E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları yükselişle açıldı---

ABD borsaları yükselişle açıldı

ABD borsaları yükselişle açıldı
31 Mart 2023 - 17:19 borsagundem.com

Wall Street endeksleri yeni güne alıcılı başladı. Yatırımcıları çalkantılı ve krizlerle dolu bir mart ayını pozitif seyirde bitirmeye hazırlanıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları haftanın ve mart ayının son işlem gününe yükselişle başladı. Endeksler ilk çeyreği yükselişle bitirmeye yakın. Ancak mart ayı boyunca yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışlarıyla ve Silicon Valley Bank’in (SVB) iflasıyla birlikte ortaya çıkan mini-finansal panikle karşı karşıya kaldı.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,51 artışla 33.026,21 puanda, S&P 500 Endeksi %0,48 artışla 4.070,35 puanda ve Nasdaq Bileşik Endeksi %0,51 yükselişle 12.077,57 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0275 düşüşle %3,525 seviyesinde değerleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre cuma günü Wall Street yatırımcıları FED’in tercih ettiği enflasyon göstergesinin beklenenin altında yükselmesinden destek aldı. Gıda ve enerji fiyatlarının dışarıda tutulduğu Çekirdek Tüketici Harcamaları Endeksi şubat ayında %0,3 yükseldi. Dow Jones anketlerine göre ekonomistler %0,4’lük bir artış bekliyordu.

S&P 500 ve Nasdaq endeksleri perşembe günkü kapanış itibariyle ilk çeyrek boyunca sırasıyla %5,5 ve %14,8 yükseldi. Ay boyunca ise aynı endekslerdeki yükseliş sırasıyla %2 ve %4,9 seviyesindeydi.

Ancak endekslerin bu yükseliş trendi pürüzsüz değildi. Hisse senetleri iki bölgesel ABD bankasının iflası, İsviçre bankası Credit Suisse’in zorla devralınması ve daha küçük bankalarda görülen mevduat kaçışı nedeniyle mart ayının ilk günlerinde düşüş trendindeydi. ABD hükümetinin SVB ve Signature Bank’teki mevduat kaçışını frenleyecek önlemler alması ve düzenleyici kurumların diğer bankalara özel kredi tesisleri kurması krizin kontrol altına alınmasına ve aynı zamanda hisse senetlerinin yükselişe geçmesine imkan sağladı.

Perşembe günü yayınlanan ve 22-29 Mart dönemini kapsayan FED verilerine göre, bankalar FED’in yeni Banka Vadeli Finansman Programı aracılığıyla 64,4 milyar dolar kredi aldı. Söz konusu tarihler arasında alınan birincil kredilerse 88,2 milyar dolardı. Genel toplamda alınan kredi miktarı 152,6 milyar dolardı ve bu rakam bir önceki haftaki 164 milyar dolar krediden biraz daha düşüktü. Analistler alınan kredilerdeki yavaşlamayı krizin istikrara kavuştuğuna dair bir başka işaret olarak değerlendiriyor.

SPDR Yerel Bankalar ETF’si Cuma günü yükselişini sürdürdü. ETF mart ayı diplerinden bu yana %6 oranında yükseldi.

Teknoloji hisseleri bu ayın en büyük kazananıydı. Finans şirketlerinden endişelenen yatırımcılar teknoloji hisselerine akın etti. SPDU Teknoloji Sektörü ETF’si ay boyunca %9 yükselerek diğer bütün sektörel fonlardan daha iyi performans gösterdi.

CNBC’nin haberine göre LPL Financial Küresel Baş Stratejisti Quincy Krosby borsalardaki son ralliye ilişkin yorumlarında “Piyasanın güven krizi getiren sorunlarını çok iyi bir şekilde kontrol altına alınabileceği algısını doğrulamasına yardımcı oluyor" dedi.

Krosby, "Küresel büyüme için önemli bir öncü gösterge olarak algılanmaya başlanan yarı iletkenler, güçlü bir performans sergiledi" diye devam etti.

Ray Dalio: Piyasalardaki dengesizlik korkunç seviyede

 

Yardeni: Banka krizi borsaları zirveye taşıyacak

 

Michael Burry hatasını kabul etti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)