E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları pandemi korkusuyla sert düştü---

ABD borsaları pandemi korkusuyla sert düştü

ABD borsaları pandemi korkusuyla sert düştü
25 Şubat 2020 - 03:02 borsagundem.com

Koronanın bir çok ülkede hızla yayılmasıyla gündeme gelen pandemi ilanı endişesi Wall Street'te hisseden kaçışa yol açtı. Endekslerde son iki yılın en sert düşüşü yaşandı. 10 yıllık ABD Hazine tahvili getirisi son 4 yılın en düşük seviyesine geriledi

BORSAGUNDEM.COM

ABD borsaları haftanın ilk gününü çok sert düşüşlerle kapadı. Endekslerde yüzde 4'e yaklaşan oranlardaki düşüş, son iki yılın en büyük günlük yüzde kayıpları olarak kayıtlara geçti. 

Wall Street'te hisselerden kaçışın en önemli nedeni, Çin dışındaki korona virüs vakalarındaki artışın  yol açtığı Dünya Sağlık Örgütü'nün pandemi(*) ilan edeceği söylentileri oldu.  

Çin'deki vakaların yanı sıra İran, İtalya ve Güney Kore'de vakaların artış, Wall Street yatırımcılarında korona virüsün küresel ekonomiyi vuracağı endişelerini körükledi. Hisselerden kaçan yatırımcılar güvenli limanlar altın ve ABD Hazine bonolarına yöneldi.

TARİHİNDE ÜÇÜNCÜ KEZ BİN PUANIN ÜZERİNDE DÜŞTÜ

Dow Jones sanayi endeksi tarihinde üçünü kez bin puanın üzerinde bir düşüş kaydetti.

ABD borsalarında, son 20 seansta ortalama 7,79 milyar hisse el değiştirirken pazartesi günü bu sayı 10,59 milyar hisseye çıktı.

SERT DÜŞÜŞ

Dow Jones sanayi endeksi günü 1.031.61 puan ve yüzde 3.56 oranında düşüşle 27.960.80 seviyesinde kapadı. S&P 500 de 111.86 puan ve yüzde 3.35 oranında değer kaybederek gün sonunda 3.225.89 seviyesine geriledi. Günün yüzde olarak en fazla düşüş gösteren endeksi Nasdaq ise 355.31 puan ve yüzde 3.71 oranında düşüşle günü 9.221.28 seviyesinde tamamladı.

En büyük düşüşler eneri ve teknoloji şirketlerinin hisselerinde yaşandı.

Apple, ocak ayında Çin'deki akıllı telefon satışlarının üçte birinden daha fazla düştüğünü açıkladı, hisseleri yüzde 4.8 düştü. Çip üreticileri ve havayolu şirketlerinin hisseleri de düşüşte büyük rol oynadı. 

(*) Pandemi: En basit tanımıyla dünyada eşzamanlı olarak çok yaygın bir şekilde çok fazla sayıda insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara verilen isim.

HAZİNE BONOLARININ GETİRİLERİ DÜŞTÜ

Hisselerden kaçan yatırımcıların güvenli liman olarak gördükleri 10 yıllık ABD devlet tahvili getirisi de yüzde 1,37'ye geriledi ve 2016'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü.

GOLDMAN SACHS BÜYÜME TAHMİNİNİ DÜŞÜRDÜ

Endişelere ek olarak, Goldman Sachs Pazar günü salgının ekonomiye etkisinin daha da büyük olacağını öngörerek ABD büyüme tahminini düşürdü.

YATIRIMCI KAYGISI TAVAN YAPTI

Yatırımcı kaygısı göstergesi olan CBOE Oynaklık Endeksi, Şubat 2018'den bu yana günlük en büyük yükselmeyi kaydetti ve Ocak 2019'dan bu yana en yüksek kapanış seviyesi olan 25.03'e ulaştı.

Avrupa borsaları virüs endişesiyle sert düştü

 

Borsa İstanbul günü düşüşle tamamladı

 

Piyasalar boğa rüyasından korona gerçekliğine uyanıyor

 

Buffett: Korona virüs korkusuyla al-sat yapmayın

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)