E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları karışık seyirle açıldı---

ABD borsaları karışık seyirle açıldı

ABD borsaları karışık seyirle açıldı
17 Ocak 2023 - 18:02 borsagundem.com

Wall Street’te bilanço sezonunun etkileri hissedilmeye devam ediyor. Beklentilerin altında kalan Goldman Sachs bilançosu Dow Jones’u düşürürken diğer iki büyük endekste ise dalgalı bir seyir izleniyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları salı gününe karışık seyirle başladı. Yatırımcıların bir numaralı gündem maddesi ise geçen hafta 3200 çalışanını işten çıkaran Wall Street devi Goldman Sachs'in bilançosunun beklentilerin altında kalması.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,54 düşüşle 34.118,89 puanda, S&P 500 Endeksi %0,02 yükselişle 3.999,98 puanda ve Nasdaq Bileşik Endeksi ise %0,03 artışla 11.082,63 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0321 yükselişle %3,537 seviyesinde değerleniyor.

ABD’nin en büyük bankaları arasında yer alan Goldman Sachs 2022’nin dördüncü çeyreğinde beklenenden daha düşük kâr paylaştı. Bilanço açıklamasının ardından Goldman Sachs hisseleri %2,5’in üzerindeki düşüşlerle işlem görüyor. Bankanın bilanço verileri yatırım bankacılığı ve varlık yönetimi birimlerinin gelirindeki düşüşlerden kaynaklandı.

Bir diğer Wall Street devi Morgan Stanley ise beklenenden daha başarılı bir dördüncü çeyrek bilançosu paylaştı. Bankanın yüksek performansında servet yönetimi biriminin gelirleri etkili oldu. Morgan Staley hisseleri açılışta %4,45 değer kazandı.

Bilanço sezonu JPMorgan ve Citigroup’un geçtiğimiz hafta cuma günü paylaştığı üç aylık mali raporlarla başlamıştı. İki bankanın bilançosu piyasalara karışık mesajlar vermişti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Goldman Sachs’in başarısız bilanço performansı geçen hafta bankanın 3.200 çalışanını işten çıkarmasını takip etti. Bankanın bilanço performansının en zayıf olduğu birimler aynı zamanda işten çıkarmaların en yoğun olduğu alanlardı.

Wall Street endeksleri 2023 yılına art arda haftalık pozitif getirilerin sağlandığı güçlü bir performansla başladı. Ancak CNBC’nin haberine göre Morgan Stanley ABD Hisse Senetleri Baş Stratejisti Mike Wilson bu tablonun bir illüzyon olabileceği konusunda uyarıyor.

Wilson konuyla ilgili açıklamasında, “Bu yılki ralliye düşük kaliteli ve aşırı derecede açığa satılmış hisse senetleri eşlik etti. Bununla birlikte, döngüsel hisse senetlerinde savunma stoklarına göre güçlü bir harekete de tanık olundu. Özellikle bu hareket, yatırımcıları bir şeyleri kaçırdıklarına ve portföylerini yeniden konumlandırmaları gerektiğine ikna ediyor” dedi.

Baş stratejist, “Doğrusunu söylemek gerekirse güçlü bir değişim oldu. Ancak ayı piyasasının henüz işini bitirmeden önce herkesi kandırmak için birçok yöntemi olduğunu da hatırlıyoruz. Özellikle sahte yükseliş, ay piyasası rallisi gibi konularda ısrar etmiyoruz. Bizim çalışmalarımız ve sürecimiz ikna edici bir şekilde ayı piyasasını gösteriyor ve buna güveniyoruz” ifadelerine yer verdi.

Nasdaq Bileşik Endeksi yılın başından bu yana kaydettiği %5,9’luk ralliyle borsalardaki yükselişlere liderlik etti. Yatırımcılar baskı altındaki teknoloji hisselerini satın aldı ve büyüme odaklı hisse senetleri için gelişen piyasa ortamından kâr elde etmeyi umdu. S&P 500 ve Dow Jones endeksleri aynı dönemde sırasıyla %4,2 ve %3,5 yükseldi.

Borsalardaki getiriler ABD ekonomisinin daraldığını gösteren enflasyon verilerini takip etti. Yatırımcıların beklentisi ise ABD Merkez Bankası’nın faiz artışlarını durduracağı ve yılın ikinci yarısında faiz indirimine başlayabileceği yönündeydi. Geçtiğimiz hafta ABD aralık ayı tüketici fiyat endeksi enflasyonun aylık bazda %0,1 azaldığını gösterdi. Ancak dünyanın en büyük ekonomisinin yıllık enflasyonunun hâlâ %6,5 olduğu görülüyor. ABD Merkez Bankası’nın enflasyon için yıllık hedefininse %2 olduğu biliniyor.

Goldman Sachs'ın kârı azaldı

 

Morgan Stanley bilançosunu açıkladı

 

Binlerce bankacı nasıl kovuldu? ‘1 saat içinde terk edin’

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)