E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları yükselişle açıldı---

ABD borsaları yükselişle açıldı

ABD borsaları yükselişle açıldı
15 Kasım 2021 - 18:18 borsagundem.com

Enflasyon verilerini sindirmeye çalışan Wall Street endeksleri Pazartesi günü yükselişle açıldı. Hafta sonu Twitter’da Elon Musk’la Bernie Sanders arasında gerçekleşen atışmanın ardından Tesla hisselerindeki düşüş dikkat çekti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları yeni haftaya yükselişle başladı.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,25 artışla 36.189,41 puanda, S&P 500 Endeksi %0,23 artışla 4.693,78 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %0,27 yükselişle 15.903,46 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0309 yükselişle %1,597 seviyesinde değerleniyor.

Wall Street yatırımcıları hafta sonu Tesla’nın Kurucusu Elon Musk ile Demokrat Senatör Bernie Sanders arasında Twitter üzerinden gerçekleşen atışmayı değerlendiriyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Tesla hisseleri açılışta %3,37 değer kaybetti.

Bir dönem ABD Başkanlığı’na da adaylığını koyan ve ABD’de sosyalist olarak algılanan fikirleriyle dikkat çeken Sanders Twitter mesajında vergi yasasına işaret ederek, “Son derece zenginlerin hak ettikleri payı ödemelerini talep etmeliyiz. Nokta.” İfadelerine yer vermişti.

Elon Musk söz konusu Twitter mesajına cevap vererek, “Senin hala hayatta olduğunu sürekli unutuyorum. Daha fazla hisse satmamı mı istiyorsun Bernie? Söylemen yeterli” açıklamasında bulunmuştu.

Dow Jones Endeksi’nde bulunan havacılık şirketi Boeing’in hisseleri şirketin Airbus’la birlikte Suudi Arabistan Havayolları’ndan geniş gövdeli jet siparişi almak için pazarlık sürecinde olduğu haberleriyle birlikte %3,90 oranında yükseldi. Aynı zamanda bir diğer havayolu şirketi Emirates de 2021 Dubai Airshow'da iki Boeing 777 Freighters siparişi verdiğini duyurdu.

Wall Street hisse senetleri, geçtiğimiz hafta açıklanan ABD Ekim ayı tüketici fiyat endeksinin otuz yıldan uzun bir süredir en büyük yıllık artışını gerçekleştirdiğini göstermesinin ardından kayıplı bir hafta geçirmişti. Hisse senetleri beş hafta süren yükseliş serisine enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte son vermişti.

Yatırım danışmanlığı şirketi Oppenheimer Asset Management’ın Baş Yatırım Stratejisti John Stoltzfus CNBC’ye yaptığı açıklamada enflasyon verileri için, “30 yılın en yüksek seviyesindeki enflasyon; işletmeler, tüketiciler ve para politikasında karar alıcılar için daha kalıcı bir sorun ve zorluk olmaya devam edebileceği endişelerine eklendi. Bu sorunların üstesinden gelinmesi dört ay altı ay ve belki de daha uzun bir zaman alabilir” dedi. Ancak Stoltzfus enflasyonun yavaşlamasını beklediğini de sözlerine ekledi.

Borsa uzmanı, “Şu anda ABD ekonomisini vuran mevcut enflasyon dalgalarına olumlu bir şekilde azalmasının, salgının zirve yaptığı dönemde ekonominin aşırı uyarılmasının etkileri yavaşlamasıyla ortaya çıkacağı muhtemeldir” ifadelerine yer verdi.

Bu hafta yatırımcılar, Salı günü açıklanacak perakende satış verileri üzerinden tüketicilerin ne kadar harcama yaptığını inceleyecekler. Ayrıca Çarşamba günü açıklanacak konut verileri ABD’de geçtiğimiz ay yeni konut başlangıçları ve inşaat izinlerini gösterecek. İçerisinde bulunduğumuz hafta ABD Merkez Bankası (FED) için de yoğun olacak. Hafta boyunca birden fazla FED yetkilisinin konuşması bekleniyor.

Ayrıca, ABD Çalışma Bakanlığı Eylül ayında 4,4 milyon çalışanın işten ayrıldığını bildirmişti. Rapora göre işten ayrılanların büyük bir bölümü daha iyi bir ücret almak amacıyla istifa ediyor. Ancak tüketici güveni, tüketicilerin enflasyon konusunda daha fazla endişe duymaları nedeniyle Kasım ayında 10 yılın en düşük seviyesine geriledi.

ABD Ekim ayı tüketici fiyatları bir yıl öncesine göre %6,2 artarak Dow Jones'un anketine katılan ekonomistlerin %5,9'luk tahmininin oldu çok üzerinde gerçekleşti. Tüketici ürünleri sepetini izleyen endeks, aylık bazda %0,9 artarak beklenenden daha sert bir artış kaydetti.

Dow Jones Endeksi rakamların açıklanmasının ardından haftalık verilerde %0,6 düştü. S&P 500 ise aynı süreçte %0,3 oranında düşüş gösterdi. Teknoloji odaklı Nasdaq Endeksi, yükselen tahvil getirilerinin büyüme odaklı hisselerde baskı oluşturmasıyla %0,7 düşerek ana endeksler arasında en kötü performansı gösteren borsa endeksi oldu.

ABD Hazinesi tahvil getirileri ise yatırımcıların ABD Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele etmek için beklenenden daha erken faiz oranlarını yükseltmek zorunda kalabileceği üzerine yatırım yapmasıyla yükseldi.

New York Fed imalat endeksi beklentileri aştı

 

Soros’un yeni planı belli oldu

 

Borsa İstanbul'da 1.700 puan 'Garanti' ile aşıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)