E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları karışık seyirle açıldı---

ABD borsaları karışık seyirle açıldı

ABD borsaları karışık seyirle açıldı
22 Mart 2023 - 17:08 borsagundem.com

Wall Street endeksleri FED toplantısına kilitlendi. 25 baz puanlık faiz artışına neredeyse kesin gözüyle bakan yatırımcılar bankacılık krizinin ardından Powell’dan güvercin açıklamalar bekliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları çarşamba gününe karışık seyirle başladı. Yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın (FED) kritik para politikası toplantısını öncesinde piyasalarda temkinli davranıyor.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,01 artışla 32.564,35 puanda, S&P 500 Endeksi sabit seyirle 4.002,79 puanda ve Nasdaq Bileşik Endeksi %0,02 yükselişle 11.861,93 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0057 yükselişle %3,615 seviyesinde değerleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsalarında birincil gündem maddesi Türkiye saatiyle 21:00’da sona erecek ABD Federal Açık Piyasa toplantısı. Birçok yatırımcı FED’in sıkılaştırma politikasına bağlı kalmasını ve çeyrek baz puan faiz artırmasını bekliyor. CME Group’un FedWatch göstergesine göre ABD piyasalarında vadeli işlemler yatırımcıları %90 oranında FED’in 25 baz puan faiz artıracağını öngörüyor. Geri kalan %10 ihtimalse FED’in herhangi bir artış yapmayacağı yönünde. Faiz açıklaması sonrasın ise saat 21:30 itibariyle FED Başkanı Jerome Powell basın toplantısı düzenleyecek. Yatırımcılar FED Başkanı’nın güvercin bir üslup takınmasını bekliyor.

CNBC’nin haberine göre Neuberger Berman’dan Erik Knutzen, “FED’in bir sonraki adımı, 25 baz puanlık artış olarak atacağını düşünüyoruz. Ancak muhtemelen faiz artış rejiminin sonunda olmasalar da sona yakın olduklarını belirtecekler ve bunun için oldukça güvercin bir dille karşılaşacağız. Bu faiz artırımı neredeyse önemsiz zira halihazırda satın alındı. Daha önemli olan FED’in bilançosu ve geçen hafta uygulamaya koydukları bazı programlar aracılığıyla sağlanan geniş çaptaki likidite” ifadelerine yer verdi.

Berman bankaların durumlarının toparlanmasıyla birlikte bu piyasa desteklerinin önemli ölçüde sıkılaşma politikalarına yol açabileceğini de sözlerine ekledi. Borsa uzmanı bu tür bir sıkılaşmanın ekonomi üzerinde olumsuz etkilere neden olacağı konusunda uyardı.

Wall Street endeksleri bir önceki seansta güçlü yükselişler kaydetmişti. Dow Jones’un 316 puan yükseldiği günde S&P 500 ve Nasdaq endeksleri sırasıyla %1,3 ve %1,58 artmıştı.

Invesco'nun Küresel Borsa Stratejisti Brian Levitt, yatırımcıların "FED’in sıkı para politikasının sonuna yakın olma olasılığının artmasıyla cesaretlendiğini" söyledi. Levitt "FED’in sıkılaştırma döngüleri tipik olarak bir krizle sona erer ve bu krizler politika tepkileriyle sona erme eğilimindedir. Bu, piyasalarda görülen bugünkü (Salı günü) hareketleri açıklamaya yardımcı olabilir” diye ekledi.

Son yılların en kritik FED toplantısı

 

Fed güven tazelemek isteyecek

 

Dolar, Fed'in faiz kararı öncesinde temkinli

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)