E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları karışık seyirle açıldı---

ABD borsaları karışık seyirle açıldı

ABD borsaları karışık seyirle açıldı
11 Mayıs 2022 - 17:11 borsagundem.com

Wall Street endeksleri beklenenin üzerinde gelen enflasyon verilerinin ardından yeni güne kararsız başladı. Yatırımcılar yavaşlayan ekonomi ve yüksek enflasyon sarmalının devamından endişe ediyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları hafta ortasına beklenenin üzerinde gelen enflasyon rakamlarının ardından karışık seyirle başladı. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvili getirileri yeniden %3’ün üzerine yerleşti. Yatırımcılar ekonomi yavaşlarken enflasyonun yüksek kalması ihtimalinden endişeleniyor.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,33 yükselişle 32.265,93 puanda, S&P 500 Endeksi %0,28 artışla 4.012,44 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %0,18 düşüşle 11.716,32 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0040 yükselişle %3,004 seviyesinde değerleniyor.

Borsagundem.comda yer alan habere göre Nisan ayında ABD tüketici fiyat endeksi (TÜFE) %8,3 yükseldi. Dow Jones’un anketine katılan ekonomistler bu artışın %8,1 seviyesinde olmasını bekliyordu. Ancak Mart ayında %8,5 ile son 40 yılın en yüksek seviyesine tırmanan enflasyon Nisan ayında da bu rekor seviyeye yakın kaldı. Gıda ve enerji fiyatlarının dahil edilmediği çekirdek enflasyon ise ekonomistlerin %6’lık beklentilerine karşın %6,2 yükseldi. ABD’de aylık bazda TÜFE %0,3 çekirdek enflasyon ise %0,6 yükseldi.

CNBC’nin haberine göre Bankrate Baş Finans Analisti Greg McBride konuyla ilgili açıklamasında, “Fiyat artışlarındaki hız ılımlı oldu. Ancak bu bizim istediğimiz derecede değil. Enerji fiyatlarındaki düşüş hariç ki bu da modası geçmiş bir unsur gibi görünüyor, fiyat artışları yaygın halde kalmayı sürdürüyor. Yıllık enflasyonun %8,5'ten %8,3'e düşmesi, zirveyi gördüğümüzü söylemek cazip gelebilir. Ancak geçen Ağustos ayında olduğu gibi daha önce de sahte zirveler gördüğümüz oldu” ifadelerine yer verdi.

Yükselen fiyatlar, özellikle ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını yükselttiği ve bilançosunu küçülttüğü bir dönemde ayrı bir önem taşıyor.

Verilerin açıklanmasının ardından, 10 yıllık ABD Hazinesi getirisi %3 sınırının üzerine çıktı. Bazı analistler verileri, FED’in enflasyonu frenlemede piyasanın gerisinde kaldığının bir işareti olarak görüyor. Söz konusu durum merkez bankasına para politikasını sıkılaştırmada daha agresif davranması için baskı yapabilir.

Allianz Baş Ekonomi Danışmanı Mohamed El-Erian’a göre enflasyon baskılarına karşı piyasaların tepkisi “tamamen anlaşılabilir.” Ancak fiyatların yükselmeye devam etmesiyle ABD çok yakın zamanda bir “yaşam maliyetleri kriziyle” karşı karşıya kalabilir.

El-Erian, “İşte o zaman enflasyon sorunu aynı zamanda bir büyüme sorunu haline gelir. Bunun nedeni ise finansman gücüdür. Yüksek fiyatların derinleşmesi talebi de ölçüde yok eder. Bir yaşam maliyeti krizi hakkında konuşmamız an meselesi" açıklamasında bulundu.

S&P 500 Endeksi büyük ölçüde FED’in para politikasını aşırı derecede sıkılaştırmasına yol açan enflasyon nedeniyle bu yıl yaklaşık %17’lik düşüş gösterdi. Gelecekteki sağlayacağı yüksek getiriler üzerinden fiyatlandırılan büyüme odaklı hisseler ve teknoloji hisseleri ise satış dalgasından en büyük yara alan hisse grupları oldu.

ABD'de enflasyon yön değiştirdi

 

Küresel piyasalarda enflasyon korkusu

 

Küresel borsalar resesyonu fiyatlandırmadı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)