E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsalarında satış dalgası büyüyecek mi?---

ABD borsalarında satış dalgası büyüyecek mi?

ABD borsalarında satış dalgası büyüyecek mi?
21 Eylül 2020 - 12:30 borsagundem.com

Mevsimsel etkenlerin ve seçimlerin etkilediği Wall Street eylül ayının sonunda geniş çaplı bir satış dalgasıyla daha karşı karşıya kalabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları için karanlık bir dönem yaklaşıyor olabilir. Eylül ayının başından itibaren Wall Street’in en büyük endeksleri dalgalı bir seyir izledi. 77 yaşındaki tecrübeli yatırımcı Larry Williams piyasalardaki seyrin yatırımcılarda oluşturduğu korkunun yersiz olmadığını belirtiyor.

1980’lerden bu yana birkaç kez Dünya Trading Şampiyonu olan tecrübeli yatırımcı şu anki süreçten itibaren yaklaşık 10 Eylül’e kadar borsalarda ciddi ve sürekli bir satış dalgası öngörüyor. Marketwatch’un haberine göre Williams yatırımcıların satıştan korunmak için altını düşünmemesi gerektiğini belirtiyor. Zira borsadaki düşüşlere karşı kayıpların altınla korunacağı genel algısına karşın tecrübeli yatırımcı altında da yönün aşağı olduğunu belirtiyor.

Williams bu çağrıları yapabilmek için temel verileri, mevsimsel trendleri, teknik sinyalleri ve ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu’nda (CFTC) yer alan alım satım taahhütleri raporlarının karışımından elde ettiği bilgilerle oluşturduğu kendi göstergelerini kullanıyor. Daha çok vadeli işlemlere yönelen Williams bu yöntemin daha büyük getiri sağladığını düşünüyor. Fakat tecrübeli yatırımcının öngörüleri borsalarda bir sonraki adımı görmek için de ciddi bir önem taşıyor.

Wall Street yatırımcısı uyardı: İkinci dalga hisseleri vuracak

Satış dalgası genişleyecek mi?

Williams eylül ayında gerçekleşen düşüşleri tahmin etmek için 2014 yılında bulduğu Machu Picchu adını verdiği bir ticaret yöntemi kullanıyor. Mevsimsel yatırımlara odaklanan Williams Eylül ayının bitmesine 7 seans günü kala satış yapmanın iyi bir fikir olduğunu düşünüyor. Tecrübeli yatırımcının son 22 yıldır kullandığı bu yöntem kısa vadede portföyüne %100 katkı sağladı.

Williams ayrıca Eylül ayının 11’inden 20’sine kadar yapılan satışların %80 ila %95 arasında doğru bir karar olduğunu belirtiyor. Ancak ayın 17. seans günü bir istisna oluşturarak %75 oranında olumlu yansıyor ki bu da kötü bir oran değil.

Bu olasılık istatistikleri Eylül ayının 15’i ile 28’i arasının satış için iyi bir dönem olduğunu gösteriyor. Yöntemin başarı oranı oldukça kısa vadeli gündelik işlemleri kapsıyor. Williams hisse senetlerinin bu zaman aralığı içerisinde pik yapacağını daha sonrasında ise zayıf bir performans göstereceğini öngörüyor. Tecrübeli yatırımcı bu modelin yıl içerisinde tekrarlanacağını öngörerek, “Büyük olasılıkla borsada bir geri çekilme olacak” ifadelerini kullandı.

Williams öngörülerine ilişkin önemli bir uyarıda bulunuyor. Eğer borsaların zayıf olduğu dönemlerde düşen hisselerin sayısı yükselenlerden daha azsa veya bugünlerde piyasa katılımı artıyorsa bu satış dalgasının sonuna ulaşıldığı işareti anlamına gelebilir. Tecrübeli yatırımcı, “Eğer borsaya bu gibi günlerde genişlik katılırsa boğa piyasası bakış açısında geçerim” ifadelerine yer verdi.

ABD ve Avrupa borsalarında sert satışlar var

 

Altın koruma sağlamayabilir

Birçok kişi altının hisse senetlerindeki düşüş dönemlerinde koruma sağladığını düşünse de Williams bunun doğru olduğuna inanmıyor. Altın pek çok büyük borsa satış dalgasında borsalarla beraber düşüş gösterdi. Williams bunun bir benzerinin gelecek üç ya da dört haftada da gerçekleşeceğini öngörüyor. Tecrübeli yatırımcı altına yatırım yapanlara şu anki herhangi bir rallide yatırım yapmalarını ve yeniden düşüş gerçekleştiğinde daha aşağıdan tekrar satın almayı tavsiye ediyor.

Williams bu çıkarımı yapmak için her yıl kullandığı mevsimsel modelini ve ABD’deki seçim yıllarının tarihsel trendlerini kullanıyor. Sonuçta altın genellikle eylül ayının ortalarında pik yaparak yılın geri kalanında zayıflıyor. Williams’ın verilerine göre bu yıl altın mevsimsel modelinin altında performans göstererek ayı piyasasına yaklaştı. Altındaki mevsimsel modele uyumsuzluğun bu yılki olağanüstü gelişmeler olduğunu belirten Williams yine de modelin işe yarayacağını öngörüyor.

Dolar yatırımı üzerine

Altınla dolar arasında oldukça ters bir ilişki söz konusu. Altını tercih eden bir kimsenin dolara ilişkin açığa satış yapmakta olduğunu söyleyen Williams altında düşüş yakınken bunun çok akıllıca bir yöntem olmadığını belirtiyor. Tecrübeli yatırımcı dolar yatırımı için fena halde boğa piyasası destekçisi olduğunun altını çizdi. Williams, “Dolar için çok iyi bir ralli geliyor” ifadesine yer verdi. 

JPMorgan: TL daha baskı altında kalırsa faiz artırımı gelir

 

Göstergeleri alım sinyali üreten hisseler

 

Altın nereye koşuyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)