E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD ekonomisinde toparlanma yavaş olacak---

ABD ekonomisinde toparlanma yavaş olacak

ABD ekonomisinde toparlanma yavaş olacak
12 Nisan 2020 - 07:35 borsagundem.com

Ekonomistler ABD ekonomisinde işsizlik oranının yükselmesinin ardından yavaş toparlanma bekliyor

Ekonomistler ABD'nin bu çeyrekte gelmiş geçmiş en sert daralmasını kaydetmesini ve işsizlik oranının depresyon sonrası rekor seviyeye tırmanmasını, sonrasında ise ılımlı ve cansız bir toparlanma gerçekleşmesini bekliyor.

69 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirilen anketten çıkan medyan tahmini GSYİH'nin -ilk çeyrekteki sınırlı düşüşün ardından- Nisan'dan Haziran'a kadar yıllıklandırılmış olarak yüzde 25 azalmasını bekliyor. Ankete göre işsizlik oranı ise yüzde 12.6 ile 1940'dan bu yana en yüksek seviyeyi görecek.

Bu beklentiler, hükümetin sağladığı devasa mali rahatlama ve Fed'in finansal sistemi canlandırmayı hedefleyen adımları için hayal kırıklığına uğratıcı.

GSYİH'deki düşüş, ABD iş döngüsüne ilişkin bilgi sağlayan Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu verilerine göre 2007 - 2009'dan bu yana görülen ilk resesyon olarak görülüyor. Ankete göre yılın ikinci yarısında toparlanma olacak. Ancak ekonomistler güçlü bir toparlanma beklemiyor. Fed'in 2022'nin ilk yarısına kadar faizleri sıfıra yakın tutması bekleniyor.

INF Financial Makrets baş uluslararası ekonomisti James Knightley, "Ekonomi Mayıs ortasında yeniden açılsa bile ekonominin zirveden dibe -küresel finans krizinden üç kattan daha fazla- yüzde 13 civarında daralmasıyla birlikte 20 milyondan fazla ABD'li işini kaybetmiş olacak. Kademeli bir açılış olacak, bu nedenle işlerin normale dönmesine aylar var. Zayıflatıcı finansal kayıplar ve temerrütlerle birlikte biz, ABD GSYİH'sinin 2019 sonundaki zirve seviyelere en erken 2022 ortasına kadar ulaşmayacağını düşünüyoruz." dedi.

Ulusal İşletme Birliği'nin Cuma günü yayınladığı ayrı bir anketin sonuçları da ilk yarı GSYİH'si ve yıllık ortalama işsizlik oranı için benzer projeksiyonları işaret ediyor. Ayrıca 45 tahmincinin katıldığı anketin sonucuna göre ABD 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizinin 2020 sonunda yüzde 0.9 olmaso bekleniyor. Sonrasında için beklenti, gelecek yılın Aralık ayına kadar yavaşça yüzde 1.5'e doğru yükselmesi  yönünde. 10 yıllıkların faizi Perşembe günü yüzde 0.72 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)