E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıABD enflasyonu beklerken, dolar hafif yukarı yönlü---

ABD enflasyonu beklerken, dolar hafif yukarı yönlü

ABD enflasyonu beklerken, dolar hafif yukarı yönlü
13 Temmuz 2021 - 09:08 borsagundem.com

İstanbul serbest piyasada dolar 8,6370 liradan, euro 10,2490 liradan güne başladı. Yurt içinde sanayi, perakende ve ciro, yurt dışında ABD enflasyon izlenecek

Serbest piyasada 8,6350 liradan alınan dolar, 8,6370 liradan satılıyor. 10,2470 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 10,2490 lira olarak belirlendi.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 8,6340 lira, euronun satış fiyatı ise 10,2430 lira olmuştu.

Dolar/TL ise, dün yüzde 0,3 azalışla 8,6409'dan kapanış yapmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 8,6350 seviyesinde işlem görüyor.

Yurt içinde sanayi üretimi, perakende satışlar ve ciro endeksleri takip edilirken, yurt dışında ABD enflasyon verisi beklenecek. Hazine ihaleleri de günün yakından izlenecek gündem maddelerinden olacak. Bugün ABD'de bilanço dönemi de başlıyor.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Afganistan’dan çekilme ile ilgili soruları yanıtladığı günlük basın toplantısında Türkiye ile Kabil Havaalanı’nın güvenliği konusunda yapıcı görüşmelerin sürmekte olduğunu söyledi.

Haziran ayında Çin'in ihracatı analist beklentilerinin üzerinde bir büyüme gösterdi. Ancak ithalatta büyüme ihracatı aştı. Haziran ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32,2 arttı. Analistler ise yüzde 23,2 artış bekliyorlardı. İthalatta büyüme de yüzde 25,6 olan beklentileri aşarak yüzde 36,7 oldu.

Çin Gümrük İdaresi Sözcüsü Li Kuiwen, dış ticarette büyümenin yılın ikinci yarısında yavaşlama gösterebileceğini söyledi.

Çin Merkez Bankası'nın istatistik bölümünün eski başkanı Sheng Songcheng, Banka'nın zorunlu karşılık oranlarında yaptığı 50 baz puanlık indirimin Çin'e Fed'in politika değişikliği ile başa çıkmak için alan verdiğini savundu.

New York Fed Başkanı John Williams, şirketlerin nakite ihtiyaç duyduklarında başvurabilecekleri bir repo kolaylığı oluşturulmasının kısa vadeli fonlama piyasalarında beklenmedik bozulmalar olduğunda, Fed'in kısa vadeli faiz oranlarını daha sıkı kontrol altında tutmasına yardım edebileceğini söyledi.

AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Paolo Gentiloni, kurumlar vergisi üzerinde uluslararası bir anlaşmaya varmanın AB'nin önceliği olduğunu ve AB Komisyonu'nun bunu başarmak için ABD ile birlikte çalışacağını söyledi.

YURT İÇİ GÜNDEM

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), sanayi üretimi, perakende satışlar ve ciro endekslerini açıklayacak. Sanayi üretimi Nisan ayında baz etkisiyle yıllık yüzde 66,0 artmıştı (10.00). Foreks anketinde ekonomistlerin Mayıs ayı takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi yıllık medyan tahmini yüzde 38,8, arındırılmamış sanayi üretimi medyan tahmini ise yüzde 38,4 artış yönünde oluştu.

TCMB aynı saatte özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu rakamlarını yayımlayacak.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings, Arçelik Mali İşler Direktörü Polat Şen'in de katılacağı bir interaktif webinar düzenleyecek (15.00).

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 10 yıl (3.605 Gün) vadeli TÜFE'ye endeksli tahvili yeniden ihraç ederken, 2 yıl (728 Gün) vadeli kira sertifikası doğrudan satışı gerçekleştirecek.

YURT DIŞI GÜNDEM

Almanya ve Fransa'dan final tüketici fiyatları gelecek (09.00 ve 09.45).

Uluslararası Enerji Ajansı(IEA) aylık petrol raporunu yayımlayacak(11.00).

ABD'de günün en önemli verisi tüketici fiyatları olacak. Ülkede Mayıs ayında enflasyon aylık yüzde 0,6, yıllık yüzde 5,0 arttı. Piyasalarda beklenti aylık yüzde 0,5, yıllık yüzde 4,9 artış olacağı yönünde.

ABD'nin değer beklenen verileri NFIB Küçük İşletmeler Güven Endeksi(13.00), bütçe dengesi (21.00) ve API petrol stokları (23.30) olacak.

Japonya'da 20 yıllık, Almanya'da 2 yıllık ve ABD'de 3 yıllık tahvil ihaleleri gerçekleştirilecek.

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Finansal İstikrar Raporu yayınlanacak.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic (19.00, 21.30), Boston Fed Başkanı Eric Rosengren (21.50) günün konuşma yapacak yetkilileri olacak.

ABD'de ikinci çeyreğe ilişkin bilanço dönemi başlıyor. İlk raporlar bugün JPMorgan, Goldman Sachs ve Pepsico'dan gelecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)