E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD istihdam verilerindeki önemli ayrıntı---

ABD istihdam verilerindeki önemli ayrıntı

ABD istihdam verilerindeki önemli ayrıntı
06 Temmuz 2020 - 11:44 borsagundem.com

Korona virüs vakalarındaki artış birçok eyalette yeniden açılmayı geciktirirken ABD istihdam verileri şaşırtıcı derecede iyi geldi. Fakat rakamlar vaka sayısındaki artış dönemini kapsamıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de beklenilenden oldukça iyi gelen işsizlik rakamları ekonomideki rahatsız edici eğilimi kaçırmış olabilir. Küresel yatırım şirketi Crossmark’ın Baş Borsa Stratejisti Victoria Fernandez ABD işsizlik verilerinde yeniden artan korona virüs vaka sayısının etkilerinin izlenemediğini belirtiyor.

Verilerin haziran ayının ortalarında toplandığını belirten Fernandez CNBC’ye verdiği röportajda, “Benim de bulunduğum Teksas eyaletinde gördüğümüz gibi yeniden açılma planlarının tersine döndüğü zaman haziranın ikinci yarısıydı” ifadelerini kullanıyor. Baş stratejiste göre işsizlik rakamları bu verileri kapsamıyor.

4,8 milyar dolarlık varlığı yöneten Crossmark Baş Stratejisti işsizlik verilerinin bu uyumsuzluğunu yatırımcıların beklentilerindeki düşüşün en önemli nedeni olarak görüyor. Fernandez, “Temmuz rakamları söz konusu olduğunda ise insanlar belki de kötü bir sürpriz görmek konusunda hazırlıklı olmalı” diyerek istihdam piyasasındaki zayıflığın haftalık rakamlarda görülmeye başlayacağını belirtiyor.

Aşırı iyimser istihdam verileri

ABD’de ülke tarihinin bir ayda en fazla istihdam artışını ortaya koyan haziran ayı işsizlik rakamları beklentileri keskin bir şekilde aşan üst üste ikinci aylık istihdam verilerini işaret ediyor.

Haziran ayı rakamları ABD’de tarım dışı istihdamın 4,8 milyon arttığını gösterdi. Dow Jones’un ekonomistlerle yaptığı ankette beklentilerse 2,9 milyon istihdam kazanımı yönündeydi. Bununla birlikte ABD’deki işsizlik oranı da %13,3’ten %11,1’e indi.

Mayıs ayı istihdam rakamları da ekonomilerin yeniden açılmasıyla birlikte şaşırtıcı derecede olumlu gelmişti. Fakat ABD’de birçok eyalette yeniden açılma sürecinin geriye doğru işlemesi Fernandez’in endişelenmesine neden oluyor.

Baş stratejist röportajında, “İstihdam rakamlarının geri döndüğünü görüyoruz. Otelcilik ve konaklama, perakende, sağlık sektörlerinde büyük kazanımlar elde ettik. Bunların hepsi gerçekten çok güçlü rakamlardı. Fakat bu meslekler Kaliforniya, Teksas, Arizona ve Florida’da planların tersine dönmesiyle etkilenecek mesleklerle aynı” ifadelerine yer verdi.

Yatırımcılar dikkatli olmalı

Fernandez’in en büyük endişeleri ekonomide tüketici harcamalarının ve perakende satışlarının azalması. Baş stratejist bu sektörlerde geriye düşüşün tüm ekonomiyi etkileyebileceğini düşünüyor.

Victoria Fernandez yeniden açılma sürecine ilişkin, "Daha önce bahsettiğim ve açılış planlarını yavaşlatan dört eyalete bakarsanız, bunlar ABD gayrisafi yurtiçi hasılasının yaklaşık %30'unu karşılıyor ve kuzeydoğuda açılan bazı eyaletler bunun yaklaşık yarısı. Bu yüzden, başka yerlerde gördüğümüz düşüşe karşı koyabilmek için yeni eyaletlerden çok daha olumlu rakamlar görmemiz gerekecek" dedi.

Baş stratejist yatırımcılara yaptığı çağrısında belirsizlik atmosferi nedeniyle büyük yatırımlardan kaçınarak dikkatli olmayı tavsiye ediyor. Fernandez, “Bazı elinizde tuttuğunuz varlıklarda fırsat kovalayabilirsiniz fakat dikkatli olmanız gerekiyor” diyerek tüketimin ve talebin anahtar bir rol oynadığını söyledi.

Buffett enerji sektöründe atağa kalktı

 

Borsalarda küresel likidite rallisi

 

Avrupa borsaları yükselişle açıldı

 

Borsa İstanbul yeni haftaya sert yükselişle başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)