E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD enflasyonunda yeni bir rekor bekleniyor---

ABD enflasyonunda yeni bir rekor bekleniyor

ABD enflasyonunda yeni bir rekor bekleniyor
12 Temmuz 2022 - 00:15 borsagundem.com

Artan enerji ve gıda fiyatlarının körüklediği enflasyon küresel ekonomilerin yeni sorunu haline geldi. ABD'de faiz artış oranını belirleyecek enflasyon rakamlarının ise yeni bir rekor kırması bekleniyor

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, ABD'de çarşamba günü açıklanacak haziran ayı enflasyon verilerinin yüksek gelmesini beklediklerini söyledi.

Jean-Pierre, Beyaz Saray'da düzenlediği günlük basın toplantısında, "Çarşamba günü haziran ayı enflasyon verisi gelecek. Bu verinin içinde benzin ve gıda fiyatları da olacak. Benzin fiyatlarının haziranda hızla artmış olmasından dolayı bu verinin de yüksek gelmesini bekliyoruz." ifadesini kullandı.

ABD'deki gıda ve benzin fiyatlarının Ukrayna savaşından ağır bir şekilde etkilendiğini belirten Jean-Pierre, "Haziran enflasyonu artık geçerli değil çünkü bu ay benzin fiyatları ciddi oranda azalacak, ilerleyen aylar da daha da düşmesini bekliyoruz." dedi.

Jean-Pierre petrol şirketlerine fiyatları düşürme çağrısını da yineleyerek bunun bedelinin Amerikan ailelerine ödetilmemesi gerektiğini söyledi.

ABD'de geçen ay açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mayısta aylık yüzde 1 artarken yıllık yüzde 8,6 ile Aralık 1981'den bu yana kaydedilen en yüksek artışı göstermişti.

Ülkede enflasyonun yükseliş eğilimini sürdürerek yeniden 41 yılın zirvesine çıkmasının ardından ABD Merkez Bankası (Fed) haziran toplantısında 75 baz puanla 1994'ten bu yana en hızlı faiz artışını gerçekleştirmişti.

ABD'de çarşamba günü açıklanacak haziran enflasyonuna ilişkin piyasa beklentisi ise yıllık bazda yüzde 8,8 ile 41 yılın yeni zirvesine çıkması yönünde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Carlos13 Temmuz 2022 13:31

    Abd piyasadan henüz bastığı trilyonlarca karşılıksız dolardan hala 100 dolar bile çekmedi ve o konuda hiç konuşmuyor, mevcut faiz oranları da tüketimi caydıracak düzeyde değil. Milletin cebinde para + düşük faiz + çinin mal ambargosu = enflasyona devam. (2 ay sonra rakamlarla daha ciddi oynayıp enflasyonu düşük göstermeye başlayacaklar ve faiz artışı yavaşlayacak) 

  • sanmar12 Temmuz 2022 21:37

    amerika  pandemide kişi başına  1000 dolar para  dağıttı bu para için  para bastı  bununda  sonucu enflasyondur  oda  yarmşar  yarımşar  puan arttı bizimki  maşallah ocak  söndürüyor  tam bir  deprem

  • Türkoğlutúrk12 Temmuz 2022 11:50

    Ne rekoru heriflerin yıllık enflasyonu bizde aylık.ustelik oda TÜİK e göre.

  • KILIÇ12 Temmuz 2022 09:25

    bizde gelen okkalı zamlar dünyanın hiç bir yerinde olamaz.3 ayda adeta ayagımız yerden kesildi.

  • mantıksız mantık13 Temmuz 2022 08:56

    Ekriks at cebine 5 bin euro gel ülkende yaşa. o cepde ki parayı 30 yıl okumuş, kredi borcu olmuş, kpss sınavına hazırlanan birine anlatamazsın. Gençler boş hayat yaşıyor Türkiye de. Avrupa da 5 yıl çalışıp Türkiye deki hayallere ulaşıyorsun. İnsanları yanlış yönlendirmeye çalışma.

  • Türkoğlutúrk12 Temmuz 2022 11:50

    Ekriks zorla tutmuyorlar.sikiysa dön.alamancilarda gelip hava atıyor,gel deyince kaçıyorlar.

  • EKRİKS12 Temmuz 2022 11:00

    ben avpada yaşıyorum ülkeni beğenmiyor isen gel de burada yaşa da anyayı konya yı gör bakalım.