E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsalarını bekleyen büyük tehlike---

ABD borsalarını bekleyen büyük tehlike

ABD borsalarını bekleyen büyük tehlike
13 Temmuz 2020 - 14:45 borsagundem.com

Mart ayı dip seviyesinin ardından güçlü bir performans gösteren Wall Street bu yükselişi beş büyük şirkete borçlu. Güçlü piyasa hakimiyetine sahip bu şirketler borsayı çökertecek bir güce de sahip

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’te korona virüs dip seviyesinin ardından gelen yükseliş 5 dev ABD şirketi sayesinde gerçekleşiyor. Küresel yatırımcıların sıklıkla takip ettiği blog sitesi Wolf Street’in yaratıcısı Borsa Uzmanı Wolf Richter bu beş şirket olmasaydı yatırımcıların büyük çoğunluğunun nakitte kalmayı tercih edeceğini belirtiyor.

2017’den bu yana Wall Street; Apple, Microsoft, Amazon, Google’ın çatı şirketi Alphabet ve Facebook tarafından tamamen domine ediliyor. Piyasanın diğer unsurları ise daha geniş bir perspektiften bakıldığında büyük dalgalanmalar yaratmak dışında hisse senetleri üzerinde hemen hemen hiçbir etki yaratmıyor ve bu beş hissenin yukarı yönlü hareketinin oluşturduğu baskı sayesinde değer kazanıyorlar.

Wall Street 5 dev şirkete bağımlı

ABD borsalarında işlem gören bütün hisselerin oluşturduğu piyasa kapitalizasyonu ağırlıklı gösterge olan Wilshire 5000 endeksinde Ocak 2017’den bu ana 5 dev hissenin ağırlığı kaldırıldığında aşağıdaki gibi bir piyasa görünümü oluşuyor:

Willshrire 5000'in borsa performans  grafiği
(Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet ve Facebook dahil değil)


Bu neredeyse borsaların hiçbir olumlu performans gösterdiği anlamına da gelebilir. Borsaların dev beş şirket olmadan borsaların sefil bir tasarruf sarmalına gireceğini belirten Richter, volatilitenin korkunç derecede arttığı borsalardaki iki satış sürecinde bu tasarrufların daha da fazla yükseleceğini belirtti.

Buna karşın borsa uzmanı dev beşlinin endekse katılmasıyla birlikte aynı zaman diliminde endeksin %184 daha fazla değerlendiğine dikkat çekiyor. Bu nefes kesici bir borsa kapitülasyonu ve hakimiyetinin işareti.

Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet ve Facebook'un piyasa kapitalizasyonu grafiği

Dev şirketlerin kaybetmesi borsaları çökertir

Richter bu durumun iki şekilde de okunabileceğini belirtiyor. Borsa uzmanı, “Tüm borsanın muazzam bir güç yoğunlaşması olan aynı zamanda da piyasa düzenleyicilerinin incelemesi altında olan beş dev şirkete bağımlı olması oldukça korku verici bir düşünce. Ayrıca bu hisse senetleri tüm piyasayı yukarıya çektiği gibi tüm ağırlıklarıyla borsayı aşağıya çekebilirler” dedi.

Yatırımcılara kazanç vadeden 3 hisse

 

Borsalarda gözler bilançolara çevrildi

 

Yatırımcılarda bilanço sezonu ikilemi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)