E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıABD gerginliği piyasanın yönünü belirleyecek---

ABD gerginliği piyasanın yönünü belirleyecek

ABD gerginliği piyasanın yönünü belirleyecek
13 Ağustos 2018 - 09:23 borsagundem.com

ABD-Türkiye arasındaki neredeyse kopan ilişkiler piyasalarda sert rüzgarlara neden oluyor

BIST… TL’deki değer kaybı ile birlikte geriledi… Güne TL’deki sert düşüş eşliğinde hafif negatif başlayan endeks, gün kapanışına doğru ABD’de Trump’ın Twitter’da yaptığı açıklamada Türkiye ile ilişkilerinin iyi olmadığına işaret ederek tarifelerin alüminyumda %20 ve çelikte %50 olacağını belirtmesi eşliğinde endeksteki satışlar hızlandı. Endeks günü %2,31 düşüşle 94,940 seviyesinden tamamladı. Söz konusu açıklamanın ardından, BIST 100 endeksine göre genelde daha pozitif ayrışan sanayi sektörü endeksinde %6,36 düşüş gerçekleşti. Demir çelik sektörünün önemli şirketlerinden KRDMD %3,33 ve EREGL%3,11 düştü. Bununla birlikte olumlu bilanço açıklamaları nedeniyle güne oldukça pozitif başlayan hisseler de günü düşüşle kapattı. Endeks, olumlu bilançolara rağmen, TL’nin dün tarihi zirveleri görmesi ve aşırı şekilde volatil seyir izlemesine karşı güçlü seyrini koruyamadı. Endeksin yönü açısından gün içerisinde ABD ile Türkiye gerginliklerine ilişkin haberler belirleyici olacak. Şirket Haberleri… 6 aylık bilançosu gelen şirketler arasında ASUZU 31 milyon TL net zarar, CIMSA 117 milyon TL net kar, HURGZ 275 milyon TL net kar açıkladı.

USDTRY… Yılın en çok değer kaybedeni TL… Bugün parite 7,2169 ile yeni bir tarihi rekor seviyesini test etti. ABD ile Türkiye arasındaki sorunların belirsizliği, Trump’ın Türkiye ile ABD’nin ilişkilerinin iyi olmadığını açıklamasıyla netlik kazandı. Buna paralel olarak doların ticaret savaşı endişeleri nedeniyle güvenli liman olarak algılanması ile global anlamda ve özellikle gelişen ülke para birimlerine karşı güçlenmesi, paritenin baskılanmasını zorlaştırıyor. TL’nin yıllık bazda dolara karşı olan değer kaybı %85 seviyelerine ulaştı. Paritedeki söz konusu yükseliş büyük ölçüde ABD-Türkiye arasındaki gerginliklerin belirginleşmesi nedeniyle gerçekleşmekte. TCMB, bu sabah paritenin 7,2169 seviyesini test etmesinin ardından, TL zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 250 baz puan indirildiğini açıkladı.

EURTRY… TL’deki değer kaybı ile yükselişte… EURTRY son günlerde USDTRY’deki yükselişe eşlik ederek tarihi rekor seviyelere tırmandı. Parite geçen hafta %25’e yakın yükselerek 7,8377 seviyelerini test etti. Cuma günü ABD’de enflasyon verisinin beklenti paralelinde gelmesiyle EURUSD’nin düşmesi nedeniyle söz konusu yükseliş dolardaki yükseliş hızının çok hafif altında kalmakta.

EURUSD… Dolardaki güçlenmeyle yılın en düşük seviyesini gördü… Cuma günü ABD'de TÜFE Temmuz ayında beklentiye paralel şekilde aylık %0,2, yıllık ise %2,9 arttı. Söz konusu verinin beklenti paralelinde olması ve dolar endeksindeki güçlenmenin etkisiyle Avrupa borsalarının satıcılı seyir izlemesi eşliğinde parite Cuma günü 1,1415 seviyelerine kadar gerileyerek yılın en düşük seviyesine ulaştı. Dolardaki yükseliş eğilimine paralel olarak paritenin sınırlı düşüşü devam edebilir.

XAUUSD… Global anlamda düşüş eğilimli olan risk iştahı eşliğinde hafif yükselişte… Piyasalarda global ticaret savaşına ilişkin endişelerin getirdiği düşük risk iştahı, dolardaki güçlenmeye rağmen altının yükselişine neden olmakta. Bu paralelde altının doların yükselişine karşı direnç oluşturduğunu düşünmekteyiz. Söz konusu gerginliklerin durulacak gibi görünmemesi nedeniyle yükseliş eğilimi devam edebilir.

GLDGR… Dolardaki yükselişe bağlı olarak sert yükseldi… Gram altın dolar/TL deki yüksek volatiliteye bağlı olarak Cuma günü %15 seviyelerinde yükselerek … TL’yi gördü.

BRENT… Arz sıkıntısı ve jeopolitik gerilimlere bağlı olarak yükseldi… Cuma günü açıklanan OPEC’in üretimi, Temmuz ayında 32,28 milyon varil şeklinde gerçekleşerek değişmedi, global günlük petrol arzı ise 300 bin varil arttı. Ticaret savaşı gerilimlerinin yarattığı arz-talep belirsizliği eşliğinde brent petrol fiyatları yükseliş eğilimli.

S&P 500… Global düşük risk iştahı eşliğinde düştü… Endeks Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmelerinin banka hisselerini aşağı çekmesi ve riskli varlıklardan kaçışı tetiklemesi nedeniyle düşüşle kapandı.

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)