E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları düşüşle açıldı---

ABD borsaları düşüşle açıldı

ABD borsaları düşüşle açıldı
02 Aralık 2022 - 18:12 borsagundem.com

Wall Street endeksleri yeni güne beklenenin üzerinde gelen istihdam verilerinin ardından negatif başladı. Yatırımcılar FED’in agresif faiz politikalarını yavaşlatmayacağından endişe ediyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları haftanın son işlem gününe düşüşle başladı. Beklenenden çok daha güçlü gelen istihdam verileri ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışlarını yavaşlatacağı beklentilerini düşürdü.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,83 düşüşle 34.110,74 puanda, S&P 500 Endeksi %1,07 azalışla 4.033,04 puanda ve Nasdaq Bileşik Endeksi ise %1,36 düşüşle 11.326,64 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0891 yükselişle %3,600 seviyesinde değerleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Wall Street yatırımcılarının baş gündem maddesi ABD istihdam verileri. Gün içerisinde açıklanan rakamlara göre ABD’nin kasım ayı tarım dışı istihdamı 263.000 arttı. Söz konusu rakam Dow Jones anketlerinde ekonomistlerin beklediği 200.000 rakamının çok üzerinde. ABD’deki işsizlikse %3,7 ile sabit kaldı.

Raporun açıklanmasının ardından ABD Hazinesi tahvil getirileri yükseldi. Yatırımcıların ekonominin nispeten inatçı bir alanı olarak gördüğü istihdam verilerini izlemesiyle hisse senetleri de düşüşe geçti. Yatırımcılar, işgücü piyasasında önceki faiz artışlarına yanıt olarak bir miktar yavaşlamasını ancak ABD’yi bir resesyondan kaçırabilecek kadar da güçlü kalmasını bekliyordu.

CNBC’nin haberine göre küresel danışmanlık firması State Street’in Baş Yatırım Sorumlusu Michael Arone konuyla ilgili açıklamasında, “İşçi arzı düşük, işçi talebi yüksek kalıyor. Bu, ücret enflasyonunun yapışkan kalacağı anlamına geliyor ve söz konusu durum ileriye dönük hisse senetleri için bir sorundur. Zira FED'i güvercin yerine şahin bir tutum benimsemesi muhtemeldir” ifadelerine yer verdi.

Açıklanan rapor FED’in 13 ve 14 Aralık’ta gerçekleştireceği para politikası toplantısı öncesinde açıklanan son aylık istihdam verisiydi. Yatırımcılar FED’in aralık ayı toplantısında faizleri 50 baz puan artırmasını bekliyor.

FED Başkanı Jerome Powell, çarşamba günü yaptığı bir konuşmada, faiz artışlarının yavaşlayacağı beklentisini doğruladı ve geri çekilmenin bu ayın başlarında başlayabileceğini belirtti. Hisse senetleri, Powell'ın açıklamalarına tepki olarak ralli yaptı ve aynı gün Dow Jones Endeksi 700 puandan fazla yükseldi.

Ancak perşembe günü istihdam verileri öncesi hisse senetlerine yatırımların azalması sonucu Dow Jones 195 puan düştü. S&P 500 Endeksi de perşembe gününü %0,09 düşüşle kapatmıştı. Büyük endeksler arasında Nasdaq Bileşik Endeksi ise %0,13 yükselerek pozitif ayrışmıştı.

ABD'de tarım dışı istihdam verileri açıklandı

 

Dolar endeksi 5 ayın dibinden döndü

 

Dolara Powell darbesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)