E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları düşüşle açıldı---

ABD borsaları düşüşle açıldı

ABD borsaları düşüşle açıldı
26 Kasım 2021 - 18:05 borsagundem.com

Güney Afrika’dan yayılan yeni korona virüs varyantı haberleriyle çalkalanan Wall Street borsaları pandemi yatırımlarına geri dönüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları Güney Afrika’da ortaya çıkan yeni Kovid varyantının neden olduğu endişeler nedeniyle haftanın son işlem gününe düşüşle başladı.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %2,10 düşüşle 35.051,82 puanda, S&P 500 Endeksi %1,39 düşüşle 4.635,88 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %0,94 ekside 15.696,85 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,1107 düşüşle 1,530 seviyesinde değerleniyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkililerinin Perşembe günü Güney Afrika'da tespit edilen yeni bir Kovid-19 varyantı konusunda uyarıda bulunmasının ardından Wall Street endeksleri güne sert düşüşle başladı. Yeni varyant, virüsün hücrelere bağlanan bileşeni olan başak proteininde, son derece bulaşıcı Delta varyantından daha fazla mutasyon içeriyor. Bu mutasyonlar nedeniyle, bilim insanları virüsün aşılara karşı direncinin artabileceğinden korkuyor, ancak DSÖ daha fazla araştırma gerektiğini belirtiyor.

İngiltere yeni varyant nedeniyle altı Afrika ülkesinden uçuşları geçici olarak askıya aldı. İsrail, ülkeye seyahat için gelen bir kişide yeni varyantın bulunduğunu bildirmelerinin ardından birkaç ülkeye seyahat yasağı getirdi. Hong Kong’da iki kişide yeni varyant tespit edildi. Belçika da bir kişide yeni varyant tespit edildiğini doğruladı.

CNBC’nin ünlü yorumcusu Jim Cramer konuyla ilgili açıklamasında, “Belçika'da bir, Botsvana'da bir vaka olduğunu okuduğumda gelecek haftaya uyandığımızda burada da (ABD) bir vaka göreceğimizi görüyorum. Bunun olmayacağından emin olana kadar bugün kimsenin bir şey almasını tavsiye etmeyeceğim” dedi.

Güvenli yatırıma olan talep gerekçesiyle ABD tahvil yatırımları arttı ve 10 yıllık getiriler 11 baz puan kadar düştü. Hafta başında %1,68’e kadar tırmanan tahvil getirilerinde bu hareket keskin bir düşüşe işaret ediyor.

Petrol fiyatlarında da düşüş gözlemleniyor. ABD ham petrol vadelileri %6,2 düşüşle varil başına 73,57 dolara geriledi. Güney Afrika’nın para birimi rand ise dolar karşısında %1,7 zayıfladı.

Wall Street çevrelerinde "korku göstergesi" olarak adlandırılan Cboe Volatilite Endeksi, iki ayın en yüksek seviyesi olan 28'e yükseldi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre yeni varyant haberleri en fazla seyahatle ilişkili hisse senetlerine zarar verdi. Kurvaziyer gemi şirketleri Carnival ve Royal Caribbean'ın hisse senetleri açılışta sırasıyla %10,59 ve %9,68 oranında düşüşle güne başladı. Havayolu şirketleri United Airlines, Delta Air Lines ve American Airlines hisseleri ise sırasıyla %9,99, %9,05 ve %8,71 düştü. Boeing hisseleri %7,24 değer kaybetti. Otelcilik firmaları Marriott International ve Hilton Worldwide hisseleri ise sırasıyla %10,16 ve %7,74 değer kaybıyla güne başladı.

Açılışta yükselişe geçen hisselerse aşı şirketleri ve evde kal ekonominden faydalanan şirketlerin hisseleri oldu. Moderna hisseleri %22,01 değer kazandı. Pfizer hisselerinde ise yükseliş %6,98 oranındaydı. Hafta başında hayal kırıklığı yaratan bilançosuyla düşüşe geçen video konferans firması Zoom’un hisseleri yeni varyant haberinin ardından %8,08 oranında yükseldi.

Petrolde yeni varyant düşüşü!

 

Varyant ile faiz beklentilerinde farklı fiyatlama!

 

DSÖ: Yeni mutasyonu anlamak birkaç hafta sürecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)