E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları düşüşle açıldı---

ABD borsaları düşüşle açıldı

ABD borsaları düşüşle açıldı
30 Haziran 2022 - 17:20 borsagundem.com

Wall Street endeksleri Haziran ayının son işlem gününe sert düşüşle başladı. Yatırımcılar enflasyon gündemini ve tüketici harcamaları verilerini izliyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları ikinci çeyreği son gününe sert düşüşle başladı. Yatırımcılar yorucu bir ilk yarının bitiminden önce portföyleri yeniden dengeliyorlar. Wall Street’in odağında ise tüketici harcamaları ve enflasyon gündemi var.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %1,82 düşüşle 30.463,76 puanda, S&P 500 Endeksi %1,87 azalışla 3,747,58 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %2,45 düşüşle 10.903,79 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0643 düşüşle %3,031 seviyesinde değerleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre S&P 500 Endeksi’ndeki 11 sektörün tamamı düşüş gösteriyor. Endeks hızla artan faiz oranlarının getirdiği resesyon endişesi ve yükselen enflasyon nedeniyle 1970 yılından bu yana en kötü 6 aylık periyodunu geçirdi. ABD Merkez Bankası’nın (FED) başlarda geçici olarak gördüğü enflasyon sene boyunca etkisini artırdı ve FED’i agresif faiz artırımlarına zorladı. Ekonomi çevreleri Haziran ayında 75 baz faiz artıran FED’in agresif adımlarının resesyonu tetikleyeceğinden endişe ediyor.

Wall Street Journal’ın haberine göre, OANDA'nın Kıdemli Piyasa Analisti Jeffrey Halley, FED Başkanı Jerome Powell ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'ın Çarşamba günü bir konferansta resesyon ihtimali konusunda yaptığı yorumların Perşembe gününde borsalarda ağırlığını hissettirdiğini söyledi.

Halley, “Powell ve Lagarde, ekonomiler enflasyonu dizginlemek için yavaşlasa bile faiz artışlarına devam edeceklerini öne sürdü. Bu da resesyon risklerini artırdı” ifadelerine yer verdi. Bununla birlikte kurumsal yatırımcılar ayın son işlem gününde portföylerini yeniden ayarlaması da Perşembe gününü borsalar için zor bir gün haline getirebilir.

Yatırımcılar, faiz artışlarının hızının bir resesyona yol açacağına giderek daha fazla ikna oluyorlar. Deutsche Bank tarafından Perşembe günü yayınlanan bir ankete göre, yatırımcıların yaklaşık %90'ı ABD'nin 2023'ün sonundan önce bir resesyona girmesini bekliyor. Aynı ankete göre yatırımcıların %72'si, S&P 500'ün toparlanmadan önce 3800 civarındaki mevcut seviyesinden 3300'e düşmesini bekliyor.

Bunun bir nedeni de bazı yatırımcıların son iki yılda hisse değerlemelerinde kesintisiz bir artış görülmesinin ardından hala birçok hissenin değerinin yukarısında işlem gördüğünü düşünmesi olabilir.

Servet yönetimi şirketi CIBC’nin ABD Baş Yatırım Sorumlusu David Donabedian, " Tüm olanlara rağmen hala çok ucuza hisse senedi bulamıyoruz" dedi. Donabedian önümüzdeki bilanço sezonları için tahminlerin aşırı iyimser olduğunu düşündüğünü de sözlerine ekledi: "Piyasanın objektif olarak daha ucuz hale gelmesi gerekiyor."

Ekonomideki enflasyonun geniş bir göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, Mayıs ayında yıllık bazda %6,3 arttı. Endeks, FED yetkililerinin yükselen fiyatları izlerken ve faiz politikalarını belirlerken tercih ettiği ölçüt olarak öne çıkıyor. Veriler ayrıca, ABD tüketici harcamalarının Mayıs ayında %0,2 arttığını gösterdi. Bu tablo ABD’de alışveriş harcamalarının hafiflediğine işaret ediyor.

Borsalardaki 6 aylık kayıp 9 trilyon dolar

 

ABD'de kişisel tüketim harcamaları 40 yılın zirvesine yakın seyrediyor

 

FED boğa piyasasının tek anahtarı değil

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)