E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları yükselişle açıldı---

ABD borsaları yükselişle açıldı

ABD borsaları yükselişle açıldı
06 Haziran 2022 - 17:12 borsagundem.com

Wall Street endeksleri Pazartesi gününe yükselişle başladı. Yatırımcıların gündeminde Çin’den gelen pozitif ekonomik veriler ve Cuma günü açıklanacak ABD enflasyon verileri bulunuyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları yeni haftaya yükselişle başladı. Yatırımcılar geçen hafta görülen düşüşlerin ardından bir geri dönüş yakalamayı hedefliyor.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,60 artışla 33.098,26 puanda, S&P 500 Endeksi %0,93 artışla 4.146,60 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %1,20 yükselişle 12.157,33 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0376 yükselişle %2,977 seviyesinde değerleniyor.

Teknoloji hisseleri Çin verileriyle yükseliyor

Wall Street endeksleri yeni güne Çin’in Kovid kısıtlamalarını kaldırdığı haberlerinden destek aldı. Wall Street Journal’da yer alan, Çin’in piyasa düzenleyicisi kurumları araç paylaşım uygulaması Didi’ye yönelik soruşturmalarını kaldırdığına ilişkin haber teknoloji sektörüne yönelik incelemelerin sona erdiği sinyalini verdi.

Gelen pozitif haberlerin ardından ABD’de teknoloji hisseleri yükselişe geçti. Apple hisseleri açılışta %1 değer kazandı. 20’ye 1 hisse bölünmesi gerçekleştireceğini açıklayan Amazon hisseleri ise güne %2,8 yükselişle başladı.

Uluslararası haber kaynaklarından derlenen bilgilere göre Biden yönetiminin güneş panelleri üzerindeki tarifeleri kaldıracağı konuşuluyor. Haberlerin ardından güneş enerjisi hisseleri yükselişe geçti.

Haftalık göstergelerde karamsarlık sürüyor

Geçtiğimiz hafta olumsuz ekonomik verilerin ardından büyük endekslerdeki düşüşler Wall Street yatırımcıları için hayal kırıklığı yarattı. Haftalık bazda Dow Jones Endeksi %0,9 düşerek son 10 haftanın 9’unda kayıp verdi. S&P 500 ve Nasdaq endeksleri sırasıyla %1,2 ve %1 düştü. Endeksler son 9 haftanın sekizinde haftalık bazda düşüş gösterdi.

İstihdam verileri FED'i agresifleştirdi

Yatırımcılar, merkez bankasının faiz oranlarını çok hızlı ve çok fazla artırabileceği ve resesyona neden olabileceği korkusuyla boğuşuyorlar. ABD Merkez Bankası (FED) üyelerinden gelen son uyarılar Haziran ve Temmuz aylarında 50 baz puanlık faiz artışının muhtemel olduğunu gösteriyor.

ABD ekonomisi Mayıs ayında 390.000 tarım dışı istihdam sağladı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre verilerin ekonomistlerin beklentilerinden çok yüksek gelmesi FED’in yükselen enflasyon karşısında faiz artışlarında çok daha cesur davranabileceği yorumlarına sebep oldu.

CNBC’nin haberine göre Oppenheimer’ın Baş Yatırım Stratejisti John Stoltzfus konuyla ilgili müşterileriyle paylaştığı notta, “Bizim görüşümüze göre geçtiğimiz hafta paylaşılan ekonomik veriler ABD ekonomisinin sağlam kalmaya devam ettiğini gösterdi” ifadelerine yer verdi.

Buna karşın güçlü istihdam verileri FED’in agresifliğini koruyacağının sinyali olarak da algılandı. LPL Financial Baş Hisse Senetleri Stratejisti Quincy Krosby, “Şimdilik piyasa FED’in acı verici ve engebeli yolda yönünü belirlemeye çalışmasını bununla birlikte yumuşak bir çıkış yolu bulmaya çalışmasını izliyor. Piyasa kendisini rallinin devam edeceğine inanmak isterken buluyor. Ancak aynı zamanda FED’in daha yumuşak bir inişi müzakere edecek konumda olduğuna da inanmıyor” ifadelerine yer verdi.

 Yeni haftanın gündemi enflasyon rakamları

ABD borsaları hafta boyunca Cuma günü açıklanması beklenen Mayıs ayı tüketici fiyat endeksi rakamlarına odaklanacak. Temel enflasyon göstergesinin Nisan ayına göre biraz daha sakinleşmiş olması bekleniyor. Bu da bazı yatırımcılar tarafından enflasyonun zirveye ulaştığı biçiminde okunuyor.

ABD borsaları büyük endekslerin çift haneli yüzdelik rakamlarla geri çekildiği bir yılı sürdürüyor. S&P 500 Endeksi Ocak ayında ulaştığı tüm zamanların en yüksek seviyesine göre %14,7 oranında düştü. Endeks geçtiğimiz ay kısa bir süreliğine son zirvesine göre %20 oranında düşerek ayı piyasası bölgesine girmişti.

Altının kilogramı 988 bin 500 liraya geriledi

 

Otomotiv devinde dizel emisyon skandalı: Rekor ceza kesildi

 

Küresel piyasalarda büyük değişim

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)