E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD ekonomisinde savaştan sonra bir ilk!---

ABD ekonomisinde savaştan sonra bir ilk!

ABD ekonomisinde savaştan sonra bir ilk!
17 Ağustos 2020 - 09:52 borsagundem.com

ABD İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez gelirinden yüksek borç alıyor. Bütçe yılının bitişine yalnızca iki ay kala, tahsilat ve borçlar başa baş gidiyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs pandemisinin yarattığı yıkımın ortasında, ABD hükumeti yeni ve yüksek ihtimalle tehlikeli bir mali mihenk taşına yaklaşıyor: vergi ve diğer gelirlerinden daha yüksek miktarda borç alacak. 

Bu durum en son 1945’te İkinci Dünya Savaşı’nın son yılında gözlenmişti. Beyaz Saray Ekonomik Danışmanlar Konseyi’ne göre hükumet 45,2 milyar dolar kazanç elde etti ancak aynı yıl 47,6 milyar dolar açık verdi.

Market Watch’un haberine göre hükumet gelir ve giderleri arasındaki açığı her yıl borç alarak kapatıyor. Bunu da elde nakit bulundurmak ve vadesi gelmiş borçları kapatmak için yapıyor. 

Temmuz ayı boyunca hükumet 2,824 trilyon dolar gelir elde etti. Bu gelirin büyük bölümü gelir vergilerinden ve sigorta primlerinden geliyor. Ancak harcamaları 5,631 trilyon doları bularak, borçla kapatılacak 2,807 trilyon dolarlık bir açık yarattı. 

ABD'de iflaslar sonbaharda artacak

 

1945 yılında ABD iki cepheden oluşan küresel bir savaşın içindeydi. Şimdiyse küresel bir pandemiyle baş ediyor. İşsizlik artarken devlet ve federal gelirler darbe alıyor. Pandemi süreci aynı zamanda hükumetin daha fazla harcama yapmasına neden oldu. Konsey ve Beyaz Saray bu yıl korona virüs için 2,4 trilyon dolar harcama yapmaya karar verdi. 

Bipartisan Policy Institute (Bipartizan Siyaset Enstitüsü) direktörü Shai Akabas, 30 Eylül’de sona erecek olan bütçe yılında 3,7 trilyon dolarlık açık beklediklerini açıkladı:

“Bu rakamlar Konsey önümüzdeki ay, bütçe yılı bitiminden önce yeni yasalar çıkarırsa artacak. Bütün bunlar göz önüne alındığında, bütçe açığının gelirlerin önüne geçeceğini söylemek güvenli bir tahmin olacak. Bu da bu yıl elde edilen gelirlerin, harcamaların yarısından daha azını karşılayacağı anlamına geliyor.”

ABD'de tüketici güveni sınırlı artış gösterdi

 

Konsey’deki demokratlar ve Beyaz Saray bir başka korona virüs yardım paketinin boyutuyla ilgili çıkmazda. Demokratlar Mayıs ayında 3,4 trilyon dolarlık bir paket açıklarken, Beyaz Saray 1 trilyon dolarlık daha küçük bir paket için ısrarcı bir tutum sergiledi.

Devlet gelirlerinden daha yüksek miktarda borç alarak harcama yapmak, birçok beklentiyi boşa çıkaran bu yıl için bir başka mihenk taşı da olacak. Bütçe açığı, 2009 yılının 1,413 trilyon dolarlık açığını geçerek dolar bazında en yükseği olarak tarihe geçecek.

Bu gelişmeler üzerine Fitch, Temmuz ayında ABD Hazinesi’ne yönelik tahminlerini düşürerek, öngörüsünü  “durağan”dan “negatif”e çevirdi. Ancak Hazine borcu notunu en yüksek not olan AAA olarak korudu. 

Fitch’in açıklamasında, yeni borçlanma öngürülerine yönelik “Yüksek mali açık ve borçlanma, korona virüs’ün getirdiği devasa ekonomik şoktan çok daha önce orta seviyede yükseliyordu” dedi.

ABD’li ekonomistler: Zenginler için kriz bitti

 

Hazine’nin borç ihalelerine sıklıkla katılan şirketlerle yapılan bir ankette, piyasa yapıcı kurumlar 2020 açığının 3-5 trilyon dolar arasında olacağı tahminlerini ortaya koydu. Temmuz ayı boyunca yalnızca 2,8 trilyon dolarda kalsa da, Akabas bu açığın 3,5 trilyon doların altında kalmasının şaşkınlık yaratacağını söyledi: “Bu korkutucu gerçeklik en azından üç faktörün etkisiyle oluşuyor: 1) korona virüs öncesi sürdürülemez bir büyüme yaşıyorduk, 2) Kriz gelirlerin tahminlerin ötesinde düşmesine ve konjonktür karşıtı harcamaların artmasına neden oldu, 3) hükumetin mali tepkileri, bütçe açığına katkıda bulunuyordu”.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kekor17 Ağustos 2020 16:22

    Oh be içime su serpildi buzdolabından sonra konut iyi geldi he,ama nedense bankalar faizleri yukarı çekti,ya konutlardaki stoklar bitti yada bankalarda ki ucuz kredi musluğu kapandı.

  • RİZEli mulivbjk17 Ağustos 2020 12:36

    Tamam ışte herşey çok güzel , en duşuk emekli maaşını 2750 tl Yapın da inanayım...haydi millet bahçelerine lay lala lala

  • yok17 Ağustos 2020 12:05

    allah yardimcimiz olsun...