E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları düşüşle açıldı---

ABD borsaları düşüşle açıldı

ABD borsaları düşüşle açıldı
10 Mart 2022 - 18:04 borsagundem.com

Wall Street endeksleri yükselen petrol fiyatları ve Ukrayna ile Rusya arasındaki bakanlık seviyesinde yapılan görüşmelerde ilerleme kaydedilememesi nedeniyle yeni güne kayıpla başladı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları Perşembe gününde düşüşle açıldı. Yatırımcılar Ukrayna ile Rusya arasında devem eden barış görüşmelerinden ilerleme kaydedilememesini ve petrol fiyatlarının yeniden yükselmesini fiyatlandırıyor.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %1,06 düşüşle 32.934,99 puanda, S&P 500 Endeksi %1,03 azalışla 4.233,81 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %1,44 düşüşle 13.065,28 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0210 düşüşle %1,976 seviyesinde değerleniyor.

Rusya ve Ukrayna’nın dışişleri bakanlarının savaşın başlangıcından itibaren ilk kez bir araya gelmesi Wall Street borsalarının da gündemindeydi. Antalya’da Türkiye’nin de desteğiyle gerçekleştirilen görüşmelerde barışa yönelik işaretlerin gelmemesi yatırımcı duyarlılığını da düşürdü.

Batı Teksas ABD petrolünün %12 değer kaybettiği Çarşamba gününün ardından yeni günde %4 oranında yükselmesi ve varil fiyatının 113 dolara dayanması borsalardaki düşüşleri tetikleyen diğer önemli faktör oldu. Brent petrol varil fiyatı da %5 oranında yükselerek 116 dolar seviyesinde alıcı buldu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Ukrayna'daki savaşın ardından fiyatı ciddi miktarda artan diğer emtia gruplarında da Çarşamba günü geri çekilmeler görülmüş gümüş ve buğday gibi kritik malların fiyatları düşmüştü. Yatırımcılar yükselen emtia fiyatlarının ekonomik büyüme üzerinde olumsuz sonuçlar doğurmasından endişeleniyor.

ABD borsalarında ise Amazon’un 20’ye 1 oranında hisse bölünmesine gitmesi ve 10 milyar dolarlık hisse geri alım açıklamasında bulunması şirketin hisselerini yeni günde %4,72 oranında yükseltti.

Önemli bir enflasyon göstergesi olan ABD tüketici fiyat endeksi (TÜFE), şubat ayında yıllık bazda %7,9 artarak 40 yılın en yüksek seviyesindeki rekorunu tazeledi. Söz konusu rakam Dow Jones'un anketine katılan ekonomistlerin %7,8 oranındaki tahminin üzerinde.

Yatırım danışmanlığı şirketi Morning Consult’ın Baş Ekonomisti John Leer CNBC’deki açıklamasında, “Enflasyonda durum daha iyiye değil daha kötüye gidiyor. Ana tüketici malları giderek daha pahalı hale geliyor. Bu durum da ihtiyari harcamaların azalmasına ve harcamaların yeniden hizmet sektörüne dönmesinin gecikmesine yola açıyor. Benzin fiyatları hikayenin büyük çoğunluğunu açıklasa da gıda ve konut fiyatları da Şubat ayı rakamlarına neden olan önemli faktörlerdir” ifadelerine yer verdi.

Leer, “Ne yazık ki Ukrayna'daki savaş, enflasyonu kontrol altına almayı daha da zorlaştıracak. Doğalgaz ve enerji fiyatları yükselmeye devam ediyor, buğday fiyatları tavan yaptı ve tedarik zincirleri kaosun içinde kaldı” sözlerini kaydetti.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Perşembe günü faiz oranlarını değiştirmeyerek, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle oluşabilecek olası etkiler konusunda temkinli davranmayı tercih etti. ECB'nin kararı, ABD Merkez Bankası’nın faizleri yükseltmesinin beklendiği gelecek haftaki FED toplantısı öncesinde geldi.

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları beklentileri aştı

 

ABD enflasyonunda yeni zirve

 

ECB kritik faiz kararını açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)