E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD Dışişleri'nden Türkiye'ye yaptırım açıklaması---

ABD Dışişleri'nden Türkiye'ye yaptırım açıklaması

ABD Dışişleri'nden Türkiye'ye yaptırım açıklaması
25 Temmuz 2019 - 22:34 borsagundem.com

ABD Dışişleri Bakanlığı Morgan Ortagus Türkiye'ye uygulanacak olası yaptırımlara ilişkin "NATO müttefikine yaptırım uygulamak ciddi bir adım. Bakan ve Başkan bu konuda bir karara vardığında açıklarız" açıklamasında bulundu

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu. Ortagus, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi almasının ardından uygulanması düşünülen ABD Yaptırımlarıyla ilgili, "Türkiye bugüne kadar Suriye'de IŞİD'le mücadelede çok çaba sarfetti. NATO müttefikine yaptırım uygulamak ciddi bir adım. Bakan ve Başkan bu konuda bir karara vardığında açıklarız" ifadelerini kullandı.

T24'te yer alan habere göre Ortagus, CAATSA'da (ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele) belirli bir takvim olmadığını söylerken, "Türklerle bu konuyu görüşmeye ve endişemizi dile getirmeye devam ediyoruz. Bugün yaptırım konusunda açıklayacağımız yeni bir şey yok" derken, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Başkan'ın yaptırımlar konusunda belirli bir zamanda karar alması gerekmiyor. Şimdiye kadar attığımız adımlar önemi adımlar. Türkiye NATO müttefiki. Biz dışişleri bakanlığı olarak diplomasiyi ve ilişkileri korumaya çalışıyoruz."

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye'nin Suriye'de IŞİD'le mücadelede 'çok çaba sarfettiğini' söylerken "NATO müttefikine yaptırım uygulamak ciddi bir adım. Bakan ve Başkan bu konuda bir karara vardığında açıklarız" dedi.

Bu konunun 'kolay bir konu olmadığını' söyleyen Ortagus, "James Jeffrey'nin dosyasındaki en zorlu konulardan bir tanesi Türkiye'ye yaptırım. Türkiye'nin meşru kaygılarını giderip, yerel ortaklarımızı da koruyacak şekilde çözüm bulmak istiyoruz. Görüşmeler devam edecek. Çok hassas bir konu. Bölgede ABD askerleri var. Türkiye ile bu konuda çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

CAATSA yaptırımları

Kongre muhabirlerinin uzun süredir aktardığı üzere ABD'de birçok farklı görüşten siyasetçi Türkiye'ye S-400 alımı sebebiyle CAATSA (ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele) yaptırımları uygulanmasını istiyor. İddiaya göre Beyaz Saray'daki toplantıda CAATSA yaptırımları da masaya yatırılabilir. 

Amerika'nın Sesi'nden Begüm Dönmez Ersöz'ün aktardığına göre ABD Başkanı Trump yasa gereği 70 sayfalık CAATSA metninde listelenen 12 yaptırım kaleminden en az beşini seçmek zorunda. Bu kalemler şöyle sıralanıyor:

- Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara ihracat-ithalat bankası desteğinin kesilmesi,
- Mal ve teknoloji ihracatı ruhsatı verilmemesi,
- ABD mali kuruluşlarından kredi tedarik edilmemesi,
- Uluslararası mali kuruluşlardan kredi verilmemesi,
- Mali kurumlara ABD Merkez Bankası ile doğrudan alışveriş yapma izni verilmemesi,
- Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlarla ihale ya da sözleşme yapılmaması,
- Döviz üzerinden işlem yapılmasının yasaklanması,
- Mali kurumlar ve bankalar arasında ödeme ya da kredi transferlerinin yasaklanması,
- Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumların ABD topraklarında gayrimenkul sahibi olmasının yasaklanması,
- ABD kişi ve kurumlarının yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlardan sermaye ya da borç alışverişinin yasaklanması,
- Yaptırım kapsamına alınan kişilere ABD’ye giriş yasağı,
- Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara benzer işlevi olan üst düzey görevlilere de yaptırım uygulanması.

ABD Başkanı yasa gereği en fazla 180 gün (6 ay) boyunca yaptırımlardan muafiyet tanıyabiliyor. Muafiyet, süresinin sona ermesinden en geç 15 gün öncesinde yine 180 günlüğüne yenilenebiliyor.

CAATSA Başkan’ın yaptırımlardan muafiyet tanıma kararı vermesi halinde bunu Kongre’nin değerlendirmesine sunmasını şart koşuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (25)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN TOSUN26 Temmuz 2019 10:21

    acilen ABD DEDEKİ ASKERLERİ GERİ ÇAĞIRIN,İNCİRLİK İLE MALATYADAKİ RADAR ÜSSÜNÜ KAPATIN,NATO ÜSLERİNİ TEKE İNDİRİN GERİSİNİ KAPATIN,ABD İLE ASKERİ İLİŞKİLERİ DONDURUN,ABD İLE SAVUNMA ALANINDA İŞBİRLİĞİNİ SONLANDIRIN,ABD Yİ GÜVENSİZ ÜLKE İLAN EDİN,TAM BAĞIMSIZ ASKERİ ÜRETİM YAPIN,ADIMLARI ATIN RUSYA İLE TAM BARIŞÇIL SONSUZA KADAR DOSTLUK VE İŞBİRLİĞİ ANLAŞMALARI İMZALAYIN,ABD Yİ ASYA VE ORTADOĞUDAN KOVUN İZOLE EDİN,İSRAİLİ TERÖRİST DEVLET İALN EDİN İŞ BİRLİĞİNE SON VERİN,ABD Yİ DE TERÖRİST DEVLET İSRAİLE DESTEK VERDİĞİ İÇİN  ABD YİDE İZOLE EDİN HEPSİ BU KADAR O ZAMAN ONLAR YALVARSIN SEN DEĞİL

  • HALİL TÜRK26 Temmuz 2019 09:47

    bence abd Türkiye ye yaptırım yapamaz.işte o zaman bir tane daha S 400 veya s 500 yapılınca alınır Türkiye civarında kuş uçurtmaz.bir daha bakmısın ki rusya dan uzun menzilli nükleer füzeler dahi alabilir o zaman abd ve israil ne yapacak.

  • nato26 Temmuz 2019 09:23

    Rusya +iran +kuzey ırak gibi noktalara hiç bir abd uçaşı+nato uçağı kullanılamayacaktır. üsleri kapatıyorum de. olsun bitsin. üzerinede suriyede abdnin beslediği terör gruplarına karşı opereasyon, sonrasındada esad ile görüşerek topraklarının teslimi karşısında terör gruplarını devre dışı bırakan anlaşmalar... ABD böylece Türkiye ile daha yakın dost olmak zorunda kalır.Türkiye ve düzenli ordunun yerini, kimsenin tutmayacağını suriye ye yapılan ilk askeri operasyonda dünya gördü.Eli ak47 tutanların düzenli ve kararlı ülke ordusu karşısında çil yavrusu gibi dağıldığı ve etek giyip kaçtıklarını ABD gördü. O bakımdan Türkiye olmadan ortadoğuda abd sistem ve düzen kuramaz.

  • gnçlk26 Temmuz 2019 09:14

    Abd+israil+avrupa düşmanı =rusya +çin+k.kore+iran ..Türkiye bunlarla stratejik olarak komşu sayılıyor.bizim düşmanımız kim ? dostumuz kim ? stratejik konum gereği mecbur bunların tam ortasındayız.ABD rusya ya karşı, Türkiyeyi kaybederse x2 kaybeder. hem kendi gücü düşer Türkiye kadar...Hemde rusya gücü arkar Türkiye kadar... o bakımdan Rusya ya karşı askeri üs kaybedecekdir. İncirlik, gürecik, kktc, deniz güvenliği ve uçak gemileri gibi aktiviteleri Türkiye vasıtası ile ABD RUSYA ya karşı aktivite edebilir, lojistik üs kullana bilir...Rusya tehdidi varken, Türkiye yi ABD asla kaybetmez... Türkiye Rusya ya kayarsa ABD tarihi hata etmiş olur.Türkiye gücünün fark etsin.Rusya düşmanı yanındaki büyük askeri güç Türkiye nato gücüdür.ABD pkk+ypg+iran dostumd erken =Türkiye irankomşum+pkk ypg terör gücü diyor... burada avd+avrupa+ ile uzlaşmamız imkansız.ROTAYI ÇİZMELİYİZ.abd gücü düşerse ortadoğuda, türkiye ye muhtaçlığıda artar....

  • Osman26 Temmuz 2019 04:18

    Adamların aklın da yaptırım felan yoktu , düşmanı , vatan hainini dışarda aramaya gerek yok , koynumuz da binlerce yılan besliyoruz.Yaptırım fikrini ortaya atan içimizdeki vatan hainleri ,bunlar suyu bulandırmak için , çamur atmak  için  yaptırım gündemi oluşturdular ,S-400 alımı bile olması gerekenden aşırı abartıldı , maalesef memlekette fitne fesat üreten Türkiye düşmanı çok.Hem devletimiz hem de bu vatanın gerçek evlatları bu vatan hainlerine karşı dikkatli olmalı özellikle medya , tv , internet bu ard niyetli vatan hainlerine karşı dikkatli olmalı.

  • HALİL TÜRK26 Temmuz 2019 09:43

    artık sert kanunlar çıkmalı ve TCMM deki teröre destek verenlere gereker cezalar verilmeli .eğer bataklık tepeden kurutulmas ise aşağıya doğru gider.

  • yaparım bilirim26 Temmuz 2019 03:48

    yaptırım olacağı kesin diyor işin özeti zaman veremiyoz...yaptırım olmıcak olsa bi açıklama yeterdi..suyu ısıtıyorlar..hasmını direk öldürmektense hergün öldürmek daha iyi diyor..çin işkencesi yapıyorlar...

  • Erkan26 Temmuz 2019 03:20

    S400 alalım aktif etmeyelim öyle bi dünya yok.... AKP sonu olur valla....

  • HALİL TÜRK26 Temmuz 2019 09:44

    peki sana soruyorum ABD Türkiye yi iki ye üçe dörte böleceğiz yoksa yaptırım yaparız der isek onların dediğinimi yapacağız.

  • mehmet26 Temmuz 2019 02:08

    Memlekette abd nin Türkiye'ye yaptırım yapmasını isteyen amma çok adam var... dolarcılar ev sattı araba sattı.. dolar aldı. noolacak şimdi? . yanlış ata oynama.. ettiğini bulursun.! sen dolara yatırdıkça piyasa kan ağlıyor. insanlar işten çıkarılıyor. firmalar dolarla borçlandığı için batıyor.  Sözüm zorda kalıp mecburen "dolar" alanlara değildir. yaptırım isteyenleredir:  size onlar için bir beyit döktüreyim: Köşe dönücü oluverdi bastı dolara vicdansızlar, kim kan ağlar kim batar ahhh vicdan_Sızlar!

  • Tam26 Temmuz 2019 02:00

    Bugun tahvıl faizi 17.25 ilginç sembol güzel anlayana çok ilginç günlere hazırlanın .....

  • Yaptırım kimlere yapılır 26 Temmuz 2019 01:04

    Yaptırım yapmak kolay değil düşman görülen Ülke ye yapılır Yaptırım yapıldığı an 83 milyon insan ABD yi düşman görecek Dost Müttefik Ülkeyiz çıkarlar bazen çatışsada ABD sorun çözülür diyenlerdenim üyle yaptırım yaptımla olmaz bu işler ABD işini bilir bunu başka Ülkelerde denemesin diye yapıyor S400 aldık kulana bilecekmiyiz ki Acil savaş durumları hariç hikaye zaten Dava Ülkeyi her türlü saldırılara karşı müdafa etmektir Saldırı değil amaç gaye zaten . Korunmaktır .

  • Yasin 26 Temmuz 2019 00:55

    Ağız tadıyla bir yaptırım yapamadınız. İphone almayın yaptırımı yapın. Dışarıdan tohum.almayın yaptırımı yapın. Kendi zeytiniziz varken yurt dışından alıp köylünü neden bitirtiyon diyin yaptırım yapın köylümüz kazansın. Fabrikalarımızı yabancıya sattırmayın. İyilik yapın bize.

  • glbmd zede26 Temmuz 2019 00:40

    yaptırım yapacaklarmış 11 bin km ne yaptırım yapacaksın anca havlarsınız :D  :D  :D  :D  :D  :D  :D  :D 

  • : )26 Temmuz 2019 00:33

    Türkiye ye yaptırım uygulayan, türkiyeden daha çok kaybeder.. bunu asla unutmayın. Kendinize güvenin...

  • Ahmet tecer25 Temmuz 2019 23:37

    anlaşıldı  bi cacık yapamayacaklar

  • Vatan25 Temmuz 2019 23:33

    Önce vatan, devlet büyükleri gerekli en güzel cevabı vermeliler

  • Urla25 Temmuz 2019 23:19

    Trump zaman kazanma derdinde

  • Ufffffff25 Temmuz 2019 23:18

    Yapıyorsanız yapın hergun hergun bohunu cikarttiniz

  • gobel6625 Temmuz 2019 23:18

    ABD Bu yaptırımlardan birisini uygulasın da gerçekleri görsün. ABD sistemini biliyorsam bu yaptırımların ABD'ye maliyetini hesaplayıp, yaptırım kararı alıp, Başkana erteleterek Türkiye'nin başında adaletin kılıcı gibi tutar.  

  • Dermanım Ol25 Temmuz 2019 23:07

    Hem bizi üs olarak kullanın hem de sana çok cezalarım var demek bir deliliktir. Zeytinyağı gibi olmuş bu sarı kafalılar. Türk, kendine gel! Mustafa Kemali hatırla, dünyada 7 devlete nasıl da diz çöktürdüğümüzü hatırla!

  • Derdimin26 Temmuz 2019 09:08

    Hilmi gibiler varken ABD nin yaptırımlarına ihtiyacımız yok, bize en büyük yaptırımı Hilminin babası poşet kullanmayarak yapmış zaten..

  • Hilmi26 Temmuz 2019 02:03

    Atatürkü hatırlarsak abd nın her dedini yapmamız gerekir bilmeden boş konuşuyon

  • Ve Reis Sarıkafanın aklını alırım alınca ...25 Temmuz 2019 22:42

    "NATO'DAN ÇEKİLİRİZ, İNCİRLİK'İ KAPATIRIZ"

  • Başkan 25 Temmuz 2019 22:41

    Abd kim oluyor ki, bize yaptırım uyguluyor. Zararı kendileri görür...