E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları düşüşle açıldı---

ABD borsaları düşüşle açıldı

ABD borsaları düşüşle açıldı
14 Şubat 2023 - 18:12 borsagundem.com

Wall Street endeksleri beklenenin biraz üzerindeki enflasyon verilerinin ardında düşüşe geçti. Uzmanlar TÜFE rakamlarının kâbus senaryosu yansıtmasa da FED politikalarına ilişkin olumsuz mesajlar verdiğini belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları yeni güne düşüşle başladı. Yatırımcılar gün içerisinde açıklanan kritik ABD ocak ayı tüketici fiyat endeksi rakamlarını fiyatlandırıyor.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,26 düşüşle 34.156,01 puanda, S&P 500 Endeksi %0,16 azalışla 4.130,61 puanda ve Nasdaq Bileşik Endeksi ise %0,15 düşüşle 11.873,41 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0372 yükselişle %3,743 seviyesinde değerleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Wall Street yatırımcıları yeni günde beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verilerine kilitlendi. ABD ocak ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık bazda %0,5 yükseldi. Bu yıllık bazda %6,4’lük yükseliş anlamını taşıyor. Dow Jones anketlerine göre ekonomistlerin aylık %0,4 yıllık %6,2’lik artış bekliyordu. Açıklanan rakamlarda aralık ayı enflasyon raporu da revize edildi. Aralık ayı enflasyonunda aylık bazdaki sınırlı düşüş, sınırlı yükseliş olarak değişti.

Rakam açıklanmadan önce, JPMorgan'ın işlem masası, yıllık enflasyonda %6,4 ila % 6.5'lik bir artışın salı günü S&P 500 Endeksi’nde yaklaşık %1,5’lik bir düşüşü tetikleyeceğini öngörüyordu. Bu seviye bankanın ortaya koyduğu en kötü senaryoya göre daha iyimser bir tahmindi. Banka analistleri %6,5’in üzerinde enflasyonun endekste %2,5’lik bir satış dalgasına neden olacağını tahmin ediyordu.

CNBC’nin haberine göre enflasyon raporu kâbus senaryosundan büyük ölçüde daha iyiydi. Ancak rakamlarla beraber, FED’in yakın zamanda sıkı para politikasından geri adım atması ihtimali düştü.

Morgan Stanley Küresel Yatırım Ofisi Model Portföy İnşası Başkanı Mike Loewengart konuyla ilgili açıklamasında, “Bugünkü TÜFE rakamlarında büyük bir sürpriz olamasa da enflasyon zirveye ulaşırken, ılımlı ila normal seviyeleri görmemizin biraz zaman alabileceğini hatırlatıyor” ifadelerine yer verdi.

Loewengart, “İşgücü piyasaları şu anki kadar sağlamken enflasyonun FED’in hedef seviyelerine düşüp düşemeyeceği sorusu cevapsızlığını koruyor. Bu sorunun cevabı yumuşak inişin reçetesi olabilir, ancak FED’in faiz artırımlarından ne zaman uzaklaşacağını ve işgücü piyasasının gücünü kaybedip kaybetmeyeceğini zaman gösterecek” açıklamasında bulundu.

ABD borsaları haftaya pozitif başlamıştı. Pazartesi günkü seansta üç büyük endeks de %1'den fazla yükselişle günü bitirmişti.

TÜFE verilerinin yanı sıra yatırımcılar ekonominin durumuna ilişkin verileri şirket bilançolarından da izleyecek. Kraft Heinz, Boston Beer ve DoorDash firmalarının bu hafta bilançosunu paylaşması bekleniyor.

Larry Summers: Piyasalar çalkantılı bir döneme giriyor

 

ABD enflasyonu sonrası piyasalarda son durum

 

ABD'de enflasyondaki düşüş sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)