E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları haftaya düşüşle başladı---

ABD borsaları haftaya düşüşle başladı

ABD borsaları haftaya düşüşle başladı
29 Mart 2021 - 16:47 borsagundem.com

Wall Street endeksleri hafta sonu milyar dolarlık riskli fon şirketi Archegos Capital Management’ın Credit Suisse’teki pozisyonlarının tasfiye edeceğine dair haberlerin ardından güne düşüşle başladı.


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları düşüşle açıldı. Düşüşler, hafta sonu Archegos Capital Management'ın yaklaşık 30 milyar dolarlık hisse sattığı ve Credit Suisse’in ilk çeyrekte kayıp vereceğine dair açıklamasının ardından gerçekleşti.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,30 düşüşle 32.972 puanda, S&P 500 Endeksi %0,34 azalışla 3.960 puanda ve Nasdaq Endeksi %0,31 ekside 13.097 puanda işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri %0,0255 düşüşle %1,659 oranında değerleniyor

Geçtiğimiz hafta Cuma günü rekor seviyesinde kapanış yapan Dow Jones ve S&P 500 endeksleri haftanın ilk gününe düşüşle başladı. Dow Jones Endeksi’nde işlem gören yolcu uçağı üreticisi şirket Boeing Pazartesi günü açılış öncesinde %3 oranında yükseldi. Yükseliş Southwest Airlines’ın yüksek miktardaki uçak siparişleriyle birlikte gerçekleşti. Southwest hisseleriyse vadeli işlemlerde önemli bir hareket göstermedi.

Teknoloji ağırlıklı endeks Nasdaq, Cuma günü kayıplarının %1’lik bir kısmını silerek %1,2’lik yükselişle kapanmıştı. Ancak endeks tahvil oranlarındaki azalışa rağmen haftanın ilk işlem gününe başladı. Mart ayının sonuna üç gün kala Nasdaq Endeksi düşük miktarda da olsa ayı negatif seviyede bitirmeye hazırlanıyor. Dow Jones ve Nasdaq endeksleriyse Mart ayını yükselişle bitirecek gibi gözüküyor.

10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri iki hafta önce 14 ayın zirvesine çıkmasının ardından Pazartesi gününe kısıtlı da olsa düşüşle başladı. Bu yıl tahvil verimlerindeki hızlı artış, daha yüksek faiz oranlarının gelecekteki kârların değerini aşındırdığı ve piyasa değerlemelerini sıkıştırdığı gerekçesiyle çoğu yatırımcının büyük teknoloji hisselerinden ayrılmasına sebep olmuştu.

Credit Suisse, geçtiğimiz hafta ilk çeyrekte ABD'deki bir riskli fon müşterisinin bankayla bağlantılı pozisyonlardan çıkmasıyla ilgili olarak önemli bir zararla karşılaşabileceğini bildirdi. Japon finans şirketi Nomura, 2 milyar dolar olarak tahmin edilen potansiyel bir kaybı değerlendirdiğini söyledi. Nomura ve Credit Suisse'in hisseleri Pazartesi günkü vadeli piyasalarda önemli kayıplar verdi.

Borsagundem.com’un dış kaynaklardan edindiği bilgilere göre krizin merkezindeki riskli yatırım fonunun, geçen hafta sonunda pozisyonları tasfiye etmek zorunda kalan Archegos Capital Management olduğu belirtiliyor. Zenginler kulübü Tiger’ın Eski Hisse Senedi Analisti Bill Hwang tarafından kurulan milyar dolarlık ABD’li aile yatırım ofisinin hamleleri, Cuma günü Discovery gibi ABD medya sektörü hisse senetlerinde ve Çinli internet ADR'lerinde (Amerikan tevdi makbuzu) satış baskısı dalgasına neden oldu.

Süveyş Kanalı'nı tıkayan dev Ever Given konteyner gemisi, karaya oturmasının ve hayati bir küresel ticaret rotasını durma noktasına getirmesinin ardından günler sonra, Pazartesi günü erken saatlerde yeniden yüzdürüldü. Süveyş Kanalı İdaresi, geminin rotasının %80 oranında düzeltildiğini ve günün ilerleyen saatlerinde su seviyesi yükseldiğinde daha fazla manevranın devam edeceğini açıklanmıştı. Mısır'ın çalışmaları sonucunda bu sabah saatlerinde batıktan kurtulan Ever Given'in az önce yeniden yola koyulduğu duyuruldu. Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, denizcilik verileri, Cheniere ve Shell/BG Group şirketleri için doğal gaz taşıyan ABD gemileri de dahil olmak üzere kanaldaki tıkanıklıktan kaçınmak için en az 10 tanker ve konteyner gemisinin rotasını değiştirdiğini gösteriyor.

Süveyş Kanalı'nda geçişler başlıyor

 

ABD vadelilerde satış baskısı sürüyor

 

Borsalar dönüm noktasında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)