E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakABD konut piyasası diken üstünde---

ABD konut piyasası diken üstünde

ABD konut piyasası diken üstünde
27 Temmuz 2022 - 15:34 borsagundem.com

Mortgage faizlerindeki yükseliş ve yeni konut taleplerindeki azalma ABD’de konut fiyatlarında sert düşüşlere neden oldu. Yatırımcılar piyasadaki daralmayla birlikte 2008 Krizi’nin kötü hatıralarını anımsıyorlar

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD'deki konut fiyatlarındaki düşüş hızlanmaya devam ediyor. Insider’ın haberine göre, danışmanlık şirketi Pantheon Macroeconomics’in Baş Ekonomisti Ian Sheperdson yeni konut taleplerindeki azalmayla birlikte ülkedeki konut fiyatlarının daha sert bir şekilde düşmesini bekliyor.

Sheperdson, “Tek bir aile için konut fiyatları %15’ten %20’ye kadar aşırı yükseldi. Bu sebeple önümüzdeki birkaç ay aşırı zorlu olacak” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz ABD’de Haziran ayı kritik yeni konut satış rakamları açıklandı. Ülkede yeni konut satışları, haziranda aylık yüzde 8,1 azalışla 590 bine inerek Nisan 2020'den bu yana en düşük seviyeyi kaydetti. Bloomberg anketine göre ekonomistler bu düşüşün 659 bin olmasını bekliyordu. Sheperdson ise bu rakamın 550 binlere düşebileceğini öngörüyor. Yeni konut satışları Ağustos 2020’de ise 1 milyona ulaşmıştı.

Sheperdson, “Yeni konut satışlarındaki eğilim, talebin düşmekte olduğunu açıkça ortaya koyan mortgage başvuru rakamlarını yakından takip edilebiliyor” dedi.

Baş ekonomist, satışlarda devam eden düşüşün, alıcı sayısına göre konutun mevcudiyetini artırdığını, yani fiyatların keskin bir şekilde düşmesinin muhtemel olduğunu söyledi:

“Piyasa, çok daha düşük satış hacimleri ve çok daha fazla envanter ile yeni bir gerçekliğe uyum sağlıyor. Bu nedenle, fiyatlar, muhtemelen oldukça büyük ölçüde aşağı yönlü olarak ayarlanacaktır.”

ABD konut piyasası merkez bankalarının faiz oranlarını düşürmesiyle ve insanların korona virüs pandemisi sırasında daha geniş evlere taşınma talebiyle 2020 ve 2021'de uçuşa geçti. Case-Shiller Endeksi’ne göre, ABD'de konut fiyatları Şubat 2020 ile Nisan 2022 arasında %40 arttı.

Şimdilerde ise rekor hızda yükselen enflasyonun ardından ABD Merkez Bankası (FED) ve diğer merkez bankaları faiz oranlarını yükselterek enflasyonu dizginlemeye çalışıyorlar. Faiz artırımları, tahvil getirilerinin ve mortgage faizlerinin yükselmesine, mortgage sözleşmesi ve konut alımlarına olan talebin azaltmasına neden oluyor.

ABD Mortgage Bankacıları Birliği'nin piyasa endeksinin geçen hafta yayınlanan son göstergelerine göre ABD mortgage başvuruları, 15 Temmuz'a kadar olan haftada 2000'den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Mortgage firması Freddie Mac'e göre, ortalama 30 yıllık mortgage faizleri oranı geçen hafta %5,54 seviyesine ulaştı. Bu oran bir yıl öncesinde ise sadece %2,76’ydı.

ABD konut piyasasındaki yavaşlama bazı ekonomistleri ve analistleri endişelendiriyor. Interactive Investor Ekonomisti José Torres, bu hafta verdiği bir demeçte, ABD konut fiyatlarının zirveden %25 oranında düşmesini beklediğini ve bu düşün "Büyük Finansal Kriz (2008 Krizi) sırasında gördüğümüze çok benzer bir şey" olduğunu söyledi.

Birçok analist, 2008 yılında bankaların çok daha riskli kredi verme uygulamalarına girdiğine dikkat çekerek Küresel Finans Krizi karşılaştırmalarını hafife alıyor. Buna karşın konut piyasasındaki yavaşlama bazı ekonomistleri ve analistleri endişelendirmeyi sürdürüyor.

TS Lombard Ekonomisti Dario Perkins Kovid dönemi yükselişinin 2000’lerin başlarındaki yüksek faizli mortgage kredileri balonuna hiçbir şekilde benzemediğini söyledi.

Perkins, “Gerçekten kötü bir yüksek faizli kredi tarzı çöküş, mevcut ev sahiplerinin planlarını aşırı genişlettiklerinde ve hizmet maliyetlerinde ani bir artışa karşı savunmasız olduklarında meydana gelir. Bu daha sonra kreditörler arasında bir krize yol açar. Kovid patlamasının sona ermesi konut fiyatlarında düşüşe neden olsa bile, böyle bir dinamik bugün pek olası görünmüyor" açıklamasında bulundu.

ABD'de yeni konut satışları düştü

 

Çin'de emlak balonu patladı, 40 banka iflas bayrağı çekti

 

Emlak yatırımcılarını korkutan tahmin

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum28 Temmuz 2022 00:24

    Daha bu zamana kadar hiç bir komşum borç para için kapıma gelmemişti ama yaklaşık 1 ay önce bir komşum 5 bin lira para için kapıma geldi yarın icra gelecek 5000 eksiğim var yaptırmam gerek bu parayı iyide dedim hadi bu ay hallettin gelecek ay ne yapacan deyince ses yok nasıl böyle bir hata yaptın dedim yine ses yok bu icralar çoğalır bence durum kötü herkes Bişeyler almaya çalışıyor ama bu yakan top gibi olur yakında

  • fazla kira haram ev sahipleri28 Temmuz 2022 00:18

    insallah biz de fiyat duser vizcansiz ev sahipler kurtarir 1000 kirayi 2000 istiyen ev sahipler bu dunyada rahatzin fakirleri yeri hazir mezarlik siz o evleri nereye gotureceksiz ölüm unutmayin ev sahipleri fazla kira haram kul hakki unutmayin

  • Yorum28 Temmuz 2022 00:17

    Şimdi geçen sene 280 bine Bi ev yakınımda satıldı ardından alan iki ay sonra 450 ye satı galiba galiba diyorum çünkü eve 450 istiyordu o civar Bi paraya satmıştır muhtemelen ardından alan kişi tekrar satılık ilanı koydu aradım 1.825 milyon dedi yav dolar bazında bu evin fiyatı 4 5 kat arttı yani bu bölgede evler 30 bin doları geçmezdi ev 40 yıllık evin cephesi kör duvara bakıyor istinat duvarı o duvarda yola cephe ve evin çatısı yolla aynı kotta bu ev normal şartlarda hayatta satılmazdı az ötede bu evin üç katı bahçeli ev komşum tanıyorum tam bir sene 270 ten satamamış tı aynı dönemlerde daha sonra o da satılmıştı 400 bine şimdi Bu fiyatlardan ev alan sonra ağlamasın ya en ufak Bi aksilikte o eve kredi veren banka evi alır üstüne üzerinize ne var ne yok hepsini alır bu da çok sürmez bu fiyatların tepe yaptığı yerden çok ama çok kötü geri gelir bankalar gayrimenkul zengini olurlar yakında icralar başlar

  • azmi27 Temmuz 2022 18:04

    81 ilde inşaata başlanacakmış (6) 

  • Mucise Reis ;)27 Temmuz 2022 17:07

    Ben yazınca inanılmıyor illa ki haberlerde görecekler :D ...  1 + 1 evlr kucuk evler yerıne buyuk evlere ailece kalmayaçalışıyorlar. eskiden hergenç kendi evini morgaçe ile alırdı işi gücü olurdu ama şuan ekonomi problemler gelenek gorenek ve ev saıtn alma taleplerini tekılıyor. :D

  • Neco27 Temmuz 2022 16:37

    Darısı başımıza inşallah