E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD-Çin gerilimi borsaları tedirgin ediyor---

ABD-Çin gerilimi borsaları tedirgin ediyor

ABD-Çin gerilimi borsaları tedirgin ediyor
22 Mayıs 2020 - 09:14 borsagundem.com

ABD ile Çin arasında yükselen tansiyonun baskıladığı küresel piyasalar, haftanın son gününe satıcılı başladı

Küresel piyasalarda, haftanın son işlem gününde negatif bir seyir yaşanıyor. ABD borsalarındaki dünkü satıcılı kapanışların ardından ABD vadelileri de ekside... Asya borsalarında, Hong Kong üzerinden yaşanan ABD-Çin gerilimi nedeniyle önemli kayıplar söz konusu. Hong Kong borsasında yüzde 6'yı aşan kayıplar görülürken; Çin'de borsalar yüzde 2'ye yakın ekside. Japonya Merkez Bankası'nın olağanüstü toplantısında açıklanan yeni destek paketinin etkisiyle kayıplar yüzde 1 civarında sınırlanıyor.

Yurt içinde bugün yoğun veri gündemi bizleri bekliyor. İmalat sanayi kapasite kullanım oranı, reel kesim ve sektörel güven endeksleri ile nisan ayı turizm verilerinin ardından günün ikinci bölümünde ise para banka istatistikleri açıklanacak. Veri bakımdan yoğun olan bugüne dolar/TL 6,79; euro/TL ise 7,42 düzeyinden el değiştiriyor. Borsa İstanbul'da bugünkü kapanışların ardından, Ramazan Bayramı tatili nedeniyle 27 Mayıs çarşamba gününe kadar pazartesi ve salı günü kapalı olacak.

Hafta boyunca yükselişini sürdüren petrol piyasaları, ABD-Çin arasındaki artan tansiyonun etkisiyle bugün yüzde 5'in üzerinde geriliyor. 36 doların üzerini gören brent petrolun varil fiyatı 34 dolardan; ABD ham petrolünün varili ise 31,5 dolardan işlem görüyor.

Hong Kong'da neler oluyor?
Çin, geçen yıl gerçekleşen demokrasi yanlısı protestoların ardından Hong Kong'a yönelik yeni bir ulusal güvenlik yasası getirmeye hazırlanırken; bu karar, ABD Başkanı Donald Trump'ın tepkisini çekti.Trump, Çin'in Hong Kong üzerinde daha fazla kontrol elde etme çabasına karşı Washington'un "çok sert" şekilde tepki vereceğini ifade etti.

Çin'in bu kararı, anakaraya kıyasla çok daha fazla özgürlüğe sahip Hong Kong'da yeni protestolara yol açabilir. Hong Kong 2019'da gerçekleşen protesto gösterileri nedeniyle, Beijing yönetimi altına girdiği 1997'den beri en büyük karmaşaya sürüklenmişti.

Kasım'daki seçimlerde tekrar seçilmeyi hedefleyen ve Çin karşıtı söylemlerini artıran Trump gazetecilere yaptığı açıklamada, Çin'in planlarının detayını hünüz kimsenin bilmediğini belirterek, "Eğer plan uygulanırsa buna çok sert bir şekilde karşılık vereceğiz" dedi.

ABD'de düşüş vadeli endekslerle sürüyor
ABD ile Çin arasında tırmanan gerilim ve kar realizasyonlarının etkisi ile dün Wall Street'te yaşanan aşağı hareket bu sabah vadeli endekslerde de devam ediyor. Şu sıralarda vadeli Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 0,82 düşüşle 24.178 puandan, S&P 500 vadeli endeksi yüzde 0,80 kayıpla 2.913 puandan ve Nasdaq 100 vadeli endeksi yüzde 0,87 düşüşle 9277,50 puandan işlem görüyor.

ABD borsalarındaki dünkü kapanışlarda, Dow Jones endeksi yüzde 0,4 azalışla 24.474 puana geriledi. S&P 500 endeksi yüzde 0,8 kayıpla 2.949 puana ve Nasdaq endeksi de yüzde 1 azalışla 9.285 puana düştü.

Japonya'da enflasyon 3,5 yıl sonra ilk kez düştü
Japonya'da çekirdek tüketici fiyatları Nisan'da Aralık 2016'dan bu yana ilk kez yıllık bazda düştü. Nisan ayında fiyatlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,2 azaldı. Ekonomistler taze gıda fiyatlarını dışarıda bırakarak hesaplanan çekirdek enflasyonun Nisan'da yüzde 0,1 gerilemesini bekliyorlardı.Fiyatlar Mart ayında yüzde 0,4 artmıştı.

Enerji ve gıda fiyatlarını dışarıda bırakarak hesaplanan çekirdek enflasyon ise Nisan ayında yüzde 0,2 arttı. Mart'ta fiyatlarda artış yüzde 0,6 seviyesindeydi. Nisan ayında manşet enflasyon ise yüzde 0,1 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)