E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD seçimlerinin tartışmasız sonuçlanması borsaları sakinleştirecek---

ABD seçimlerinin tartışmasız sonuçlanması borsaları sakinleştirecek

ABD seçimlerinin tartışmasız sonuçlanması borsaları sakinleştirecek
02 Kasım 2020 - 17:45 borsagundem.com

Açık bir zafer borsaları sakinleştirecek ancak kalıcı çözüm olmayacak

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yaz döneminde yaşanan sakinliğin ardından, borsalarda karmaşa geri geldi. Geçtiğimiz hafta Mart ayından beri küresel borsa endeksleri için en kötü hafta oldu. MSCI All Country World Index %5,3 düşüş gösterdi. ABD’de S&P 500 %5,6 kayıp yaşarken, teknoloji hisselerinin ağırlıkta olduğu Nasdaq %5,5 düştü. Bu düşüşler, ABD’nin büyük teknoloji gruplarının etkileyici çeyrek sonuçlarına ve üçüncü çeyrekte ekonomideki güçlü büyümeye rağmen gerçekleşti. Artan korona virüs vakaları ve Salı günü ABD Başkanı Donald Trump ve demokrat rakibi Joe Biden arasında yapılacak olan ABD başkanlık seçimlerinin sonuçlarıyla ilgili belirsizlik bu gerilimin ardındaki nedenler.

Piyasalardaki gerilim, seçimin belirsizlikle sonuçlanma endişelerinden kaynaklanıyor ve yatırımcıların volatil siyasi ortamın şiddeti tetikleyebileceği ve ekonomiyi gerileyebileceği yönünde panik duymalarına neden oluyor. Ancak bu senaryo önlenebilirse, seçim sonrası ABD borsalarının göstereceği performansla ilgili iyimser beklentiler taşımak için nedenler var. Salı günü kazanan kim olursa olsun, piyasalar yatırımcıların talep ettiği parasal teşvik paketini alacak. 

Eğer Trump, sürpriz bir zafer kazanmayı başarırsa, “çok büyük” bir paket sözü vermişti. Ancak analistler hisse piyasaları için gerçek şölenin, demokratların hem Beyaz Saray’ı hem de Kongre’de çoğunluğu kazandığı bir ‘mavi dalga’ halinde yaşanacağını söylüyor.

Biden iklim değişikliğiyle savaşmak için 2 trilyon dolarlık bütçe ayıracağını söylemişti. Aynı zamanda ekonomik olarak güçlük çeken vatandaşların güvenliğini sağlamak için de trilyonlarca dolar harcanacağını belirtti. Eğer demokratlar yönetimin her iki kolunu da ele geçirirse, bu tür bir paketin gerçekleşme ihtimali artacak. Wall Street’te Biden’ın, harcamaları, kurumlar vergilerini %21’den %28’e çıkararak dengeleme planları konusunda endişeler vardı. Bu endişelerin, planların bilançolar üzerinde oluşturacağı etkiye rağmen bir miktar ortadan kalktığı görünüyor.

Sektörler söz konusu olduğunda açık ara kazananlar ve kaybedenler olsa da, açık bir kazanan olması durumunda piyasaların bundan fayda görme ihtimali oldukça yüksek. Financial Times’ın haberine göre, enerji hisselerinin Trump zaferinden kazançlı çıkacağına inanılıyor.

Eğer seçim az bir farkla sonuçlanırsa ve siyaset gerilirse, FED’in panik halindeki yatırımcıların yardımına koşması beklenecek. Pandemi, Jay Powell’ın başkanlığında FED’in kriz yönetiminde oldukça iyi olabildiğini gösterdi. Dolayısıyla eğer volatilite yoğunlaşırsa, ABD Merkez Bankası (FED) bahar aylarında yaptığı gibi müdahale edebilir. Fed’in barutu henüz tükenmedi. Önemli bir ölçüt olan faiz oranlarını sıfıra yakın bir orana indirmiş olmalarına rağmen, parasal politika yapıcıların, şirketler için kredi koşullarını geliştime yönünde yapabileceği çok fazla şey var. Özellikle de, FED’in bahar aylarındaki müdahalesinden daha az fayda gören küçük şirketler için.

ABD ekonomisi dirençli ve felaket niteliğindeki ikinci çeyrekten, üçüncü çeyrekte tüketici harcamalarının büyümesiyle birlikte hızlı bir şekilde iyileşme gösterdi. Eğer seçim açık bir şekilde sonuçlanırsa, volatilitenin yine de tam olarak ortadan kalkması mümkün değil.

Çünkü dönüş yapan yalnızca piyasalardaki karmaşa değil, aynı zamanda korona virüs. Avrupa’nın büyük bir bölümünde, test ve takip programları vaka sayılarını kontrol altına alma konusunda başarısız oldu. Fransa, Almanya ve İngiltere virüsün yayılımını kontrol altına almak için yeni karantina açıklamaları yaptı. Vaka sayıları ABD’de artıyor. Aşı yoluyla ya da tedavilerin ya da testlerin gelişmesiyle, batı ülkeleri virüsü kontrol altına almada başarılı olana kadar, borsalarda volatilite devam edecek.

UBS: Büyük yatırımcı Biden zaferiyle nakde geçecek

 

Taraflardan biri sonuçlara kabul etmezse ne olacak?

 

ABD seçim haftasında BIST-100’de teknik görünüm ne der?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KIZILBAŞ MİLLETİNDENİM02 Kasım 2020 23:21

    Trump kazanacak. Dere akarken kimi zaman taşa değer kimi zaman yosuna kimi yerde tümsek kimi yerde çukurluk vardır.

  • azmi02 Kasım 2020 20:28

    Hiçbir şey olmamışsa da mutlaka bir şeyler olacaktır :D  :D Taramp kaybederse mızıkır, seçimleri tekrarlattırır. Daha olmadı Anayasa Mhsine gidilir

  • Erkam 02 Kasım 2020 20:03

    Balon patlamak üzere