E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD ordusu çekiliyor, yerine Suriye ordusu konuşlanıyor---

ABD ordusu çekiliyor, yerine Suriye ordusu konuşlanıyor

ABD ordusu çekiliyor, yerine Suriye ordusu konuşlanıyor
14 Ekim 2019 - 08:52 borsagundem.com

ABD Suriye'nin kuzeyinde kalan 1,000 askerini de bölgeden çekeceğini açıkladı. Diğer taraftan Suriye ordusu, Türkiye ile sınır oluşturan bölgeye mevzilenmek için Suriyeli Kürtlerle anlaşma sağladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün Türkiye'nin yürüttüğü sınır ötesi operasyonun batıdaki Haseke'den Kobani'ye uzanacağını ve 30 km derinliğe ulaşacağını belirterek harekatın kapsamının
genişlendiğini belirtti.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper ise ABD'nin yaklaşık 1,000 askerini Suriye'den çekeceğini, iki ABD'li yetkili ise bunun birkaç gün içinde gerçekleşeceğini söyledi.

Esper bu kararın alınmasının gerekçelerinden birinin de YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) Türkiye'nin saldırılarına karşı verebilmek için Rusya ve Suriye ile anlaşma
gayesinde olması olduğunu belirtti.

Esper'in açıklamasının birkaç saat ardından SDG'nin kontrolü altındaki toprakları yöneten Kürtlerin ağırlıkta olduğu yönetim Suriye ordusunun Türkiye sınırı boyunca yerleşmesi için
anlaşmaya vardığını bildirdi.

SDG'nin açıklamasında Suriye ordusunun sınırda mevzilenmesi sayesinde "Türk ordusu ve paralı askerlerin girdiği yerleri kurtarabilmesi ve saldırılara" karşı gelmesine çalışabileceğini
belirtti. SDG Türkiye'nin desteklediği ve "Milli Ordu" adı altında savaşan Suriyeli muhalifleri paralı asker olarak niteliyor.

Hafta sonunda hızlanan bu gelişmeler ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen hafta yaklaşık 50 özel harekat askerini Suriye'nin kuzeyindeki iki gözlem noktasından çekme kararını izliyor.

Geri çekme kararı, Türkiye'nin Çarşamba günü başlattığı sınır ötesi harekatı tetikledi. Türkiye Suriye sınırından PKK'nın uzantısı ve terör örgütü olarak gördüğü YPG'yi çıkartmak istiyor. Ancak YPG, ABD'nin Suriye'de İslam Devleti militan örgütüne yönelik harekatında başlıca müttefiklerinden Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) ana gücünü oluşturuyor.

Savunma Bakanlığı bu sabah Twitter hesabından sınır ötesi harekatta etkisiz hale getirilen toplam YPG mensubu sayısının 550 olduğunu açıkladı.

Savunma Bakanlığı Resülayn kentinin kontrol altına alındığını Cumartesi günü, Erdoğan Tel Abyad kentinin kontrol altına alındığını dün açıkladı. Türk birlikleri bazı yerlerde Suriye'nin kuzeyindeki ana karayolu olan M4'ü kontrol altına alacak kadar ilerleyerek sınırdan 30-35 km içeri girdi.

Suriye ordusu Menbiç'e giriş yaptı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • şöyle14 Ekim 2019 09:39

    Rusay çıkarları gereği bizi şu an satamaz. Esed güçleri Rusya olmadan kılını kıpırdatamaz. En fazla PKK'lıların koz için Esed güçlerine sığınmasına izin verebilirler ki buda pek mümkün değil.