E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları fırtınanın merkezinde mi?---

ABD borsaları fırtınanın merkezinde mi?

ABD borsaları fırtınanın merkezinde mi?
23 Ekim 2020 - 13:41 borsagundem.com

Wall Street endeksleri son günlerde daha sakin bir süreçten geçiyor. Ancak borsa uzmanları endekslerin krizin tam ortasında olabileceği uyarısında bulunuyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalar görece daha sakin bir süreçten geçiyorlar. Fakat New York merkezli yatırım danışmanlığı firması Guggenheim Partners’ın Baş Yatırım Stratejisti Scott Minerd, 2020 ABD Başkanlık Seçimleri bu kadar yakınken ve ekonomi korona virüs pandemisinin neden olduğu felaketin etkisiyle yüzleşirken yatırımcıların sert volatilite yükselişlerine karşı hazırlıklı olmalarını tavsiye ediyor.

Marketwatch’un haberine göre Minerd perşembe günü paylaştığı bir yatırımcı notunda, “Borsanın performans ve ekonomideki iyileşme mart ve nisan ayarına göre daha sakin. Ancak birçok sorun bende şu anda fırtınanın merkezinde olduğumuz endişesine neden oluyor” ifadelerine yer verdi.

Ünlü yatırım uzmanı ABD Merkez Bankası ve hükümet tarafından sağlanan trilyonlarca dolarlık fonun kağıt üzerinde Kovid-19 salgınının yarattığı bazı büyük finansal problemlere direkt çözüm sağladığını ancak piyasa katılımcılarında bir dolu belirsizlikle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Kamu sağlığı felaketinin neden olduğu şok nedeniyle sersemleşen Amerikalı çalışanlar için ve küçük ya da büyük işletmeler için ek korona virüs destek paketinin rahatlama sağlayacağı düşünülüyor. Ancak Minerd destek paketi üzerine uzayan ve şu ana kadar başarısız olan görüşmelere dikkat çekiyor.

Kovid-19 vaka sayıları ise tüm dünyada yeniden yükseliyor. Almanya ve Fransa yeniden rekor seviyede vaka sayıları yükselmeye başladı ve Avrupa’yı yeniden karantina tedbirlerini uygulamaya zorluyor. Dünya çapındaki bu kritik durumsa korona virüs teşvik paketine olan ihtiyacı artırıyor.

Baş stratejist, “Finansal teşvik olmadan kişi başına düşen gelir durgunlaşacak, istihdam yavaşlayacak, tüketici harcamaları geri çekilecek ve daha fazla küçük ve orta ölçekteki işletme iflas edecek” öngörülerine yer verdi.

Wall Street’teki boğa piyasası destekçilerinin oluşturduğu piyasa ortamı ABD tüketicilerinin güçlü kalmasını sağlıyor. Tasarruf oranları 10 yıl önceki finansal krizden bu yana en yüksek seviyesinde. Bunun da ötesinde eylül ayı perakende satışlar %1,9 oranında yükseldi ve Michigan Üniversitesi’nin ön hazırlık endeksi olan tüketici duyarlılığı endeksi bu ay eylül ayındaki 80,4 seviyesinden 81,2 seviyesine yükselerek marttan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak rakamlar halen pandemi öncesi dönemin gerisinde kalıyor.

Tüm bunlara rağmen Minerd yazısında bu rakamların korona virüs sebebiyle oluşan resesyonun diplerinden büyük mücadelelerle çıkan ekonominin kırılganlığı tamamen göstermediği belirtiyor.

Baş stratejist, “Mali politika eylemleri eksikliğinden doğan ekonomik krizin etkileri genel ekonomide depresyon sürerken negatif dördüncü çeyrek gayrisafi yurtiçi hasıla rakamları ihtimalini artırıyor” dedi.

Borsalar ralliden önce dip yapacak

Minerd belirli bir aralıkta seyreden ve durgunlaşan hisse senetleri piyasasının her iki tarafa da doğru güçlü hareketlenmelere yakın olduğunu belirtiyor. Baş stratejist bunun borsaların öncelikle bir dip yapacağı ardından da bir boğa piyasası rallisi yakalayacağı şeklinde okunabileceğini belirtiyor.

Baş stratejistin bu çağrısı Morgan Stanley’den Michael Wilson gibi diğer bazı ses getiren stratejistler tarafından da tekrarlanıyor. Wilson söz konusu senaryoda borsanın %10’luk bir geri çekilmenin ardından yeni yükseklikleri denemesinin en olası senaryo olduğunu belirtmişti.

Minerd yazısında, borsaların bir fırtınanın ortasında olması ihtimaline göre artan ekonomik ve siyasal çalkantılar nedeniyle bir kırılma yaşayacağını ve keskin bir düşüşün ardından yükselişe geçeceğini öngörüyor.

Pandeminin popüler hisselerinin geleceği belirsiz

 

Goldman Sachs 2021’de emtialar için boğa piyasası bekliyor

 

Borsa İstanbul hafta biterken karışık seyirde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • EFE23 Ekim 2020 16:27

    DAHA ÇOK KATAR ALIRSINIZ MİLLETİN ANADI DEĞİL BABASIDA AĞLIYOR YAZIK DOLARA BAK YUROYA BAK

  • Korktunuzmu?23 Ekim 2020 15:21

    Herifler bizim köfteyi yunan köftesi diye değiştirmişler arabistanda maşallah bizimkilerden gık yok ? Hayırdır nerede eyy diye başlayan cümleler ??

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU23 Ekim 2020 17:20

    ne yapacaktır böyle seyler yapanlar savaşmı açacak idik.senden korkmaları ve titremeleri için çok güçlü olacaksın, nükleer bombaları, savaş uçaklarını denizaltılar, savaş gemileri uzun menzilli füzelerin ve ekonomin de oldukca güçlü olacaktır.yoksa öyle sahte kabadayılıklarla olmuyor.sence ne yapması gerekir idi.haydi söyle bakalım.milleti kışkırtıp durma.