E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıABD ile olan ilişkiler piyasaları güçlendiriyor---

ABD ile olan ilişkiler piyasaları güçlendiriyor

ABD ile olan ilişkiler piyasaları güçlendiriyor
05 Kasım 2018 - 09:39 borsagundem.com

ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin iyileşmeye başlaması piyasalara olumlu yansıyor

İran, Enflasyon ve Halk Bankası - 05 Kasım 2018 Pazartesi Güne Başlarken

ABD başkanı Trump'ın çok istediği Brunson'un duruşmaları ertelenince, ABD 1 Ağustos'ta Türkiye'nin iki bakanına yaptırım kararı almıştı. 12 Ekim günü Rahip Brunson serbest bırakılmış ve ABD'ye gitmişti. 2 Kasım'da ABD, iki bakana uygulanan yaptırım kararını sonlandırdığını açıkladı. Üstelik İran'a yaptırımlarda da Türkiye'ye muafiyetler tanınacakmış. Haberler, Türk Lirası varlıklarda alımlara neden oldu. Borsa günü % 1.9, haftayı % 4 artışla kapatırken, 2 yıllık faiz % 23’e kadar geriledi.

Bu sabah enflasyon verileri izlenecek. Enflasyonla topyekün mücadele, rahibin bırakılması ve dolara karşı değer kazanan TL sayesinde TÜFE'de artışın sınırlı kalması bekleniyor. Piyasa oyuncuklarının ortalama beklentisi ise % 1.8 seviyesinde. Bugün öğleden sonra ABD'nin İran’a yaptırımların detayını paylaşması bekleniyor. Şöyle bir durum var: İran dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz rezervlerine sahip ülkelerinden. İhracatın % 60-70'ini bunlardan sağlıyor. 2017'de günlük 2.13 milyon varil petrol satışı (bir yılda 777 milyon varil) yaptı. Türkiye ise 2017'de 25.7 milyon ton ham petrol ithal ederken İran, 11.5 milyon tonla açık ara ilk sırada yer aldı. Aynı şekilde İran 2017'de 13 milyar m3 doğalgaz satarken bunun 9 milyar m3'ünü Türkiye'ye satmıştır. Yani Türkiye, İran'a oldukça bağlıdır. ABD'nin hedefi İran'ın günlük ihracatını % 60 düşürerek 1 milyon varile indirmek ki bu rakam 2015 öncesi ambargo dönemindeki rakamdır. Hiç petrol satmasın yapmıyorlar çünkü petrol fiyatları da artsın istemiyorlar. Bakalım Türkiye'nin alım miktarını da % 60 düşürecekler mi?

Haftasonu Cumhurbaşkanı Erdoğan: “ABD Başkanı Trump Halkbank davasına dair arkadaşlarına talimat vereceğini belirtti” dedi. Bu açıklamanın Halkbank hissesine pozitif etki yaratmasını beklemekteyiz. Ancak bugüne kadar bankaya hiçbir ceza kesilmediği için ne kadar ilerleme sağlanacağı subjektif olacaktır. Yani herkes birşeyler söyleyebilir ama doğruluğunu teyit etmek çok zor olacaktır.

STRATEJI

88,600’den gelen yükseliş trendi 94,000e geldi. Bugün bir yandan yükseliş yaşamak isteyecek ama bir yandan da yurtdışı nedeniyle eksiye geçmek isteyecek.

Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE 300 puan civarında kayıpla, BIST 100 ise % -0.1 civarında güne başlamasını öngörüyor.

Alnus Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)