E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıABD kaynaklı veri akışı yeni haftayı fiyatlayacak---

ABD kaynaklı veri akışı yeni haftayı fiyatlayacak

ABD kaynaklı veri akışı yeni haftayı fiyatlayacak
16 Ağustos 2021 - 08:18 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, ABD kaynaklı veri ve gelişme bolluğunun önemi vurgulanıyor.

Geride bıraktığımız haftada piyasaları şekillendiren iki önemli gelişme yaşanmıştı. ABD enflasyon verileri ve yurt içerisinde TCMB toplantısı… Etkilerinin yeni haftada da görülmesini beklediğimiz bu gelişmeleri kısaca hatırlatalım;

İlk olarak ABD’de TÜFE verisi Temmuz ayında %5.4 ile Haziran ayına kıyasla paralellik gösterdi. Her ne kadar mevcut seviyeler 13 yılın zirvesi olsa da enflasyonda yükselişin durduğuna ilişkin yorumlar eşliğinde piyasalarda pozitif hava oluşmuş ve ABD endeksleri rekor seviyelere ulaşmıştı.. Yalnız ÜFE’de yükselişin sürdüğünü ve yıllık %7.8 ile rekor seviyelerin görüldüğünü de takip etmiştik. Yurt içerisinde ise TCMB’nin faiz indirimine gitmemesi piyasaları pozitif etkiledi ve TL tarafında değer kazancının hızlanmasını sağladı. Karar metninde ise sürpriz göremedik. Yılın son çeyreğine yönelik faiz indirimi beklentilerini canlı tutan yorumlara devam edildi.

Bu gelişmeler yeni haftayı da şekillendirmeye aday. Yalnız bu hafta özellikle ABD kaynaklı gelişme bolluğuna dikkat çekmek istiyoruz. İlk olarak Salı günü Temmuz ayına yönelik perakende satışlar verileri üçüncü çeyrekte iç talebin gücünü ölçmek için önemli olacak. Piyasa beklentisi üçüncü çeyrekte ekonominin yavaşladığını gösteren datalar görebileceğimiz şeklinde. Dolayısıyla perakende satış verilerinde de bir önceki aya göre gerileme görebiliriz. Bunun yanında aynı gün akşam saatlerinde FED Başkanı Powell’ın konuşması da en önemli gündem maddelerinden biri olacak.

Yeni haftanın en kritik olayı FED’in FOMC toplantı tutanaklarının açıklanması olarak gösterilebilir. Tutanaklarda varlık alım miktarının azaltılmasına yönelik sözlü yönlendirme takip edilecek. FED üyelerinin gevşek politikaları revize etmede ne derece istekli olduğunu görmemiz açısında tutanaklarda geçecek ifadeler piyasalarda oynaklık oluşturabilir.

Öne çıkanlar

Asya Pasifik Bölgesi'nde hisse senetleri haftaya Çin'den gelen Temmuz ayına ilişkin ekonomik verilerin beklentileri karşılamaması ile negatif bölgede başladı. Bölgede kayıpların başını Japonya endeksleri çekti. Hong Kong'un Hang Seng Endeksi'de düşerken, Çin ana karasında endeksler yön bulmakta zorlandı.

Koronavirüs salgınının etkilerini hızla geride bırakıp ekonomik toparlanma ivmesine daha önce giren Çin'de delta varyantı toparlanmanın zayıflamasına neden oluyor. Ülkede etkili olan seller ve küresel talebin sekteye uğraması da ekonomik aktivite üzerinde negatif etki yaratıyor. Temmuz ayına ilişkin perakende satış ve sanayi üretimi verileri beklentilerin altında kaldı. Buna göre Temmuz'da Çin'de perakende satışlar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,5 arttı. Bloomberg anketine göre satışların bu dönemde yüzde 10,9 artması bekleniyordu. Sanayi üretimi ise yüzde 6,4 artış kaydetti. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 7,9 olmuştu. Güney Kore Borsası bugün tatil sebebiyle kapalı. 

Fitch'ten yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin kredi notu "BB-" olarak teyit edildi. Kredi notunun görünümü ise "durağan" olarak devam edecek. Fitch, Türkiye'nin kredi notlarının, yüksek finansman gereksinimleri,jeopolitik riskler, zayıflayan para politikası güvenilirliğini, yüksek enflasyonu, düşük dış likiditeyi yansıttığını belirtti.Fitch, olumlu baz etkisi ve yavaşlayan iç talep nedeniyle enflasyonun 2021 sonunda yüzde 16,9'a gerilemesini bekliyor.Kredi derecelendirme kuruluşu, bu yıl için büyüme beklentisini yüzde6,3'ten yüzde 7,9'a çıkarırken, gelecek yıl büyümenin yüzde 3,5 gerileyeceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Afganistan'ın istikrara kavuşturulması için her türlü çabayı göstermeye devam edeceğiz Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin bugün Afganistan’ı görüşmek üzere toplanacağı bildirildi.Taliban’ın Afganistan’da ilerleyişi sürerken, BM Güvenlik Konseyi’nin yarın Afganistan’ı görüşmek üzere toplanacağı bildirildi.

Otomotiv üretimi Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 44,6 düşüşle 65 bin 418 olarak gerçekleşti.

Fed'in en güvercin üyelerinden biri olan Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, varlık alımlarının azaltılması için birkaç ay daha güçlü tarım dışı istihdam verisi görmek gerekeceğini belirtti.

Fed eski başkan yardımcılarından Alan Blinder, koronavirüsünü Delta varyantının ABD ekonomisine ciddi bir etkisinin olmadığına işaret ederek Fed'in varlık alımlarını azaltma planının Delta varyantından etkilenmeyeceğini savundu.

Hollanda'da hükümet, yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında uygulanan sosyal mesafe kuralını ve maske kullanımını eylül sonu itibarıyla tamamen kaldırmayı hedefliyor.

AC Asia ex, Japan % -0,44 satıcılı

S&P 500 % -0,22 satıcılı

Euro Stoxx 50 % -0,44 satıcılı

Günün önemli şirket haberleri 16/08/2021

ABD tahvil faizleri gelişen piyasaları şekillendiriyor

Asya borsaları Çin verileri ile geriledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)