E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsalarında sert düşüş---

ABD borsalarında sert düşüş

ABD borsalarında sert düşüş
13 Eylül 2022 - 16:45 borsagundem.com

Wall Street endeksleri beklenenin üzerindeki enflasyonun ardından çakıldı. S&P 500’de düşüşler yüzde 2’yi aşarken, Nasdaq Endeksi’nde ise kayıplar %3’ü geçti.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları ağustos ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından sert düştü.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %1,76 düşüşle 31.811,81 puanda, S&P 500 Endeksi %2,18 düşüşle 4.020,75 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %2,98 düşüşle 11.900,40 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0657 yükselişle %3,424 seviyesinde değerlendi.

Dow Jones'ta düşüş yüzde 2'yi geçti

Türkiye saatiyle 17:10 itibariyle endekslerdeki düşüşler hızlandı. Dow Jones Endeksi yüzde 2,24 düşüşle 723 puan gerileyerek 31.657 puana indi. S&P 500 %2,59 düşüşle 4 bin puan barajında işlem görüyor. Teknoloji odaklı Nasdaq Endeksi'nde ise düşüşler %3,26'ya ulaştı. 

Wall Street borsalarında enflasyon şoku

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ağustos ayı tüketici fiyat endeksi ABD’de enflasyonun beklentilerin üzerinde yükseldiğini gösterdi. Gaz fiyatlarındaki düşüşe rağmen manşet enflasyon aylık bazda %0,1 yükselmeye devam etti. Çekirdek enflasyonsa aylık bazda %0,6 yükseldi. Yıllık bazda ABD enflasyonunun %8,3 olduğu görülüyor.

Dow Jones anketlerine göre ekonomistler manşet enflasyonda %0,1’lik bir düşüş bekliyordu. Çekirdek enflasyon içinse beklentiler %0,3’lük yükseliş yönündeydi.

Rapor, ABD Merkez Bankası’nın enflasyonu düşürmek için üst üste üçüncü kez yüzde 0,75 puanlık faiz artırımını gerçekleştirmesi beklenen 20-21 Eylül toplantısı öncesinde görülecek son ekonomik göstergelerden biri niteliğinde. Beklenmedik derecede yüksek gelen ağustos ayı enflasyon raporu, FED'in agresif faiz artışlarına bazı yatırımcıların beklediğinden daha uzun süre devam etmesine neden olabilir.

'Hisse senedi piyasaları için kesin bir negatif'

CNBC’nin haberine göre yatırım şirketi Janus Henderson’ın Araştırma Direktörü Matt Peron enflasyon raporlarının ardından sıcağı sıcağına şu yorumlarda bulundu:

“TÜFE raporu hisse senedi piyasaları için kesin bir negatif oldu. Beklenenden daha sıcak olan enflasyon raporu, faiz artırımları yoluyla FED politikalarının baskısını sürekli olarak hissedeceğimiz anlamına geliyor. Rapor aynı zamanda piyasaların yakın vadede FED’in herhangi bir politika değişikliği umudunu da boşa çıkarıyor. Geçtiğimiz aylarda uyardığımız üzere, henüz belirsizlik ortamından çıkmadık ve özkaynak ve sektör yatırımlarında savunmacı bir duruş sergileyeceğiz.”

MarketWatch’un haberine göreyse özel servet danışmanlığı şirketi Glenmade’in Baş Yatırım Sorumlusu Jason Pride, “İnatçı enflasyon baskılarının FED’in sıkılaştırma politikasındaki yoğunluğu artırmaya zorlaması muhtemeldir. Bu durum önümüzdeki yıl daha geniş çaplı ekonomiyi maddi bir gerileme/resesyon riskine sokar. Bu belirsizliklerin farkında olarak, yatırımcılar, özellikle hisse senedi piyasalarında hala geçerli olan prim değerlemelerini göz önüne alarak, düşük risk ağırlıklı pozisyonunu korumalıdır” uyarısında bulundu.

ABD enflasyonu sonrası piyasalarda son durum

 

ABD'de enflasyon rakamları açıklandı

 

Borsaların akıbetini enflasyon verileri belirleyecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • 🔨13 Eylül 2022 17:44

    Nerdesin la baytar gördünmü viopda işlem yapanların nasıl içlerinden geçtiler önce margin call yaptılar şortçuların paralarını aldılar pozlarını kapadılar sonra senin işin bak beygir gibi giden viop ne olduysA kızardı onun için git kumda oyna sen her işi ehline bırak.

  • Sai13 Eylül 2022 17:41

    Borsa kan gölü niye tek haber yok.