E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları 'ölümden' döndü---

ABD borsaları 'ölümden' döndü

ABD borsaları 'ölümden' döndü
30 Mart 2022 - 16:25 borsagundem.com

Wall Street endeksleri yakın zamanda “ölüm haçı” olarak bilinen teknik seviyeye gerilemişti. Endekslerdeki toparlanma “ölüm haçı” göstergesinin işlevini tartışmaya açtı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının en önemli üç endeksine ilişkin istatistikler geçtiğimiz haftalarda “ölüm haçı” olarak adlandırılan bir tabloyu gösteriyordu. Ancak son iki haftadır yönünü yukarıya çeviren endeksler piyasalarda değerlenen tüm olumsuzluklara rağmen düzeltme bölgesinden kurtulmaya başladı. Geçtiğimiz gün S&P 500 Endeksi son rekor seviyesinin %10 ila %20 arası düşüşü belirten düzeltme bölgesinden kurtuldu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre küresel borsalarda “ölüm haçı” olarak adlandırılan durum bir piyasa göstergesinin 50 günlük hareket ortalamasının 200 günlük hareket ortalamasının gerisinde kalması anlamına geliyor. S&P 500 Endeksi en son Mart ayı ortalarında bu pozisyonda kalmıştı. Dow Jones Endeksi Mart ayının başından bu yana Nasdaq Endeksi ise Şubat ayının ortalarından bu yana ölüm haçı pozisyonunda işlem görüyordu.

MarketWatch’un haberine göre ölüm haçı işaretinin borsalar için tam anlamıyla “ölümü” ifade ettiği kesin değil. Zira borsa tarihine bakıldığında birçok kez ölüm haçı pozisyonu gerçekleşmesinin ardından piyasaların pozitife döndüğü görülüyor.

ABD’nin en büyük üç endeksinin aynı anda bu teknik düzeye en son indiği tarih Kovid pandemisinin en yoğun hissedildiği dönem olan Mart 2020. Ancak ölüm haçı teknik seviyesine ulaşılmasından sadece birkaç gün sonra ABD borsaları tarihinin en güçlü boğa piyasalarından birini gerçekleştirmişti.

MarketWatch yazarı Mark Hulbert ABD borsalarında 1990’dan bu yana meydana gelen tüm ölüm haçlarını analiz ettiğinde ABD borsalarında teknik seviyelere erişildiği aylarda ortalama hareketlerin sıradan bir aydan farklı olmadığını bulduğunu belirtiyor. Ancak ölüm haçlarından sonraki üç, altı ve 12 aylık dönemlerde, aynı borsalar diğer zamanlardakine göre önemli ölçüde daha iyi performans gösteriyor.

Borsa yazarı ‘ölüm haçı’ göstergesinin performansının 1928’den 1989’a kadarki döneme kadar daha güçlü olduğunu da sözlerine ekledi. Ancak, bu sonuçlar işlem maliyetlerini dikkate almıyor. Bu önemli bir ayrıntıdır, zira söz konusu 60 yıllık dönemin çoğunluğunda, bir borsa endeksindeki tüm hisse senetlerine girip çıkma girişimi büyük işlem maliyetleri bulunuyordu.

Hulbert’e göre söz konusu göstergeler borsaların ölüm haçı sürecinden itibaren kesinlikle kötü performans göstereceğini söylemiyor. Hulbert, “Elbette kötü performans gerçekleşebilir. Ancak böyle bir düşüş gerçekleşirse bu büyük borsa ortalamalarının yakın zamanda ölüm haçına düşmesinden kaynaklanmayacaktır” ifadelerine yer verdi.

 

Altın ve platin borsaların geleceğini mi gösteriyor?

 

ABD ekonomisi son çeyrekte yüzde 6,9 büyüdü

 

ABD'de özel sektör istihdamı beklentilere paralel arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)