E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD-Kuzey Kore ilişkileri bozulacak mı?---

ABD-Kuzey Kore ilişkileri bozulacak mı?

ABD-Kuzey Kore ilişkileri bozulacak mı?
09 Temmuz 2018 - 11:16 borsagundem.com

Kuzey Kore'nin ters çıkışından sonra Pompeo ABD'nin nükleer görüşmeleri zor da olsa devam ettireceğini söyledi

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kuzey Kore'nin nükleer programından vazgeçmesi için bu ülkede yaptığı görüşmelerde kendisini "gangster gibi" davranmakla suçlamasına rağmen, Pyongyang ile bu müzakereleri sürdüreceğini söyledi.
Pyongyang'daki temaslarından sonra dün Japonya'nın başkenti Tokyo'ya giden Pompeo, daha yapılacak çok şey olduğunu, ancak Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un geçen ay Singapur'da görüştüğü ABD Başkanı Donald Trump'a nükleer silahlanmadan vazgeçeceği yolundaki sözünü tutacağından emin olduğunu söyledi. Tokyo'da dün basın toplantısı düzenleyen Pompeo, "Biz nükleer
silahsızlanmadan söz ettiğimizde karşı çıkmadılar. Önümüzde zorlu bir yol var ve biliyorum ki bizi eleştirenler elde ettiğimiz ilerlemeyi küçümseyeceklerdir" dedi. Bazı Amerikalı senatörler, Pyongyang'ın kullandığı sert ifadelerden rahatsız olduklarını söyleyerek, Trump'tan Kuzey
Kore üzerindeki baskıyı sürdürmesini istediler. Pompeo, görüşmelerde sağlanan ilerlemeye rağmen ABD'nin Kuzey Kore'ye karşı yürürlükte olan yaptırımları yumuşatmadığını ve müttefiki olan Güney Kore ile Japonya'yı savunma taahhütlerinden geri adım atmadığını da belirtti.
Pompeo, yapılan görüşmelerde ABD ve Kuzey Kore arasındaki etkileşimi günlük düzeyde izlemek üzere bir "çalışma grubu" oluşturulmasının kararlaştırıldığını söyledi.
Singapur zirvesinde Kim, "nükleer silahlardan arınma" amacı için işbirliği" şeklinde ucu açık bir taahhütte bulunmuş; ancak ülkesinin nükleer silah programını ne zaman ve nasıl sökeceği konusunda ayrıntı vermemişti.
Trump ise buna karşılık Kuzey Kore'ye güvenlik taahhüt etti ve Güney Kore ile yapılan ortak askeri tatbikatları kaldırma sözü verdi.
ABD istihbarat kurumlarından sızan haberlere göre; bu kurumların elde ettiği bilgiler, Kuzey Kore'nin nükleer programından tamamıyla vazgeçmeye niyetli olmadığını gösteriyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)