E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD gelişmekte olan ülkelere mi yetişiyor---

ABD gelişmekte olan ülkelere mi yetişiyor

ABD gelişmekte olan ülkelere mi yetişiyor
26 Aralık 2018 - 10:12 borsagundem.com

MSCI, 1988'de dünya pazar kapitalizasyonunun % 1'inden azını temsil eden 10 ülkeden oluşan Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksini başlattı

Günümüzde bu endeks, dünya pazar kapitalizasyonunun % 10'unu temsil eden Türkiye dahil 24 ülkeden 1150 şirketi kapsamaktadır. (Arjantin ve Suudi Arabistan 2019 yılı ortasından itibaren endekse dahil olacak) Seçimler, MSCI’nin Global Yatırım Yapılabilir Piyasa Endeksi (GIMI) metodolojisi kullanılarak oluşturulmaktadır. Yaklaşık 2 trilyon dolarlık varlığa bencmark eden Endeks, global hisse endekslerinde liderdir. ETFdb’ye göre Gelişmekte Olan Ülkeleri konu alan 97 ETF var. MSCI’nin endeksini takip eden en büyük ETFler: iShares Core MSCI EAFE ETF ve iShares Core MSCI Emerging Markets ETFidir. Özel olarak Türkiye’yi takip eden ise sadece 1 tane ETF vardır.

MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksinin içerisinde % 31 ile Çin şirketleri ağırlığı ile zirvededir. Ardından % 14.9 ağırlıkla Kore, % 11.3 ile Tayvan, % 9.1 ile Hindistan, % 7.5 ile Brezilya geliyor. Türkiye'nin payı % 1 civarındadır. Ağustos'ta dolar kuru hızlı yükselince endeksi bencmark alan ETF yatırımcılarını rahatlatmak için "Merak etmeyin, Türkiye sadece % 1, endekse tek başına etkisi çok zayıf" diye açıklamalar yapılıyordu.

Hisselerin seçiminde; büyük şirketler % 70, orta şirketler % 15, ortalama 25 milyon dolarlık piyasa değerine sahip Küçük şirketler % 14 ağırlığa sahiptir. En büyük paya sahip 10 şirket, endeksin % 23.5'ini oluşturmaktadır ki 1 numaralı şirket % 4.6 paya sahip dünyanın en büyük oyun şirketi Çinli Tencent'dir. İlk 10'un 7sinin Çinli olduğunu söylersek endeks ağırlığını daha net görürüz.

2016 yılında MSCI Dünya Endeksi net getirisi % 7.5 olurken MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksinin getirisi % 11.2 olmuştu. 2017 yılında MSCI Dünya Endeksi % 22.4 artarken MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi % 37.3 yükselmişti. Yani Gelişmekte Olan Ülkeler, son 2 yılda % 18.6 daha fazla getiri sağladı. 2018 yılına da fırtına gibi giren GOÜ Şubat’tan itibaren değer kaybetti. ABD'nin sürüklediği Dünya Endeksi ise sağlam kaldı.

Ancak ABD’de borsa endeksleri Aralık ayında % 15 düşerken Emerging Market Endeksi aynı sürede % 4.2 düştü. Bu oluşan makas sayesinde “tüm dünya 2018i kayıpta eşitledi” diyebiliriz. Çünkü MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi yılbaşından beri % 17.4 kayıpta iken Dünya endeksi % 14.8 kayba yeni ulaştı. Ekim sonunda yıllık kayıplar Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksinde % 17.1 iken dünya endeksinde % 4.0 idi. Yani Kasım ve Aralık’ta ABD ve Avrupa düştü diğerleri onları seyretti.

Önce petrolün seri düşüşü, sonra ABD borsalarının seri düşüşü global piyasalarda tedirginliği artırıyor. Çin, Güney Kore, Tayvan gibi ihracata dayalı ülkelerin borsaları daha ne kadar dayanabilir göreceğiz.

ALNUS YATIRIM

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)