E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD öncülüğünde Hint-Pasifik'te Çin'e karşı beşli grup---

ABD öncülüğünde Hint-Pasifik'te Çin'e karşı beşli grup

ABD öncülüğünde Hint-Pasifik'te Çin'e karşı beşli grup
25 Haziran 2022 - 13:41 borsagundem.com

Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve İngiltere, Pasifik ada ülkeleriyle ekonomik ve diplomatik ilişkileri güçlendirmek amacıyla gayri resmi bir grup kurdu.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, Hint-Pasifik bölgesine daha fazla kaynak aktarma sözü verdiği bildirildi.

5'li grubun kurulması, Çin'in, yabancı yatırıma ihtiyaç duyan Pasifik ada ülkeleriyle ekonomik, askeri ve polisiye alanlarda ilişkilerini güçlendirmeye çalıştığı bir sürece denk geliyor.

PBP (Partners in the Blue Pacific) olarak adlandırılan grup, Pasifik bölgeselciliğini kuvvetlendirmeye ve Pasifik'te yer alan adalarla dünyanın geri kalanı arasındaki ekonomik bağları güçlendirmeye odaklanacak. 

"Pasifik toplumlarının yararına olan bu bölgeyi destekleme konusundaki ortak kararlılıkta birleşiyoruz" ifadesine yer verilen Beyaz Saray'ın açıklamasında, "Ayrıca bu vizyonu Pasifik bölgeselciliği, egemenlik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve en önemlisi Pasifik Adaları tarafından yönetilen ve idare edilen ilkelere göre nasıl gerçekleştireceğimiz konusunda da bir araya geliyoruz" denildi. 

Beyaz Saray Hint-Pasifik Koordinatörü Kurt Campbell yaptığı açıklamada, Washington'ın, stratejik öneme sahip bölgede Çin'e karşı koymak için angajmanını artırdığı bir ortamda daha fazla üst düzey ABD'li yetkilinin Pasifik ada ülkelerini ziyaret etmesini beklediğini söyledi.

PBP, Hint-Pasifik bölgesinde 'Çin'i dengelemeye' yönelik bir ittifak olarak değerlendirilen ve ABD, Hindistan, Japonya ve Avustralya'nın katılımıyla kurulan Quad İttifakı'ndan farklı olarak daha ziyade (yine Pekin'e karşı) bölge ada ülkeleriyle ilişkileri güçlendirmeyi amaçlıyor.

Çin, Pasifik ada ülkeleri ile güvenlik iş birliğinde umduğunu bulamadı

ABD, 13 ülkeyle 'Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesi'ni başlattı

Amerika'nın Pasifikte'ki askeri varlığı büyüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AGOP SEMİZYAN25 Haziran 2022 17:46

    ABD bizi nasıl sattı ise bu devletleri de satar.

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ25 Haziran 2022 17:31

    ABD nin tıpası yemiyor Çin ile savaşmaya şimdi de yeni oyunları çin ve hindistan savaştırmak bakalım gelişmeler ne gösterecek .ama çin hem abd hemde hindistan ı çiğ çiğ yerler.

  • hasbi25 Haziran 2022 16:38

    aynı bölgede 2 milyar çinli + 2 milyar hintli =  4 milyarlık beslenecek insan. bakalım nereye kadar bu kazan patlamadan duracak

  • Lala25 Haziran 2022 14:31

    Hintlilerin cinlilerden farkı yok