E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları haftanın son gününü sert düşüşle kapadı---

ABD borsaları haftanın son gününü sert düşüşle kapadı

ABD borsaları haftanın son gününü sert düşüşle kapadı
30 Ocak 2021 - 00:29 borsagundem.com

Wall Street'te küçük yatırımcılarla Hedge fonları arasında kriz sürerken J&J'in ürettiği Kovid-19 aşısının etkisinin düşük olduğunun ortaya çıkması piyasaları sarstı. Endeksler Ekim 2020'den bu yana ilk kez haftayı sert düşüşle kapatmış oldu

ABD borsaları haftanın son işlem gününü sert düşüşle tamamladı. Bu hafta ikinci kez yüzde 2'in üzerinde kayıplar yaşayan endeksler, Ekim 2020'den bu yana ilk kez haftalık sert düşüşle de kayıtlara geçti. 

Piyasalardaki GameStop çılgınlığına ilişkin endişeler devam ederken, Johnson & Johnson firmasının, ürettiği Kovid-19 aşısının ABD'de tek dozda yüzde 72 etkili olduğunu açıklaması yatırımcılar tarafından 'düşük' olarak değerlendirildi. 

Yatırımcılar, J&J aşısının etkisini iki dozda yüzde 95 etkili olan Pfizer-BioNTech ve Moderna aşıları ile mukayese edince Johnson & Johnson hisseleri hem Dow Jones hem de S&P 500 endekslerinde yüzde 3.56 değer kaybetti.

Moderna hisseleri yüzde 8.53 değer kazanırken, Pfizer hisselerindeki artış yüzde 0.11 ile sınırlı kaldı. 

GAMESTOP KISITLAMASI HAFİFLETİLDİ

Hisse senetleri alım satımı yapılan platformlardan Robinhood'un cuma günü itibarıyla GameStop gibi hisselerin sınırlı alımına izin vermesinin ardından şirketin hisseleri yüzde 60'ın üzerine değer kazandı.

KAPANIŞ PUANLARI

Dow Jones Sanayi Endeksi haftanın son gününü 620,74 puan ve yüzde 2,03 oranında düşüşle 29,982,62 seviyesinde tamamladı. S&P 500 Endeksi 73,14 puan ve yüzde 1,93 oranında kayıpla günü 3,714,24'e geriledi. Nasdaq Endeksi ise 266,46 puan ve yüzde 2 oranında düşüşle 13,070,70'e geriledi.

SON 3 AYIN EN SERT HAFTALIK DÜŞÜŞÜ

Dow yüzde 3,28, S&P yüzde 3,31 ve Nasdaq yüzde 3,49 oranlarındaki kayıplarla Ekim sonundan bu yana en büyük haftalık düşüşülerini yaşadı.

AYLIK BAZDA DURUM

Ocak ayının son işlem gününü de geride bırakan Wall Street endeksleri bu ayı artıda kapadı. Dow yüzde 2.04, S&P yüzde 1.12 ve Nasdaq yüzde 1.42 değer kazandı.

GAMESTOP HİSSELERİNDEKİ GELİŞME

Son iki haftada bazı hisse fiyatlarında görülen aşırı oynaklık ve sert yükselişler piyasaların bir anda gündemine oturmuştu.

ABD’de bir grup küçük yatırımcı, hedge fonların "kısa pozisyon" alarak kar ettiğini düşündükleri değeri düşük hisselere yüklü miktarlarda yatırım yapmıştı. Bu şirketlerden biri olan GameStop'un hisseleri son iki haftada yüzde 1000’in üzerinde değer kazanırken, son dönemde ilgi görmeyen telefon üreticileri Nokia ve BlackBerry ile sinema zinciri AMC'nin hisselerinde de kayda değer artış yaşanmıştı.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ve Beyaz Saray'ın ekonomi yönetimi piyasadaki olağan dışı hareketliliği izlediklerini bildirirken, hisse senetleri alım satımı yapılan platformlardan Robinhood ve Interactive Brokers, perşembe günü GameStop ve benzer şirketlerin hisselerinin alınmasına kısıtlama getirmişti. Söz konusu kısıtlamanın ardından GameStop'ın hisseleri yüzde 50'ye yakın değer kaybetmişti.

SEC, cuma günü yaptığı açıklamada ise belirli hisse senetlerinin fiyatlarındaki aşırı oynaklığın yakından izlendiğini yineleyerek, kötüye kullanım veya manipülatif ticaret faaliyeti olması halinde perakende yatırımcıların korunması için harekete geçileceğini bildirdi.

Öte yandan New York Times'ın haberine göre, işlem platformu Robinhood mevcut yatırımcılarından yaklaşık 1 milyar dolar fonlama aldı.

ABD'nin SPK'sından 'Gamestop' yorumu geldi!

 

'GameStop dalgası büyüyebilir' korkusu

 

J&J aşısının etki oranında açıkladı

 

Dev fon yöneticilerinin başı dertte

 

Avrupa borsaları haftanın son gününü kayıpla tamamladı

 

Borsa İstanbul haftayı negatif tamamladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ŞARAP BABA30 Ocak 2021 18:54

    Şarabı bu yüzden severim en kötü haberde dahi bir umut verir.Siz İçki içmeyin.Tehlikelidir.Ama şarap bu huzursuz dünyada yanındaki güzel bir muhabbet ve bardaktaki renk şarabı izlemek bile güzel.Birazda güleleim be dünyanın kahrını hep biz emekçilermi çekecek.Baba erenler bizi iyi anlatmış ;  ““Bektaşi’nin birinin önüne iki şişe şarap koyup sormuşlar:- Baba erenler, sen anlarsın, bak bakalım şaraplardan hangisi daha iyi?Bektaşi babası, şaraplardan birinden bir yudum çekmiş suratını buruşturup öteki şişeyi göstermiş:- Bu iyi. Soranlar itiraz etmişler:- Ama erenler, daha onu tatmadın bile! Bektaşi omuz silkmiş: "Olsun..." demiş, "Nasıl olsa bundan daha kötü olamaz!””

  • RTALP MADURU30 Ocak 2021 13:41

    Ben yurtdışında birikimimin büyük bölüme ile  RTAP da 60 TL den aldım tam 600 000 TL civarında param eridi gitti.dikkatlı  olun derim.

  • Bir tavsiye30 Ocak 2021 14:30

    Geçmiş olsun!  Yurt dışında yaşıyorsan eğer bir an önce kendi  vatanına dönmeni tavsiye ederim.  Avrupa,  Amerika hatta başka pek çok yer Müslüman ve diğer azınlıklar için yaşanması çok zor olacak.  Bunu löylesine laf olsun diye yazmıyorum.