E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD seçimlerindeki karmaşa yatırımcıları savunmasız bıraktı---

ABD seçimlerindeki karmaşa yatırımcıları savunmasız bıraktı

ABD seçimlerindeki karmaşa yatırımcıları savunmasız bıraktı
29 Eylül 2020 - 13:17 borsagundem.com

ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim sonuçlarına itiraz edeceğini ima ettiği açıklamanın ardından vadeli volatilite endeksleri yükseldi. Yatırımcıların keskin düşüşlerden korunma maliyetleri ciddi derecede arttı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel yatırımcıların ABD başkanlık seçimlerinin tartışma hale gelmesi konusunda tedirginlikleri artıyor. Piyasalardaki olası türbülansa karşı korunma maliyetleri yükselirken yatırımcıların potansiyel volatilite artışına yönelik hazırlıkları başladı.

Vadeli endeksler varlık türevleri fiyatları üzerinden ABD borsalarındaki düzensizlikleri ölçen volatilite endeksine bağlı hareket eder. Financial Times’ın haberine göre volatilite endeksi (VIX) ise yatırımcıların ABD seçimlerinde ihtilaflı sonuçların oluşabileceği uzun vadeli endişelerini yansıtıyor.

Bu endişeler ABD Başkanı Donald Trump’ın 3 Kasım’da gerçekleşecek seçimleri kaybetmesi durumunda sonuçları kabul etmeyeceği imasının ardından iyice arttı. Vadeli işlem piyasaları yatırıcıların herhangi bir kargaşanın oluşması durumunda bu durumun birkaç ay sürebileceği konusundaki endişeleri yansıtıyor.

Analistler, önceki seçimlerin nadiren piyasa sorunlarına yol açtığı göz önüne alındığında, bunun olağanüstü bir gerginlik seviyesi temsil ettiği görüşündeler.

Riskli yatırım fonu Weiss Multi-Strategy Advisers’ın Baş Yatırım Sorumlusu Jordi Visser, “Seçim sonuçları karşısında korumaya geçmek gittikçe daha fazla pahalı hale geliyor” ifadelerini kullanıyor. Türbülanslar karşısında sigortanın daha pahalı hale gelmesi nedeniyle Visser bazı yatırımcıların pozisyonlarını durdurabileceği konusunda uyardı.

VIX vadeli işlem sözleşmeleri yatırımcıların borsalardaki olası krizlere karşı koruma veya bundan kar elde etmek için kullanabilecekleri bir yatırım türü. Ekim ve Kasım aylarında olgunlaşan VIX vadeli işlem sözleşmelerinin seviyesi sadece 10 gün önce yaklaşık 30 puan seviyesindeyken Pazartesi günü sonunda sırasıyla 31 ve 33 puana tırmandı. Spot seviyesi 26 puan olan VIX için bu seviyeler şu an bile ciddi bir prim oluştuğunu gösteriyor.

Benzeri bir şekilde aralık ayı VIX sözleşme fiyatı pazartesi günü 30 puandan 31 puana yükseldi. 6 ay öncesine kadar bu sözleşmelerin fiyatı 26 puandan değerleniyordu. Ocak ayı VIX vadelilerinin de seçim sonrası siyasi karmaşa tehlikesini fiyatlandırması krizin 2021’e sarkabileceği endişelerini belirtiyor.

Goldman Sachs Varlık Türevleri Analisti Rocky Fishman, VIX vadeli işlem hacimlerinin azaldığına dikkat çekti ve bankalar arasında borsa türbülansına karşı korunma satma konusunda isteksiz olduğunu ve bunun da halihazırdaki durumu daha da kötüleştirdiğini belirtti.

Volatilite dalgası küresel çapta yayılıyor

Yatırımcılar, ABD piyasalarındaki seçim kargaşasının başka bölgelere de sıçrayabileceğinden endişe ediyorlar. Avrupa ve Japonya'daki eşdeğer zımni volatilite endekslerine ilişkin Ekim ve Kasım vadeli işlem sözleşmeleri (VSTOXX ve NIKKEI Hisse Senedi Ortalama Volatilite Endeksi) de son bir ay içinde belirgin bir şekilde tırmandı.

Anketler, Demokrat Aday Joe Biden'ın seçimlerin favorisi olduğunu gösteriyor. Survation’ın anketine göre yatırımcılar geniş çaplı sonuçların ortaya çıkmasını bekliyor. Ankete göre yatırımcılar ABD Kongresi eşzamanlı seçimlerine paralel olarak ABD borsalarının negatife geçmesini bekliyor. Bu aynı zamanda Trump’ın kazanması ve Cumhuriyetçilerin ABD Kongresi seçimlerinden lider çıkması halinde borsaların beklenmedik biçimde yükseleceğine işaret ediyor.

Ancak tartışmalı bir sonuç, piyasa istikrarı açısından potansiyel olarak en büyük risk.

Commonwealth Financial Network'ün Baş Yatırım Yetkilisi Brad McMillan, "Bir tarafın veya diğer tarafın tartışmasız bir zaferi olmadığı sürece, 2000'deki gibi çözümlenmemiş bir seçim ve bir dava süreci göreceğimizden neredeyse eminiz. Önemli bir piyasa tepkisi epey mümkün olacaktır" dedi.

Trump, geçen hafta kaybetmesi halinde barışçıl bir geçiş yapmayı reddederek seçimler konusundaki endişeleri daha da körükledi. Trump kanıt olmadığı sürece posta üzerinden yapılan oylamada galibiyetin kendisinden çalınmasının kontrolden çıkan bir felaket olacağını savundu.

JPMorgan'ın üst düzey stratejistlerinden John Normand müşterilerine yazdığı bir notta, "ABD siyaseti, Başkan Trump'ın bu hafta görevi barışçıl bir şekilde terk edemeyeceklerine dair üstü kapalı söyleminin ardından, son dört yılın standartlarına göre bile giderek daha gerçeküstü hale geliyor" ifadelerini kullandı.

Başkan kim olursa olsun 2021 boğaların yılı olacak

 

Bankacılık ve enerji sektörleri rallinin liderleri

 

Pelosi sordu: Trump'ın yabancı çıkar gruplarına ne kadar borcu var

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Okie Dokie29 Eylül 2020 13:43

    Biden reyiz gelecek, güvercin FED başkanına tekmeyi vuracak. Güçlü dolar ile servetimiz katlanacak. Güle güle bay Trump.