E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsalarında şok---

ABD borsalarında şok

ABD borsalarında şok
07 Şubat 2014 - 00:54 borsagundem.com

SAC Capital Yatırım Danışma Fonu eski yöneticisi Martoma, bilgi sızdırmak yoluyla borsada haksız kazanç elde etmekle suçlandı, 45 yıl hapsi isteniyor

ABD’de bir süredir devam etmekte olan ve milyarder Steven Cohen’in sahibi olduğu SAC Capital Yatırım Danışma Fonu’nun eski portföy yöneticisi Mathew Martoma, New York Mahkemesi jürisi tarafından borsada içeriden bilgi sızdırmak yoluyla manipülasyon yapmaktan suçlu bulundu.

New York’daki Manhattan federal jürisi, 39 yaşındaki eski yöneticinin üç ayrı yolsuzluk sonucu SAC Capital’e toplam 275 milyon dolar haksız kazanç sağladığına hükmetti. Bu tutar ABD’de bugüne kadarki en büyük içeriden bilgi sızdırma yolsuzluğuna işaret ediyor.

Amerikan Sermaye Piyasası Kurulu (Securities and Exchange Commission - SEC) 1999 yılına kadar uzanan ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI) desteğiyle yurüttüğü incelemesinde ortaya çıkardığı ve yıllar içinde gitgide artan bir dizi usulsüzlük sonucu SAC Capital Yatırım fonuna mart ve kasım aylarında rekor düzeyde toplam 1,8 milyar dolarlık ceza kesmişti.

Aralık ayında da jüri, SAC Capital’in başka bir portföy yöneticisi Michael Steinberg’i içeriden bilgi sızdırmaktan suçlu bulmuştu. Öte yandan, 14 milyar dolarlık fonun sahibi Steven Cohen, SEC tarafından mahkemeye verilmesine karşın henüz hakkında ceza davası açılmadı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ali uzun07 Şubat 2014 10:25

    bu pyasanın kumar ve de asimetrik piyasalar vede 3 kağıtcıların piyasası olduğunu hep akılda tutun ey ky.lar...ütülmeyin yada hiçgirmeyin...böle şeyler abd de bile oluyor bizde daniskası oluyor.....çokbilenlere sorsan abd de böle şeyler olmaz der..

  • Cengiz the broker07 Şubat 2014 05:04

    Eski spk bile bukadar açık dolaplara düzenbazlıklara izin vermezdi. Yeni Spk sözde borsayı kirli oyunlardan temizleme idiasıyla geldi. ama şuanki tutumu bunun çok uzağında. yatırımcılar eski spk yakınıyordu ama eskileri çok ararlar

  • Yatırım danımanı07 Şubat 2014 04:53

    Turkiyede okadar göstere göstere manupilasyonlar yapılıyor ama nedense herkes sesiz kalıyor. En son Kervansaray holding şirket birleşimi koşullarında ve sonrasında tahta oyunları işlemlerinde manupilasyonları okadar göstere göstere yapıyorlar ki! Artık SPKbunları temizleyerek, turkyede deborsanın borsa gibi işleme harekatı başlatmalı