E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD-İran geriliminin yeni haftada piyasalara faturası ne olur---

ABD-İran geriliminin yeni haftada piyasalara faturası ne olur

ABD-İran geriliminin yeni haftada piyasalara faturası ne olur
06 Ocak 2020 - 00:40 borsagundem.com

Gerginlik piyasaları tedirgin etmeye devam eder mİ? Borsa İstanbul da 111.100 seviyesinin önemi nedir? Satışlar hızlanabilir mi? A1 Capital’den Belgin Maviş yeni haftada piyasaları Borsagundem.com’a yazdı.

İRAN İLE ABD ARASINDAKİ GERİLİM PİYASALARDA RİSK İŞTAHINDAN KAÇIŞI HIZLANDIRABİLİR

BELGİN MAVİŞ – A1 CAPİTAL / GMY

Yeni yılın ilk kısa haftasında Bist 100 endeksi haftayı satıcılı seyirle ve rekor işlem hacmiyle 113.600 seviyesinden tamamlarken dolar 5.95 direnci aşarak 5.98 seviyesinden tamamladı. Bu hareketlerin arka planında ABD/İran arasından yaşanan gelişmelerin piyasalar üzerindeki şok etkisiydi kuşkusuz. Haftanın kazandıranı ise Altın oldu. Gram altın %2.6 değer kazancıyla yatırımcısını mutlu ederken Dolar/TL aynı performansı göstermedi.

Bist 100

Cuma günü endekste önemsediğimiz ilk destek seviyesi olan 112.500 test edildi. Bu seviyeden gelen alımlarla endeks zorlanarak da olsa 113.500 üzerinde kapanış gerçekleştirse de haber akışına bağlı kırılganlıkların devam edebileceğini hatırlatmalıyız. Önemsediğimiz asıl destek seviyesi ise 111.100, bu seviyenin Cuma benzeri işlem hacmiyle aşağı yönlü kırılması durumunda bu durumda satışların hızlanabilme ihtimalini de notlarımıza eklemeliyiz.

Pazar günü Irak Meclisi, İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis’in öldürülmesinin ardından gerçekleştirdiği ilk oturumda, ABD askeri güçlerinin ülkeden çıkarılmasını istedi.

 Kabul edilen yasa tasarısına göre:

· ABD ile Irak arasındaki Stratejik Güvenlik Anlaşması'nın iptal edilmesi,

· Yabancı güçlerin ülkeden çıkarılması,

· Terör örgütü IŞİD ile mücadele konusunda Koalisyon Güçleri'nin destek talebinin iptal edilmesi,

· Irak hava sahasının kullanılmasını yasaklanması ve

· ABD hakkında BM nezdinde şikayette bulunulması Irak Meclisi tarafından onaylanmış oldu.(Sözcü)

Bu gelişmelerin ardından bölgedeki durumun gerginleşmesi piyasaları tedirgin etmeye devam edebilir. Borsa İstanbul da hisse bazlı hareketler devam etse de endeks haber akışına duyarlı olmaya devam edecektir.

Bu hafta Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca 7 Ocak'ta değişim ihaleleri gerçekleştirilecek.

Bu kapsamda,

· 7 Ocak'ta, 8 Ocak valörlü olmak üzere 5 Şubat, 11 Mart ve 1 Nisan itfa tarihli senetlere ilişkin değişim ihaleleri yapılacak.

İlk değişim ihalesinde;

· 5 Şubat itfa tarihli sabit kuponlu senet Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından 7 Ocak'ta Resmi Gazete'de ilan edilen gösterge niteliğindeki fiyattan geri alınacak, karşılığında 7 Temmuz 2027 itfa tarihli TÜFE'ye endeksli senet ihraç edilecek.

İkinci ihalede;

· 11 Mart itfa tarihli değişken faizli senet Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından 7 Ocak'ta Resmi Gazete'de ilan edilen gösterge niteliğindeki fiyattan geri alınacak, karşılığında 7 Temmuz 2027 itfa tarihli TÜFE'ye endeksli senetin ihracı gerçekleşecek.

Üçüncü ihaleyle de;

· 1 Nisan itfa tarihli TÜFE'ye endeksli senet Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından 7 Ocak'ta Resmi Gazete'de ilan edilen gösterge niteliğindeki fiyattan geri alınacak, karşılığında 7 Temmuz 2027 itfa tarihli TÜFE'ye endeksli senet ihraç edilecek.

Duyuruya göre,

· Yatırımcılar ihraç edilen senetler için fiyat teklifinde bulunacak ve çoklu fiyat ihale yöntemi uygulanacak.

· Rekabetçi olmayan teklif (ROT) ve ihale sonrası teklif yoluyla satış yapılmayacak.

· Değişim ihalelerine yalnızca Piyasa Yapıcı Bankalar katılabilecek.

FED Tutanakları:

Fed'in Aralık ayına ilişkin toplantı tutanaklarında görünümde önemli bir değişiklik olmadıkça şu anki faiz oranlarının uygun kalmaya devam edeceği belirtildi.

ABD-İran gerilimi gölgesinde gözler ABD Tarım Dışı İstihdam Verisinde olacak…

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD Başkanı Donald Trump'ın talimatı ile İran Devrim Muhafızları Ordusu’na füze saldırı düzenlendiği açıklarken, İran tarafından yapılan açıklamalar ile birlikte global piyasalarda risk iştahında azalışların yaşandığı görüldü.

06-10 Ocak haftasında ABD ile İran arasında olası her haber detayı küresel piyasaların geneli için önem arz ediyor.

Aralık ayı TDİ data seti açıklanıyor…

ABD’de açıklanacak olan Aralık ayı Tarım Dışı İstihdam Verisi, kasım ayında piyasa beklentisi aşarak 266 bin kişi artış göstermişti. Yılın son TDİ verisine dair piyasa tahmini 165 bin kişi artış yaşanabileceği yönünde şekilleniyor.

Veri ile birlikte takip işsizlik oranı verisinde piyasa beklentisi Kasım ayına paralel %3,5 değerinde olabileceği yönünde. Diğer taraftan, önemli göstergelerden biri olan ortalama saatlik kazançlar verisinde Aralık ayında piyasa beklentisi aylık bazda %0,3 ve yıllık bazda %3,1 artışın kaydedilebileceği öngörülüyor. (10 Ocak)

Global Hizmet PMI verileri takibimizde olmaya devam ediyor…

Başta Çin olmak üzere Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD’de açıklanacak olan Hizmet PMI verilerinde sektöre yönelik gelişmeler takip edilecek. Son dönemde açıklanan PMI verilerini değerlendirdiğimizde, imalat sektörüne kıyasla hizmet sektörünün daha direnç gösterdiği izlenirken, sınırlıda olsa büyümenin hizmet PMI tarafında devam ettiği göze çarpmakta. (06 Ocak)

Euro Bölgesi ve Çin’de Tüketici Fiyat Endeksi verileri ön planda…

Euro Bölgesi’nde açıklanacak olan öncü Aralık ayı TÜFE verisinde piyasa beklentisi bir önceki yılın aynı ayına göre %1,3 artış öngörülürken, iyileşmenin Aralık ayında devam etmesi bekleniyor. Çin’de açıklanacak olan Aralık ayı Tüketici Fiyat Endeksi verisine dair piyasa beklentisi bulunmamaktadır. (07-09 Ocak)

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Toplantı Tutanaklarını yayımlayacak…

Banka, 12 Aralık 2019 tarihinde gerçekleştirdiği toplantısı ardından yayımlanan karar metninde, bankanın faiz oranlarında değişikliğe gitmediği açıklanmıştı. Yönetim Konseyi enflasyonun bankanın hedefi olan %2,0seviyesine yakınsayana kadar mevcut faiz oranlarının cari veya düşük seviyede kalmasını öngördüğü belirtilmişti. Banka’nın yayımlayacağı Aralık toplantısına dair tutanaklar özellikle, yönetim konseyinin ileriye yönelik söylemler ve mesajlara dair ipuçları içerebilir. (09 Ocak)

Yurtiçinde İşgücü İstatistikleri verileri açıklanacak…

TÜİK tarafından yayımlanacak İşgücü İstatistikleri Ekim ayı verisini alacağız. Eylül ayında işsizlik oranı verisi bir önceki yılın aynı dönemine göre 2,4 puanlık artış ile %13,8 düzeyinde gerçekleşmişti. Açıklanacak verinin TL varlıklar üzerindeki etkisi sınırlı kalabilir. (10 Ocak)

***

-Hırvatistan'da Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu yapılacak. (05 Ocak)

- İngiliz Parlamentosu’nun alt kanadı Brexit yasasını görüşecek ve nihai oylamasını yapacak. (07 Ocak)

- ABD Başkanı Trump, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Beyaz Saray'da bir araya gelecek. (07 Ocak) (A1 Capital Araştırma Macro Bültenden Alınmıştır)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)