E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları yükselişle açıldı---

ABD borsaları yükselişle açıldı

ABD borsaları yükselişle açıldı
06 Ocak 2023 - 17:59 borsagundem.com

Wall Street endeksleri piyasalara ilişkin umut veren aralık ayı istihdam verilerinin ardından yükselişe geçti. Yatırımcılar istihdamdaki zayıflığı enflasyonun düşeceğine yönelik işaret olarak algılıyor


BORSAGUNDEM.COM
– DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları haftanın son işlem gününe yükselişle başladı. Gün içerisinde açıklanan aralık ayı istihdam verileri ABD’deki iş piyasasının beklentilerden sadece sınırlı ölçüde daha güçlü olduğunu gösterdi. Çalışan ücretlerindeki yükselişse beklentilerin altındaydı. Söz konusu göstergeler piyasalarda ABD Merkez Bankası’nın enflasyonu düşürmek için gerçekleştirdiği faiz artışı politikasının sonuçlarının alınmaya başlandığı şeklinde algılandı.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,54 artışla 33.108,42 puanda, S&P 500 Endeksi %0,40 artışla 3.823,39 puanda ve Nasdaq Bileşik Endeksi ise %0,03 yükselişle 10.308,24 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0106 düşüşle %3,709 seviyesinde değerleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre aralık ayı ABD tarım dışı istihdam verileri ABD ekonomisinin geçen ay 223 bin istihdam eklediğini gösterdi. Bu rakam ekonomistlerin 200 bin istihdam beklentilerinin çok az üzerinde. Üstelik çalışan saatlik ücret artışları da beklentilerin altında kaldı. Ekonomistlerin %0,4’lük ücret artışı beklentilerine karşın rapordaki artış %0,3’ü gösterdi.

CNBC’nin haberine göre, State Street Küresel Danışmanlık Baş Yatırım Stratejisti Michael Arone, “Yatırımcıların tek umursadığı şey verilerin FED’in (ABD Merkez Bankası) enflasyon hedefine doğru ilerleme göstermesi. Yatırımcılar sadece bu ve ortalama saatlik ücret enflasyonunun yavaşlamaya devam etmesiyle ilgileniyor. Bu konuda da heyecanlılar” ifadelerine yer verdi.

 

İstihdam verileri ABD’deki enflasyonun düşmekte olduğunu gösteren son işaret oldu. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 2022 yılında son 40 yılın zirvesine kadar yaklaşan ABD enflasyonu FED’in faizleri yıl boyunca agresif bir şekilde yükseltmesine sebep olmuştu.

Perşembe günü açıklanan istihdama dair öncül veriler, FED'in faiz oranlarını artırmasına ve yüksek tutmaya devam edeceğine dair karamsar beklentileri artırmıştı. ABD borsalarında Dow Jones Endeksi resesyon endişelerinin de körüklenmesiyle birlikte 300 puandan fazla düşmüştü.

ABD borsaları 2023'ün ilk işlem haftasını düşüşle bitirmeye hazırlanıyor. Perşembe günkü kapanış itibariyle, Dow Jones Endeksi hafta boyunca %0,66 düştü. Endeks son beş haftanın dördünde düşüş gösterdi. Bu arada, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri de sırasıyla %0,82 ve %1,54 düşüşle üst üste beşinci haftalarındaki kayıplarına doğru ilerliyor.

 

ABD'de tarım dışı istihdam beklentiyi aştı

UBS: Teknoloji hisselerine geri dönmek için çok erken

Barclays: Hisse senetlerinden nakde kaçış başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)