E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları haftanın son işlem gününü yükselişle kapadı ---

ABD borsaları haftanın son işlem gününü yükselişle kapadı

ABD borsaları haftanın son işlem gününü yükselişle kapadı
02 Ekim 2021 - 00:10 borsagundem.com

Beklenenden iyi gelen ekonomik veriler ve Merck'in korona virüse karşı geliştirdiği ilacın ölüm riskini yarıya düşürdüğü şeklindeki haberleri piyasalara olumlu yansıdı ve endeksleri yukarı taşıdı

ABD borsaları, çalkantılarla geçen eylül ayından sonra ekim ayının ilk işlem gününü yükselişle tamamladı.

Dow Jones Sanayi Endeksi 482,54 puan ve yüzde 1,43 oranında artarak gün sonunda 34.326,46 seviyesine ulaştı. S&P 500 Endeksi de, 49.5 puan ve yüzde 1.15 oranında yükselerek 4,357.04 puana yükseldi. Nasdaq ise 118.12 puan veya 0.82 oranında yükselişle gün sonunda 14.566.70 seviyesine ulaştı.

Beklenenden iyi gelen ekonomik veriler ve yeni tip korona virüs (Kovid-19) tedavisine ilişkin olumlu gelişmeler, endekslerdeki pozitif seyirde etkili oldu.

MERCK'İN İLACI PİYASALARA OLUMLU YANSIDI

ABD’li ilaç şirketi Merck'in Kovid-19'a karşı geliştirdiği ilaç deney aşamasındaki hapın virüse yeni yakalanmış kişilerde hastaneye yatmayı ve ölüm riskini yarıya düşürdüğünü duyurması piyasalarda olumlu karşılandı.

Olumlu haberlerin ardından Merck hisseleri yüzde 8.37 değer kazanarak 81,40 dolara yükseldi. 

Merck hisselerindeki artışın aksine, korona virüse karşı ilaç haberleri Kovid-19 aşı üreticisi Moderna'nın hisselerini yüzde 11,4'lük bir düşüş sektöre baskı yaptı. BioNTech hisseleri de yüzde 6.67 değer kaybederek 254.59 dolara geriledi. Pfizer hisseleri ise yüzde 0.21 oranında kayıpla 42.93 dolara geriledi. 

GÜVEN ENDEKSİ YÜKSELDİ

Makroekonomik tarafta ise ABD'de kişisel tüketim harcamaları yüzde 0,8'lik artışla beklentileri aştı.

Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat endeksi ise eylülde bir önceki aya göre 1,2 puan artışla 61,1'e yükselerek piyasa beklentilerini geride bıraktı.

Michigan Üniversitesince ölçülen tüketici güven endeksi de eylülde yukarı yönlü revize edilerek 72,8 oldu.

HAFTALIK PERFORMANS

Haftanın son gününü yükselişle kapatan üç endeks de geçen Cuma kapanışının altında kapanarak %1.4 ile %3.2 arasında düştü. S&P 500 ve Nasdaq şubat ayından bu yana en büyük haftalık yüzde düşüşlerini kaydetti.

ABD'lilerin kişisel tüketim harcamaları beklenenden fazla arttı

 

Avrupa borsaları haftanın son gününde düştü

 

Borsa İstanbul'da toparlanma çabası yetmedi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)