göstermemesi bu hafta ayı tahvil piyasasını cesaretlendirdi.

Fed Başkanı Jerome Powell, merkez bankasının ekonomiyi gerektiği kadar destekleyeceğini ve Fed'in varlık alımlarını azaltmayı düşünmeye başladığında çok önceden açıkça iletişim kuracağını vurguladı.

Columbia Threadneedle Investments'ta kıdemli faiz oranı ve döviz analisti Ed Al-Hussainy bir röportajda "Her şey sadece konuşma," dedi.
Al-Hussainy, merkez bankası varlık alımlarını ayarlamak gibi somut eylemlerle sözlerini destekleyene kadar getirilerin yükselmeye devam edebileceğini söyledi.

Bazı piyasa katılımcıları, Fed'in soğukkanlı tavrından etkilenmedi ve Kansas Fed Başkanı Esther George gibi üst düzey merkez bankacılarının, yüksek tahvil getirilerinin ekonomik temellerin iyileşmesini yansıttığını ve bu nedenle endişe kaynağı olmadığını tekrarladıklarını belirttiler.

Bakınız: Kısa vadeli Hazine oranlarındaki artış, kolay Fed politikası ile 'doğrudan çatışabilir', broker bayisini uyarıyor

Perşembe günkü hamleler, oranlar yükseldikçe yatırımcıların bu yatırımları yeniden fiyatlandırmasıyla hisse senetlerinde satışların artmasına yardımcı oldu. Dow Jones Endüstriyel Ortalaması, DJIA, S&P 500 endeksi SPX ve Nasdaq Bileşik Endeks COMP, seansın tamamını ciddi bir düşüşle tamamladı.

Zorunlu satıcılar:
Piyasa katılımcıları ayrıca, getirilerin temel güçlerin ötesine geçtiğini ve enflasyon korkularının, oranların neden bu kadar şiddetli bir hızda yükseldiğini açıklamak için yeterli olmadığını öne sürdüler.

AmeriVet Securities'in ABD kurları başkanı Gregory Faranello, MarketWatch'a “Bu hareketin çoğu teknik” dedi.

O ve diğerleri, faiz artışının, daha fazla satışa neden olan bir satış olgusu olabileceğini öne sürüyorlar, zira yatırımcıların ofsaytları yakalaması, Hazine vadeli işlemlerinde yükseliş pozisyonlarını kapatmaya zorlanarak oranları yükseltiyor.

BMO Capital Markets'ta bir oran stratejisti olan Ian Lyngen, sözde dışbükey riskten korunma konusuna işaret etti.

Buradaki fikir, ipoteğe dayalı menkul kıymet sahiplerinin, ev sahiplerinin evlerini yeniden finanse etmeyi bırakması nedeniyle portföylerinin ortalama vadelerinin, yüksek tahvil getirilerine paralel olarak arttığını görecek olmasıdır.

Bu ipoteğe dayalı borçlular, uzun vadeli hazine tahvillerini riskten korunma amaçlı olarak satacaklardır.

Genellikle, dışbükey riskten korunma ile ilişkili satış, tahvil piyasası hareketlerini kendi başlarına yürütmek için yeterince güçlü değildir, ancak getiriler halihazırda hızlı bir şekilde hareket ettiğinde, oran dalgalanmalarını artırabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum26 Şubat 2021 14:51

    Bu bir oyun yellen bunu bilerek yaptı sırf teşvik paketini çıkarmak için bu oyunla garanti oldu