E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıABD enflasyon verileri piyasalardaki stresi yükseltebilir---

ABD enflasyon verileri piyasalardaki stresi yükseltebilir

ABD enflasyon verileri piyasalardaki stresi yükseltebilir
11 Ağustos 2021 - 08:25 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, bugün açıklanacak TÜFE verilerinin kuvvetli gerçekleşmesi durumunda piyasalarda stresin yükselebileceği aktarılıyor.

ABD senatosu, Başkan Biden’ın 1 trilyon dolarlık alt yapı harcama paketini onayladı. Oylamada demokratların fire vermediğini ve cumhuriyetçilerden de tasarıya 19 senatörün destek verdiğini gördük. İki partinin üzerinde uzun tartışmalarda bulunduğunu tasarının onaylanması Biden’ın net bir zaferi olarak yorumlanıyor. Peki, 1 trilyon dolarlık tasarıda neler var?

Öncelikle 550 milyar dolarlık kısmı yeni alt yapı harcamaları için belirlenmiş durumda. Kongre Bütçe Ofisinden yapılan açıklamaya göre bütçe açığının 10 yılda 256 milyar dolar artacağı tahmin ediliyor. Tabii bu konu yeni vergi artışlarını gündeme getirebilir.

Tasarının senatoda onaylanmasının ardından temsilciler meclisine geleceğini söyleyelim. Bu kanattan da onay alması bekleniliyor. Dolayısıyla ABD ekonomisinin orta - uzun vadede daha kuvvetli bir büyümeye geçmesi beklenebilir. Tasarının onaylanması ile ABD endekslerinin pozitif bölgeye geçtiğini gördük. Yalnız ABD 10 yıllık tahvilin getirisi de yeniden %1.30 üzerine yükseliş kaydetmiş durumda.
Yüksek büyüme oranı ve yüksek enflasyon beklentilerini güçlendirecek gelişmelerde dikkatlerin keskin olarak FED’e çevrildiğini biliyoruz. Dolayısıyla kısa vadede ABD endekslerinde olumlu bir görüntü oluşsa da altyapı harcama paketi enflasyon endişelerini yükseltebilir. Dolayısıyla FED’in beklenilenden daha erken hamlede bulunacağı yorumları sıkça dile getirilmeye başlanacaktır.

Bugün ABD’de açıklanacak olan Temmuz enflasyon verileri piyasalar adına kritik konumda. TÜFE’de piyasa beklentisi yıllık bazda %5.4’den %5.3 gerileyeceği yönünde. Çekirdek bazda da yeni gerileme bekleniyor. Yalnız datanın beklentilerin üzerinde gelme olasılığı göz ardı edilmemeli. Son gelen güçlü istihdam verisinin yanında bugün açıklanacak TÜFE verileri de kuvvetli gerçekleşirse piyasalarda stres yükselebilir.

ÖNE ÇIKANLAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11 Ağustos Çarşamba akşamı saat 21.00’de, Kanal D ve CNN TÜRK ortak yayınına konuk olacak-Milliyet

ABD Senatosunda altyapı paketinin kabulü için yeterli oya ulaşıldı.ABD Senatosu altyapı paketini 30'a karşı 69 oyla kabul etti. Paket Temsilciler Meclisi'ne onay için gönderilecek

Borsa İstanbul'da Temmuz ayında yabancı yatırımcılar nette 3,03 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi. 2021 yılının ilk 7 ayına dair elde edinilen rakamlara göre yabancı yatırımcılar 1 milyar 881 milyon dolarlık satış yaptı. Temmuz'da yabancıların nette en çok alım yaptığı hisse 25,9 milyon dolarla Koç Holding oldu.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), yeniden düzenlenen stadyumlara giriş şartını açıkladı. Aşı takvimini tamamlayanlar stadyumlara girebilecek. Misafir takım seyircisi müsabakalara alınmayacak.

BIST: Dolar/Ons Platin ve Dolar/Ons Paladyum Vadeli İşlem Sözleşmelerinin VİOP'ta 17 Eylül tarihinde, yüzde 10 fiyat değişim limiti ile akşam seansında işlem görmeye başlamasına, 1 Ekim tarihi itibarıyla piyasa yapıcılık programına dahil edilmesine karar verildi.

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, bankanın varlık alımlarını azaltma kararı için birkaç tarım dışı istihdam raporunun daha açıklanmasını beklemek gerektiğini söyledi.

Goldman Sachs, ABD'de bugün açıklanacak enflasyon verilerine ilişkin raporunda dolarda devam eden yükseliş için neden görmediğini ifade ederken, Fed'in 2023 yılı 3. çeyreğine kadar faiz artırmasının beklenmediğini tekrarladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, ABD yönetiminin, Türkiye’nin Kabil Havalimanı’nın güvenliğini sağlamak konusundaki girişiminden son derece memnun olduğunu belirten Sözcü Price, bu konuda Türkiye ve ABD arasındaki temasların sürdüğünü kaydetti.

Haziran ayında 750 milyon dolarlık rekor tahvil ihracına imza atan Türk Eximbank şimdi de 1 milyar dolara varan yurtdışı tahvil satışı planladığını açıkladı.

ABD'de 46 Cumhuriyetçi Senatör borçlanma tavanında Demokratlara yardım etmeme taahhüdü verdi. Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, Cumhuriyetçi Senatör Ron Johnson, kendi tarafından hazırlanan taahhüt metnine 46 senatörün imza attığını söyledi.

AC Asia ex, Japan % -0,37 satıcılı

S&P 500 % -0,09 satıcılı

Euro Stoxx 50 % 0,02 alıcılı

Kerevitaş’ın 2021'in ilk yarısında konsolide cirosu 2 milyara ulaştı

Endekste hafif alıcılı açılış bekleniyor

Doların nedensiz yükselişi

Altın yatırımcıları ABD enflasyonunu bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)