E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD seçimlerinde kritik dönemeç---

ABD seçimlerinde kritik dönemeç

ABD seçimlerinde kritik dönemeç
07 Kasım 2020 - 09:35 borsagundem.com

ABD seçimlerinde, Georgia'dan sonra Trump'ın uzun süre önde götürdüğü 20 delegeli Pensilvanya'da da, Biden farkı kapatıp öne geçti. Trump cephesinin itiraz ettiği Georgia'da oylar yeniden sayılacak. Pensilvanya'da ise oy sayımı yargıya taşındı.

ABD'de 59. başkanlık seçimlerinin, Associated Press'in aktardığı ve resmi olmayan sonuçlarına göre, Demokrat aday Joe Biden, Wisconsin ve Michigan'ı kazanarak delege sayısını 264'e yükseltti. Cumhuriyetçi Donald Trump ise 214 delegede kaldı. Bu tabloya göre Biden'in başkanlığını ilan edebilmesi için 6 delegeye daha ihtiyacı var.

CNN'ye göre ise Biden şu ana kadar 253 delegeyi garantilemiş durumda. Bu duruma göre de Biden 20 delegeli Pensilvanya'yı kazanması halinde başkan seçilecek.

270 delegeye ulaşacak adayın başkanlığını ilan edeceği seçimde, sayımın devam ettiği Pensilvanya, Kuzey Carolina, Georgia, Arizona, Nevada ve Alaska eyaletlerinde seçim sonuçları netleşmiş değil.

Georgia'dan sonra Pensilvanya'da da Biden öne geçti

Oyların yüzde 99 oranında sayıldığı 16 delegeye sahip Georgia eyaletinde Trump yarışı uzun zaman önde götürmesine rağmen yapılan son sayımlarla Biden 4 binin üzerinde farkla öne geçti. Kritik önemde olan Pensilvanya'da da benzer bir durum ortaya çıktı. Trump'ın açık ara farkla başladığı seçimde Biden, 20 delegeli eyalette yüzde 0,4 oy oranıyla öne geçti.

Pensilvanya için Yüksek Mahkeme'ye başvuruldu

Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump'ın son ana kadar önde götürdüğü, ancak posta oylarının etkisiyle Demokrat Joe Biden'in öne geçtiği Pensilvanya'daki oy sayımı yargıya taşındı.

3 Kasım'dan sonra seçim merkezlerine ulaşan posta oylarının sayılmaması için Yüksek Mahkeme'ye başvuran Cumhuriyetçi Parti, daha önce eyalet mahkemesi tarafından alınan "6 Kasım'a kadar ulaşan posta oyları sayılır" şeklindeki kararın geçersiz sayılmasını istiyor.

Georgia'da oylar yeniden sayılacak

Her iki aday için de kritik öneme sahip olan ve Demokrat Joe Biden'in az farkla öne geçtiği Georgia eyaletinde oylar yeninden sayılacak. 

Georgia Eyalet Sekreteri Brad Raffensperger, yaklaşık 5 milyon oy kullanıldığını ve adaylar arasındaki oy farkının çok az olduğunu belirterek, oyların yeniden sayılacağını açıkladı.

Salıncak eyaletlerde sayım devam ediyor

Sonuçların henüz netleşmediği, Kuzey Carolina (15 delege) ve Alaska'da (3 delege) seçimleri Trump önde götürüyor. Oy sayımının devam ettiği ve Biden'in önde olduğu eyaletler ise Pensilvanya (20 delege), Georgia (16), Arizona (11) ve Nevada (6). Amerikan AP haber ajansı, Arizona'yı Biden'in kazandığını açıklamıştı. 6 delegeye sahip olan Nevada eyaletindeyse oyların yüzde 87'si sayılırken Biden, yüzde 0,8'lik avantaja sahip. 

Salıncak eyaletler nasıl etkiliyor?

Adayların başkan seçilebilmesi için her eyaletin belirli sayıda temsilciye sahip olduğu Seçiciler Kurulu'nda 270 oy alması gerekiyor.

Trump ülke genelinde daha az oy alsa bile iki adayın birbirine çok yakın olduğu salıncak eyaletleri kazanırsa tekrar başkan seçilebilir.

Trump 2016 yılında yaklaşık 3 milyon daha az oy almasına rağmen bazı salıncak eyaletlerde zafer kazandığı için rakibi Hillary Clinton'u mağlup etmeyi başarmıştı.

Hangi eyalette kim kazandı?

Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın kazandığı eyaletler: Kentucky, Indiana, Oklahoma, Alabama, Arkansas, Güney Dakota, Güney Carolina, Nebraska, Tennessee, Missouri, West Virginia, Utah, Wyoming, Kuzey Dakota, Kansas, Ohio, Idaho, Louisiana, Mississippi, Texas, Montana, Iowa, Florida.

Demokrat aday Joe Biden'ın kazandığı eyaletler: Vermont, Massachusetts, Delaware, Maryland, New York, New Jersey, Illinois, Colorado, Connecticut, New Mexico, California, Oregon, Washington, New Hampshire, Virginia, Rhode Island, Minnesota, Hawaii, Wisconsin, Michigan.

Temsilciler Meclisi'nde Demokratlar avantajlı

Temsilciler Meclisi seçimlerinde şu ana kadar Demokratlar 214, Cumhuriyetçiler ise 194 sandalyeyi garantiledi. 28 sandalye için ise yarış hala sürüyor.

Mevcut tabloya bakıldığında Demokratların 8 sandalyede üstünlüğü olduğu ve böylece Temsilciler Meclisinin çoğunluğu için gerekli 218 sandalyeye ulaşarak, 222 sandalyeyi bulmaları öngörülüyor.

Yarışın netleşmediği 18 sandalyede Cumhuriyetçilerin çoğunluğu sürerken Louisiana 5. Bölgede hiçbir adayın yüzde 50 çoğunluğu bulmadığı ve buradaki sandalye için ocak ayında ikinci tur seçim yapılacağı öngörülüyor.

Senato'da yarış başabaş

100 sandalyeli Senatonun 35 üyesini belirlemek için yapılan seçimlerde Kuzey Carolina ve Alaska eyaletlerinde birer ve Georgia eyaletinde iki sandalye için yapılan seçimlerin sonucu henüz netleşmedi.

Mevcut tabloya bakıldığında, hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar 48 koltuk kazandı. Söz konusu 4 koltukta da yarışı Cumhuriyetçi adayların önde götürdüğü görülüyor. Bu durumda Cumhuriyetçilerin Senato'daki 6 yıllık çoğunluğunu koruması ihtimali ortaya çıkıyor.

Öte yandan Georgia'daki iki sandalye için süren yarışta, seçimin ikinci tura kalması bekleniyor. 3 adayın yarıştığı her iki koltuk için de şu anda hiçbir aday yüzde 50 çoğunluğu yakalayamadı.

Biden, Amerikan tarihinin en fazla oy alan adayı oldu

150 milyondan fazla oyun kullanıldığı seçimde Demokrat aday Joe Biden 73 milyonu geçen oyla Amerikan tarihinin en fazla oy alan başkan adayı oldu ve eski başkan Barack Obama'nın rekorunu geliştirdi.

Obama, 2008 seçimlerinde aldığı 69,4 milyon oyla rekor kırmıştı.

Obama'nın rekorunu geçmesi beklenen ABD Başkanı Donald Trump ise 69 milyon oyu geçti.

1900’den bu yana en yüksek katılım oranı

Başkanlık seçimlerinde oylama bilgilerini derleyen internet sitesi "ABD Seçimler Projesi" yöneticisi Florida Üniversitesinden seçim uzmanı Profesör Michael McDonald, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ilk belirlemelere göre seçimlerde 160 milyon oy kullanıldığını kaydetti.

Bu oranın ülkedeki seçmen kitlesinin yüzde 66,9’una denk geldiğine dikkati çeken McDonald, "Bu bir yazım hatası değil. 2020 başkanlık seçimi, 120 yılın en yüksek katılım oranına sahip oldu." ifadesini kullandı.

İç Güvenlik Bakanlığı'ndan seçim güvencesi

ABD İç Güvenlik Bakan Vekili Chad Wolf, 2016 seçiminde sıkça gündeme gelen yabancı unsurların ABD seçimlerine tehdit oluşturduğuna dair bir kanıt olmadığını söyledi.

Wolf, Amerikalıların bu seçim sürecinde yabancı ülkelerin seçime müdahalesi konusunda endişelerinin yersiz olduğunu belirterek, “Bu seçimlerde herhangi bir adayın oyları manipüle etmeyi başardığına dair kanıt yok” ifadelerini kullandı.

Wolf, seçim sonuçlarının alınması dahil sürecin uzun sürebileceği uyarısında bulunarak bu bilinçle hareket edilmesi gerektiğini kaydetti.

ABD seçimlerinde sonuç 2021'e kadar belli olmayabilir

Biden: Ülkenin ortasına mavi duvar inşa ettik

Trump'tan Biden'a uyarı: Yasal işlemler şimdi başlıyor

Cumhuriyetçi Parti kritik eyalet için Yüksek Mahkeme'ye başvurdu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)