E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD Kongresi'nde kritik hafta---

ABD Kongresi'nde kritik hafta

ABD Kongresi'nde kritik hafta
02 Ocak 2019 - 01:36 borsagundem.com

Temsilciler Meclisi'nde Kasımdaki ara seçimlerde çoğunluğu ele geçiren Demokratlar, 11 gündür kapalı olan hükümetin açılması için yeni tasarı sunacak. Tasarı, Trump'ın Meksika sınırına duvar için istediği 5 milyar dolarlık bütçeyi kapsamıyor

ABD Kongresi 3 Ocak Perşembe günü resmen açılıyor. Kasım’daki ara seçimlerde Temsilciler Meclisi’nde Demokratlar’ın çoğunluğu elde etmesinin ardından göreve başlayacak olan yeni Kongre’nin önündeki en zorlu konu başlığı 11 gündür kısmen kapalı olan hükümetin açılması.

Temsilciler Meclisi’nde Demokratlar Perşembe günü bunun için bir tasarı sunacak. Söz konusu tasarı, Trump’ın Meksika sınırına duvar projesi için talep ettiği 5 milyar dolarlık bütçeyi kapsamıyor.

ABD Kongresi’nde yeni dönemde Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Başkan Trump arasındaki ilk büyük mücadele, Trump’ın sınıra duvar projesine bütçe desteğinde ısrarlı olması sebebiyle kapanan hükümetin yeniden açılması konusunda yaşanacak.

Cumhuriyetçilerin yeni dönemde Kongre’nin bir kanadında çoğunluğu kaybetmesi ve Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi başkanı Paul Ryan’ın da görevden ayrılmasıyla, Beyaz Saray yeni dönemde Temsilciler Meclisi Başkanı olması beklenen Nancy Pelosi ile karşı karşıya gelmeye hazırlanıyor.

TRUMP KAMUOYU DESTEĞİNE GÜVENİYOR

Başkan Trump Meksika sınırına duvar projesi için 5 milyar dolarlık bütçe talep etmişti. Trump 2016 seçim kampanyasınan bu yana gündemde tuttuğu bu konuda kamuoyu desteğine güveniyor. Nancy Pelosi ise hükümetin yeniden açılarak sağlık sigortası ve Beyaz Saray’ın denetlenmesi dahil olmak üzere başka öncelikli gündem maddelerinde adım atılması konusunda kamuoyunun Demokrat Parti tarafında olacağı kanısında.

Demokratlar hükümetin açılması için üç ayrı tasarı hazırlamış durumda. Bu tasarılardan biri, Senato’nun Noel öncesi onayladığı tasarıya benzer olan ve sınır güvenliği bütçesini 1,3 milyar dolar düzeyinde tutan ve sınıra duvar projesi için bütçe öngörmeyen geçici bir tasarı. Diğer tasarılarsa, sınır güvenliği bütçesinin mevcut düzeyde tutulmasını öngörüyor ve mali yılın geri kalan dönemini kapsıyor.

Başkan Trump bugüne kadar Demokratlar’ın Temsilciler Meclisi’ne Perşembe günü sunmayı planladığı tasarıyı veto edeceğine ilişkin bir açıklama yapmadı. Hükümetin kapalı kalması sürecinin uzaması, Temsilciler Meclisi’nde Demokratlar’ın Başkan Trump’a yönelik soruşturmalar, yönetimin denetlenmesi ve başkanlık seçimine Rusya’nın müdahalesi dahil olmak üzere kendi gündem başlıklarında ilerleme sağlamasını engelleyebilir.

ABD Senatosu’nda çoğunluğu hala elinde bulunduran Cumhuriyetçilerse, müzakereleri tamamen Trump ve Demokratlara bırakmış durumda. Senato çoğunluk lideri Mitch McConnell’ın Nancy Pelosi’nin başkanlığında Temsilciler Meclisi’nin onaylayabileceği bir tasarıyı değerlendirip değerlendirmeyeceği de net değil.

"HÜKÜMETİN KAPANMASININ KAZANANI YOK"

Cumhuriyetçi Parti içinde de Beyaz Saray’ın hükümetin kapanması konusundaki yaklaşımına tepki gösteren isimler var. Senato Bütçe Komisyonu Başkanı Alabama Senatörü Richard Shelby, hükümetin uzun süre kapalı kalmasının tarafları sadece “aptal” konumuna düşürdüğünü savundu, “Birbirimizi suçlarsak bu iş çok uzun sürebilir. Burada mesele kimin kazandığı ya da kimin kaybettiği değil. Hükümetin kapanmasının kazananı yoktur” dedi.

Nancy Pelosi ise hem hükümetin yeniden açılması hem de Demokrat Parti’nin siyasi gündeminde harekete geçme konusunda taviz vermeyeceğinin sinyalini veriyor.

TEMSİLCİLER MECLİSİ'NDE BAŞKANLIK SEÇİMİ

Temsilciler Meclisi Perşembe günü açıldığında yapılacak ilk oylamalardan biri Nancy Pelosi’nin Temsilciler Meclisi Başkanı seçilmesi konusunda olacak. California temsilcisi Nancy Pelosi ihtiyaç duyduğu desteğe sahip olduğundan emin.

Cumhuriyetçi senatörlerse Trump’ın yargı alanında aday gösterdiği isimlerin onaylanması sürecinin bir an önce başlamasını istiyor ve Trump’ın imzasıyla yasalaşacağından emin olmadıkları bir tasarıyı değerlendirmeye almak istemediklerini belirtiyor.

Temsilciler Meclisi’nde Demokratlar yeni dönemin ilk haftalarında yasama alanındaki faaliyetlere şeffaflık ve denetim getirecek bir kurallar paketi dahil başka öncelikleri de gündeme almak istiyor. Söz konusu kurallar paketi, bütün tasarıların oylamaya geçilmeden önce komisyonlarda tartışılmasını öngörüyor.

Demokratlar, Obamacare olarak bilinen ve Amerikan vatandaşlarına sağlık sigortasına rahat erişim imkanı vermeyi amaçlayan sağlık sigortası sistemine karşı başlatılan hukuki süreçle mücadele için tasarı hazırlama konusunda da harekete geçmeyi planlıyor. (Amerika'nın Sesi)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)