E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsalarında ‘ölüm haçı’ korkusu---

ABD borsalarında ‘ölüm haçı’ korkusu

ABD borsalarında ‘ölüm haçı’ korkusu
09 Mart 2022 - 16:55 borsagundem.com

ABD borsalarında Dow Jones ve Nasdaq endekslerinin ardından S&P 500 Endeksi de ‘ölüm haçı’ olarak adlandırılan karamsar seviyeye yaklaşıyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının en belirleyici endekslerinden biri olarak kabul edilen S&P 500 Endeksi “ölüm haçı” olarak adlandırılan ve ayı piyasası öngörüsü belirten teknik göstergeye yaklaşıyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, yükselen petrol fiyatları, artan enflasyon ve ABD Merkez Bankası’nın politikalarına ilişkin belirsizlik S&P 500 Endeksi’nde düşüş trendini hızlandırdı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre “ölüm haçı” olarak adlandırılan gösterge endekslerin 50 günlük hareket ortalamasının 200 günlük hareket ortalamasının altında kalmasını ifade ediyor. Söz konusu gösterge kısa vadeli düşüşlerin uzun vadeli ayı piyasası trendi halini aldığını göstermesi nedeniyle yatırımcılar için karamsar bir tablo anlamına geliyor.

S&P 500 Endeksi’nin 200 günlük hareket ortalaması 4.466 puan seviyesinde. Endeksin 50 günlük ortalaması ise 4.508 puan civarında. Aradaki 42 puan civarındaki fark MarketWatch’un yazarı Mark DeCambre’ye göre endekste gelecek hafta ölüm haçının gerçekleşeceğini ifade ediyor.

ABD borsalarındaki diğer endekslerde ise ölüm haçı görünümü çoktan oluştu. Dow Jones Endeksi Pazartesi günü 800 puana yakın düşmesinin ardından 50 günlük ortalaması 200 günlük ortalamasının altında kaldı. Teknoloji endeksi Nasdaq ise 18 Şubat tarihinden bu yana ölüm haçı göstergesinin altında işlem görüyor.

S&P 500 Endeksi en son 30 Mart 2020’de pandemi kaynaklı oluşan satış dalgası sırasında ölüm haçı tablosunu gerçekleştirmişti. Dow Jones Endeksi ise pandeminin borsalardaki dip seviyesine ulaştığı tarih olarak kabul gören 23 Mart 2020 tarihinde ölüm haçına ulaşmıştı.

Borsa teknisyenleri ölüm haçı tablosunun borsalarda dip bulmak için iyi bir zamanlama göstergesi olmadığını belirtiyor. Ancak bu göstergelerin borsalardaki satış dalgalarını tarihsel bir perspektifte satış dalgalarını takip etmek konusunda yardımcı olabileceğini belirtiliyor.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali küresel ekonomideki yavaşlama ve emtia fiyatlarında yükselme beklentilerini her geçen gün artırıyor. Söz konusu endişeler nedeniyle yatırımcılar da altın ve 10 yıllık ABD Hazinesi tahvilleri gibi güvenli liman varlıklarına akın ediyor.

Örnek vermek gerekirse geçtiğimiz gün ABD ve İngiltere’nin Rus petrolünün ithalatını yasakladığını açıklamasının ardından ham petrol fiyatları 2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Avrupa Birliği de önümüzdeki kışa kadar Rusya’dan tedarik edilen enerji varlıklarından kurtulmayı umduğunu açıkladı. Buna karşılık Rusya’dan gelen açıklamada Avrupa için hayati olan Kuzey Akımı 1 doğalgaz boru hattının durdurulabileceği belirtildi.

Jeopolitik gerilimler, ABD Merkez Bankası’nın ve diğer büyük merkez bankalarının artan enflasyonist baskılarla mücadele etmek için faiz oranlarını yükseltmesi gerekebileceği yönündeki korkularla da birleşiyor ve söz konusu tablo piyasanın genel karamsar durumu işaret ediyor.

ABD’de mortgage faizleri geriledi

 

ABD 2022 petrol fiyat tahminini revize etti

 

Petrol ve borsaların seyri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)