E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD ile Küba'dan tarihi buluşma---

ABD ile Küba'dan tarihi buluşma

ABD ile Küba'dan tarihi buluşma
11 Nisan 2015 - 10:31 borsagundem.com

Barack Obama ile Küba Devlet Başkanı Raul Castro, iki ülke arasındaki 54 yıllık kopuk ilişkinin ardından Amerika Zirvesi'nde bir araya geldi

ABD Başkanı Barack Obama ile Küba Devlet Başkanı Raul Castro, iki ülke arasındaki 54 yıllık kopuk ilişkinin ardından Amerika Zirvesi'nde bir araya gelip tokalaştı.

Küba ile tarihi buluşma
ABD ile Küba arasındaki normalleşme süreci dışişleri bakanlarının görüşmesinin ardından tarihi bir görüşmeyle devam ediyor.

ABD Başkanı Barack Obama ile Küba Devlet Başkanı Raul Castro Panama'daki Amerika Zirvesi'nde bir araya geldi. BM Genel Sekreteri Ban ki-Moon'un da hazır bulunduğu ayak üstü temasta Obama ve Castro tokalaşırken, iki liderin bugün de bir araya gelip bir görüşme yapmaları bekleniyor. 

Bu iki liderin ilk tokalaşması değil; Obama ve Castro daha önce 2013'teki Güney Afrikalı lider Nelson Mandela'nın cenazesinde tokalaşmışlardı. Ancak bu tokalaşma, obama’nın normalleşme açıklamasının ardından gerçekleştiği için önem taşıyor.

Amerikan Zirvesi’nde dün ise, ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodrigez ile görüşmüştü.

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, yaptığı açıklamada, "İlişkilerde ilerleme sağlandığına işaret eden iki bakan, henüz çözülmemiş sorunları çözüme kavuşturmak için çalışmaya devam etme konusunda anlaştı" dedi.
 
ABD ve Küba arasındaki ilişkiler, 1959'da Fidel Castro'nun Washington'ın destek verdiği Fulgencio Batista rejimini devirerek iktidara gelmesinin ardından bozulmaya başlamıştı. ABD'nin Küba'ya ticari ambargo uygulama kararı alması üzerine ilişkiler, 1961'de kesilmişti.

ABD, Obama yönetiminin aralık ayı sonunda açıkladığı Küba ile ilişkilerin normalleşmesi sürecinde ilk adımı atarak bazı seyahat ve mali alanlardaki yaptırımları gevşetmişti.

Küba, 1982 yılından bu yana ABD’nin “terörizme destek veren ülkeler listesi”nde yer alıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)