E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD ile Taliban anlaşıyor---

ABD ile Taliban anlaşıyor

ABD ile Taliban anlaşıyor
21 Şubat 2020 - 18:02 borsagundem.com

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yaptığı yazılı açıklamada, Katar'ın başkenti Doha'da yapılan görüşmelerde, Afganistan'da şiddetin azaltılması konusunda Taliban ile uzlaşmaya varıldığını belirtti.

Bu konuda gelecek hafta ABD ile Taliban arasında anlaşma imzalanmasının beklendiğini bildiren Pompeo, "29 Şubat'ta anlaşmanın imzalanması için hazırlıkları sürdürüyoruz." ifadesini kullandı.

Pompeo, Afganistan'daki taraflar arasında görüşmelerin yakın zamanda başlayacağını, bunun sonucunda da kapsamlı ve kalıcı ateşkesin olacağını kaydetti.

Dışişleri Bakanı Pompeo, Afganistan'da sürdürülebilir barışın elde edilmesi için tek yolun Afganlar için bir araya gelerek bu yolda anlaşmaya varmak olduğunu vurguladı.

Taliban'dan açıklama

Taliban'dan yapılan açıklamada da ABD ile Taliban arasında yapılan barış görüşmeleri sonucu varılan anlaşmanın 29 Şubat'ta imzalanacağı bildirildi.

Barış anlaşması imza töreni için hazırlıkların yapıldığı belirtilen açıklamada, ABD, Afgan makamları ve Taliban'ın elindeki tutukluların serbest bırakılması için de çalışmaların sürdüğü ifade edildi.

Açıklamada, ABD ile varılan anlaşmada, Afgan diyaloğunun başlaması ve ülkedeki yabancı güçlerin çekilmesi konusunda uzlaşma sağlandığı bilgisi paylaşıldı.

Bir haftalık kısmi ateşkes

Afganistan Milli Güvenlik Konseyi sözcüsü Cavid Faysal ve Taliban kaynakları Pompeo'nun açıklamaları öncesi Amerikan, Afgan ve Taliban güçlerinin cumartesi gününden itibaren şiddeti azaltma konusunda görüş birliğine vardığını duyurmuştu.

Kısmi ateşkes Taliban'ın sahadaki silahlı güçlerini kontrol edebildiğini kanıtlaması ve anlaşma öncesi iyi niyet gösterisi olması açısından önem arz ediyor. Bunun sonucunda da ABD ülkede bulunan 12 binin üzerindeki askerini çekmeye başlayabilecek.

AFP'ye konuşan bir Taliban kaynağı ABD ile anlaşmanın 29 Şubat'ta imzalanması halinde Afgan hükümeti ile daha geniş kapsamlı barış görüşmelerinin 10 Mart'ta başlayabileceğini söyledi.

11 Eylül 2001 yılında New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'ne düzenlenen saldırılar sonrası ABD saldırıdan sorumlu tuttuğu El-Kaide'yi barındırdığı için Afganistan'ı işgal etti. O tarihten bu yana süren ABD 2 bin 400 askerini kaybederken işgalin maliyeti 1 trilyon doların üzerine çıktı.

Bu süreçte on binlerce Afgan askeri, Taliban savaşçısı ve sivil hayatını kaybetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bu dünyadan biri21 Şubat 2020 18:13

    bin ladin, abd nin adamıydı, talibanı bin ladin yetiştirdi. abd taliban ile anlaşmış. şaşırdık mı?