E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsalarından 13 trilyon dolar silindi---

ABD borsalarından 13 trilyon dolar silindi

ABD borsalarından 13 trilyon dolar silindi
28 Eylül 2022 - 11:04 borsagundem.com

Wall Street’teki borsa krizi büyüyor. Dünyaca ünlü hisse senetleri yüz milyar dolarları aşan borsa kayıpları yaşıyor. Uzmanlarsa ortaya çıkan tabloyu ‘katliam’ olarak tanımladı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yükselen enflasyon, ABD Merkez Bankası’nın (FED) agresif sıkı para politikası, enerji krizi ve tedarik zinciri sorunları gibi birçok önemli gündem maddesi 2022 yılı boyunca hisse senetlerinin sert bir şekilde düşmesine sebep oldu. MarketWatch’un haberine göre yatırım danışmanlığı şirketi Bespoke Investment Group’un verileri yatırımcıların yıl boyunca ne kadar kaybettiği ortaya koydu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre FED Amerikalıların şirket hisseleri ve yatırım fonu hisseleri varlıklarının yılın başındaki 42 trilyon dolardan ikinci çeyreğin sonunda 33 trilyon dolara düştüğünü açıkladı. Bespoke analizine göre ise, ABD borsalarında işlem gören 3 bin hisseyi izleyen Russell 3000 Endeksi yıl başından bu yana %24 düştü. Bespoke analistleri bu düşüşle endeks piyasa değerinin 13 trilyon dolardan fazlasını sildi. Bazı fiyatları aşırı yüksekte olan hisse senetleri ise 52 haftalık en yüksek seviyelerine göre %60’tan fazla düştü.

Analistler pazartesi günü kapanış itibariyle endeksteki ortalama bir hisse senedinin 52 haftalık zirvesine göre %41,7 düştüğünü tespit etti. Bu ortalama hisse senedinin en yüksek seviyesine geri dönmek için %71,5’lik bir ralli görmesi gerektiği anlamına geliyor.

2000’lerin başındaki dot-com balonunun patlamasına ve 2007-2009 yılları sırasında ABD’deki emlak krizine eşlik eden ayı piyasasına işaret eden Bespoke analistleri şu ifadelere yer verdi:

“Bu, Küresel Finans Krizi veya dot-com patlamasından bu yana gördüğümüz hiçbir şeye benzemeyen bir şey, hisse senetleri için gerçek bir katliamdır.”

Russell 3000’den 13 trilyon dolarlık piyasa değeri silinirken Bespoke analistleri 5 şirketin piyasa değerindeki kaybın 500 milyar doları aştığına dikkat çekti. Bu şirketlerse dünyaca ünlü teknoloji devleri, Microsoft, Google’ın çatı şirketi Alphabet, Facebook’un çatı şirketi Meta Platforms, Amazon ve Apple.

On sekiz hisse senedi ise piyasa değerlerinden 100 milyar doların üzerinde kaybetti. Bu hisse senetlerinin arasında Tesla, JPMorgan Chase, Home Depot gibi bilindik isimler de var. Bu arada Meta, çip şirketi Nvidia, dijital yayın platformu Netflix, yazılım şirketi Adobe ve ödeme sistemleri Paypal hisseleri 52 haftalık zirvelerine göre %60’ın üzerinde değer kaybetti.

Yatırımcıların kaybı 9 trilyon doları aşıyor

Bu araca CNBC’de yer alan bir habere göre borsalardaki bu düşüş Amerikalı yatırımcıların 9 trilyon doların üzerinde kaybetmesine sebep oldu. Endekslerdeki düşüşe ve tahvil piyasasındaki kayıpların da eklenmesiyle, piyasa uzmanları finansal piyasalardan kaynaklanan mevcut servet kayıplarının toplam 9,5 trilyon dolar ila 10 trilyon dolar arasında olabileceğini söylüyor.

Ekonomistler, düşüşlerin yakında ekonomide dalgalanmaya başlayabileceğini, Amerikalıların hane halkı bilançolarına baskı ekleyebileceğini ve muhtemelen harcamalara, borçlanmaya ve yatırımlara zarar verebileceğini söylüyor. Moody's Analytics'in Baş Ekonomisti Mark Zandi, kayıpların önümüzdeki yıl ABD reel gayrisafi yurtiçi büyümesini yaklaşık yüzde 0,2 puan azaltabileceğini söyledi.

Zandi konuyla ilgili açıklamasında, “Bugüne kadar yaşanan hisse senedi serveti kaybı, eğer devam ederse, önümüzdeki aylarda tüketici harcamaları ve ekonomik büyüme için küçük ama anlamlı bir ters rüzgar oluşturacaktır” dedi.

Hisse senetlerindeki kayıplarından en fazla varlıklı kesim etkilendi. FED verilerine göre Amerikalıların en varlıklı %10’luk kesimi borsalardaki düşüşler nedeniyle servetlerinin 8 trilyon dolarlık kısmını kaybetti. En tepedeki %1’lik kesim ise 5 trilyon doların üzerinde kaybetti. En az varlıklı olan %50’lik kesim ise hisse senetlerindeki düşüşler nedeniyle yaklaşık 70 milyar dolar kaybetti.

Dolar 18,50 liradan işlem görüyor

 

Küresel piyasalarda risk iştahı düşük seyrediyor

 

Küresel borsalar uçurumun kıyısında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • poyraz29 Eylül 2022 01:34

    faiz yükseldikçe dolar değerlenir ,değerli dolar ihracatı vurur ,onlarca ülke yüksek enflasyon yaşarken ithalatı azalır daha ucuz üreticilere yönelir ,yeni bir katakulle çıkarması lazım abd nin 

  • Ahmed29 Eylül 2022 10:59

    Evet, sanal olarak faizi düşürmeye calışmak doları değerlendirir. Tüm girdiler dolarla ve şuan 18.50 yi geçti. Siz yeniden bir ekonomi kitabı yazın, bizde okuyalım. Piyasa yalan söylemez...

  • FİNANS DÜNYASI28 Eylül 2022 19:30

    Ben inanmıyorum.abd borsanda işlem gören tüm hisse senetlerini satsan 13 trilyon dolar etmez.

  • VS28 Eylül 2022 17:42

    abd de hiç bir şey silinmez silinse silinse benim 4650 tl maaş silinir

  • ALİ KODUŞ28 Eylül 2022 13:12

    hani borsalardan 13 trilyon dolar silindi de abd endeksleri hiç düşmüyor .