E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD: Çin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde soykırım yapıyor---

ABD: Çin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde soykırım yapıyor

ABD: Çin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde soykırım yapıyor
19 Ocak 2021 - 20:22 borsagundem.com

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde "soykırım" ve "insanlığa karşı suç işlediği" sonucuna vardıklarını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yaptığı yazılı açıklamada, son 4 yıldır Çin'in Uygur halkına yönelik davranışlarını özel bir dikkatle incelediklerini belirterek, "Mevcut gerçeklerin dikkatli bir şekilde incelenmesi sonucunda, Mart 2017'den bu yana, Çin Komünist Partisinin yönetimi altındaki Çin yönetiminin Müslüman Uygur halkı başta olmak üzere Sincan'daki diğer etnik ve dini azınlıklara yönelik insanlığa karşı suç işlediği sonucuna vardım." ifadesini kullandı.

Bölgedeki incelemelerinin sürdüğünü vurgulayan Pompeo, "Aynı şekilde elimizdeki verilere bakarak, Çin yönetiminin Müslüman Uygur halkı başta olmak üzere Sincan'daki diğer etnik ve dini azınlıklara yönelik insanlığa karşı soykırım işlediği sonucuna vardım. Bu soykırımın devam ettiğine ve Çin yönetiminin Uygur halkını yok etmeye yönelik sistematik bir girişimine tanıklık ettiğimize inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Pompeo'nun açıklaması Başkan seçilen Demokrat Partili Joe Biden'ın göreve gelmesinden sadece 24 saat önce geldi. Biden ekibinden herhangi bir açıklama gelmedi ancak AP'nin aktardığına göre bu karara soğuk bakılmıyor.

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki baskıya katılmakla suçlananların çoğu zaten ABD yaptırımları altında ve bu hamle, Trump yönetiminin Çin'e karşı attığı bir dizi adımın sonuncusu.

Geçen yıldan bu yana, yönetim Pekin üzerindeki baskıyı istikrarlı bir şekilde artırarak çok sayıda yetkiliye ve şirkete Tayvan, Tibet, Hong Kong ve Güney Çin Denizi'ndeki faaliyetleri nedeniyle yaptırımlar uyguladı. Bu cezalar, Başkan Donald Trump ve Pompeo'nun Çin'i koronavirüs salgınını örtbas etmeye çalışmakla suçlamaya başladığı geçen yılın başından bu yana daha da sertleşti.

Pompeo, cumartesi günü, Tayvanlı yetkililerle ABD diplomatik temaslarına getirilen kısıtlamaları kaldırdı ve Çin'den sert tepki aldı.

ABD'li yetkililere ve insan hakları gruplarına göre Çin, Uygurlar ve çoğunluğu Müslüman olan diğer etnik gruplar da dahil olmak üzere 1 milyondan fazla insanı geniş bir toplama kampları ağına hapsetti. İddialara göre etnik ve kültürel olarak asimilasyon uygulayan Çin, bunun yanında zorla çalıştırma, işkence, kısırlaştırma gibi uygulamalar yapıyor. Çin, tüm suçlamaları reddetti.

Trump'tan giderayak yeni kararname

CHP’li Başarır: Akkuyu santral inşaatında patlama oldu

Sağlık Bakanlığı günlük korona virüs tablosunu açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • cafer kara20 Ocak 2021 00:07

    Nerdesin ey bahçeli!!! kimse takmada bari bir Twet at.

  • Arif gsli19 Ocak 2021 23:51

    Doğru ama geç tespit. Süper güç değilsin artık abd, sözlerinde değeri yok artık

  • Yorum19 Ocak 2021 21:24

    bölme peşindeler bizim için Çin her ne kadar çinli lerden oluşsada Çin toplamda 20 ye yakın etnik topluluktan oluşur abd bunu biliyor bu sebeple çini ayrıştırmaya çalışıyor insanları bir birine düşman etmeye çalışıyor 14 temel dil var bunların Lehçeleri köylünün konuştuğu şehirli in konuştuğu var işte abd tüm bu etnik farklılıkları kullanıp çini bölmeye çalışacaktır

  • Serdar 19 Ocak 2021 21:15

    Asrın büyük dünya liderlerinden niye hiç ses yok, kınama yok! Dşyasi girişim yok! En milliyetçi Muhteşem ikilinin milliyetçilik pozları sadece chp ye karşı!

  • Yorum19 Ocak 2021 21:12

    Bu Uygur türküleri abd de olsaydı her yıl 1 milyon eksilirdi kafalarında beyaz çuvallı beyaz Amerikalıların yapmadıkları şeyler değil hani bu pompeo da o beyaz Amerikalıların başı

  • cgucluturk19 Ocak 2021 21:05

    Uygur lara yapılan zülme dur denilsin. durdurulsun.

  • Yorum19 Ocak 2021 21:05

    10 milyon Uygur Türkü nü ülkene kabul etsene öyleyse sen ki dünyanın en güçlü devletisin niye kabul etmiyorsun bunlar ugraştıkları her ülkeyi bölmeye çalışırlar az güçlendiklerini görseler hemen böl parçala ya geçerler bu abd hep böyledir dünya bunların bu yaftalamalarını yutmuyor artık abd y miş sen önce abd de yaptığın zulümleri Bi gözden geçir siyahileri leblebi çekirdek gibi harcıyorsunuz insan muamelesi yapmıyorsunuz felsefeniz sömürmek

  • haydar duman 19 Ocak 2021 20:57

    orayada demokrası goturunde gorelım sızı

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU19 Ocak 2021 20:38

    onlarca sene önceden yapıyorlar idi neden şimdi söylenmisiniz.işinize geldinmi  değilmi.dünya bize hep köle olsun benim sözümü dinlesin yoksa bunları yaparım.sizin çağınız artık geçti.