E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıABD seçimlerinden sonra dolar ne olacak?---

ABD seçimlerinden sonra dolar ne olacak?

ABD seçimlerinden sonra dolar ne olacak?
04 Kasım 2020 - 14:57 borsagundem.com

Tüm dünyanın odaklandığı ABD seçimlerinde kazanan kim olursa olsun dolar küresel piyasalarda hızlı bir toparlanma geçiremeyebilir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Doları Donald Trump’ın başkanlığının büyük bir bölümünde zayıfladı. Vergi indirimleri, dev bütçe açığı ve ABD Merkez Bankası’ndan (FED) gelen çeşitli faiz oranları kesintileri doları daha da aşağıya itti.

Ancak Trump yönetiminde küresel piyasalarda yeniden yükselmesi beklenmeyen dolar, Joe Biden başkanlığı kazansa dahi yakın zamanda güçlü bir şekilde toparlanamayabilir.

Biden döneminde dolara darbeyi hükümet harcamaları vuracak

Biden’ın kazanması ihtimalinde Kovid-19 salgınından zarar gören küçük işletmeler ve tüketiciler için yeni bir teşvik paketi baskısı oluşacak. Bu harcamalar büyük olasılıkla küresel piyasalarda doları zayıf kalmasına neden olacak ya da görece daha çok sınırlı hareket ederek düz bir seyir tutturacak.

Biden ayrıca, ABD Hükümeti’nin altyapı harcamalarının yanı sıra güneş, rüzgar ve diğer yeşil enerji programlarına yapılan yatırımlarında da artışa sebep olabilir. Artan hükümet harcamaları Biden’ın Trump yönetiminde uygulanan vergi indirimlerinin bir kısmının kaldırılması halinde ABD Hazinesi’nde oluşacak ek gelirleri dengeleyebilir.

Döviz ticaret firması FXTM’in Kıdemli Araştırma Analisti Lukman Otunuga CNN’e verdiği demeçte, “ Mavi dalga sonuçları Demokratların önerdiği daha büyük teşvik paketiyle enflasyon baskısını yükseltmesiyle doları negatif etkileyebilir” ifadelerini kullandı.

Dış politikadaki değişim dolar krizine çare değil

Biden Avrupa, Meksika ve Kanada gibi müttefiklerine karşı gümrük vergilerinde daha yumuşak bir duruş sergileyebilir. Bu dolar için iyi bir haber olacaktır.

Biden yönetiminin ayrıca Çin’e karşı fikri mülkiyet hırsızlığı gibi ticaretin ötesinde geçen ekonomik konularda daha diplomatik çok taraflı önlemler alması bekleniyor.

Ancak gerçek şu ki ABD’de daha fazla hükümet harcaması yapılması dış politikada ne olursa olun doların küresel rakiplerine karşı karamsar görünümünü sürdürmesine sebep olacak.

Blackrock Yatırım Enstitüsü Stratejistleri pazartesi günü paylaştıkları bir raporda Biden’ın kazanması durumunda, “artan mali teşvikler, daha öngörülebilir ABD ticareti ve daha zayıf dolar öngörüleri sayesinde küresel büyümede pozitif akış” beklediklerini açıkladı.

ABD'nin trilyonluk teşvik paketi Çin’e muhtaç

Powell’ın ikinci dönemi doları baskılayabilir

ABD Doları’nın küresel piyasalardaki değerlendirmeleri için FED’in bir sonraki adımlarının da göz önünde bulundurulması gerekiyor. Hem Trump hem de Biden tarafında Jerome Powell’ın ikinci kez FED Başkanı olarak seçilmesi çağrıları giderek büyüyor.

Powell’ın görev süresi Şubat 2022’de son bulacak. Bu nedenle ikinci döneminde ABD Senatosu’nun onayını almak için gelecek yıl aday gösterilmesi gerekiyor.

Eğer Powell ikinci dönemine seçilirse yatırımcılar faiz oranlarının bir süre daha düşük kalmasını bekleyebilir ki bu dolar üzerindeki baskıyı artıracaktır.

Euro, sterlin ve yen gibi rakip para birimleri karşısında doların değerini ölçen Küresel Dolar Endeksi’nde dolar Trump’ın göreve geldiği 2017 yılından bu yana %7’den fazla değer kaybetti.

Düşen dolar şirketler için avantaj

Dolar Kovid-19’un ABD ekonomisini frenlemesinden hemen önce sert bir yükseliş yakaladı. Fakat şu anda ise 2020’nin başına göre %3 değer kaybetmiş durumda. Söz konusu değer kaybı yatırımcılar için çok da kötü bir manzara oluşturmuyor. Doların küresel piyasalardaki değer kaybı büyük teknoloji şirketlerinin ve uluslararası firmaların güçlenmesindeki en önemli katkılardan birisini sağladı.

Zayıf dolar Apple, Coca-Cola ve Procter & Gamble gibi şirketlerin mallarının uluslararası piyasalarda daha ucuz hale gelmesi sayesinde kârlarının artmasını sağladı.

Yeni başkan güçlü dolar istemeyecek

Dolardaki söz konusu durumun muhasebe açısından faydaları da mevcut. Şirketler çeyrek bilançolarında uluslararası satışları dolara çevirdiklerinde denizaşırı pazarlardan daha yüksek gelirler bildirebiliyor.

Bu nedenle ne Biden ne de Trump için dolarda yükselişe yol açacak politikalar izlenmesi yararlı bir strateji olarak görülmüyor.

Yine de doların piyasalardaki kargaşa zamanlarında yatırımcıların güvenli limanı olmaya devam ettiğini bildirmekte fayda var. Tüm dünya halen pandeminin etkilerinden kurtulmaya çalışırken ABD ekonomisi rekor derecede kötü olan ikinci çeyrek büyüme rakamlarının ardından etkileyici bir üçüncü çeyrek büyüme rakamı açıkladı.

ABD ekonomisindeki bu büyüme seçim sonuçlarının yüksek mahkemeye gitmesi halinde bile daha sert düşüşler gerçekleştirmemesinin ana sebebi olacaktır.

Dünyanın geri kalanındaki ekonomik görünüm de iyi gitmiyor. Bu nedenle tüm olumsuzluklara rağmen dolarda yükselişlere neden olacak piyasa hareketleri gerçekleşebilir.

Varlık yönetimi firması Toews’un CEO’su Phil Toews, “Dolarda daha fazla erozyon olması beklentilerine şüpheyle yaklaşıyorum. Benim beklentim stabilizasyon yönünde. Dünyanın birçok bölgesi hala aynı konularla uğraşıp pandemiyi kontrol altında tutmaya çalışıyor” görüşlerine yer verdi.

 

Doların hareketi hisse senetlerine bağlı

 

Bank of America seçimlerin borsaya etkisini açıkladı

 

Borsa İstanbul'da ABD seçimi fiyatlanıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)